Search

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu

Radni odmor sve je popularniji među kreativcima

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Bruna Zelić,
Genesis Creative center

Jedna od onih destinacija koja se za dobar pravi ljetni odmor možete učiniti idealnom jest Indonezija, a među omiljenim mjestima ove otočne države na istoku jako dobro kotira Bali. Izležavanja na pješčanim plažama ili uz bazen, uz istraživanje ljepota prirode za mnoge je pojam Balija. No, postoji još jedan vid odmora i turističke ponude na kojoj je Bali puno radio u posljednje vrijeme. Osim brojnih resorata koji su se otvorili uglavnom u džunglovitoj unutrašnjosti otoka, i u sklopu kojih joga i meditacije vode glavnu riječ kada govorimo o punjenju baterija i pronalaženju balansa, posljednjih nekoliko godina popularne su i tzv. kreativne rezidencije. Mjesto gdje boravite, spavate, odmarate, ali istovremeno vas inspirira da budete kreativni, da stvarate dok se odmarate. Rezidencije ovog tipa otvorene su za sve kreativce, ne nužno umjetnike, već i sve putnike čiji će rezultat putovanja možda biti otkrivanje nekog novog talenta. Da se razumijemo, rezidencije za kreativne nomade postoje u cijelom svijetu, ali u ovom ćemo se tekstu fokusirati na Bali koji već nekoliko godina gradi imidž destinacije za kreativni radni odmor.

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 1)

Popularno mjesto na Baliju u posljednje vrijeme je rezidencija Air Ubud, smještena u turistički popularnom Ubudu, ali od prometne buke i vreve zaštićena šumom i zelenilom džungle. Ubud se nalazi u centralnom dijelu Balija i ovdje završava svaka potraga za meditativnom stranom ovog otoka. U rezidenciji Air Ubud spiritualnost su željeli potaknuti stvaranjem jedinstvenog ugodnog mjesta gdje se mogu susresti umjetnici i putnici te kroz inspirativne razgovore međusobno potaknuti na neke nove ideje. Jedna zanimljiva coworking atmosfera u opuštajućem okruženju, rekli bismo, u sklopu koje se nalaze velike sobe s pogledom na šumu, zajednička kuhinja i dnevni boravak, knjižnica te mogućnost gledanja dobrih filmova i dokumentarac, a dostupni su i spa tretmani saune i masaže dok je najveći luksuz ovdje zvuk džungle uz koji se budite.

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 2)

Imali smo prilike razgovarati s Brunom Zelić, fotografkinjom sa stalnom adresom u Amsterdamu koja je nedavno boravila na Baliju, u prekrasnom smještaju Air Ubud, a o svom nam je iskustvu ispričala ovo:

"Dečko i ja smo putovali dva mjeseca; krenuli smo motorom od sjevera prema jugu Vijetnama, a zatim se zaputili u Indoneziju. Tomas ima korijene u Indoneziji pa je taj dio puta za nas bio poprilično osoban. Nakon dva mjeseca neplaniranih aktivnosti te osnovnog  go with the flow pravila, odlučili smo završiti naše putovanje s pet dana provedenih u Air Ubudu. Bali nam je bio posljednja destinacija, no kako smo upoznali njegovu i ne tako primamljivu turističku stranu (mnoštvo alkoholiziranih turista na obali) odlučili smo svih tjedan dana provesti u unutrašnjosti.

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 3)

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 4)

Za rezidenciju AIR Ubud smo saznali ranije putem društvenih mreža, a kada smo malo dublje istražili o kakvom konceptu se radi, zaljubili smo se. AIR Ubud pruža prostor za zabavu i rad kreativcima različitih tipova. Prilikom rezervacije smještaja morate ispuniti upitnik kako bi oni odobrili vaš ostanak u njihovoj rezidenciji.

Naše iskustvo je bilo predivno. Sama lokacija rezidencije ostavlja bez daha; priroda, čist zrak, voda oko vas. Svaki apartman i soba su drugačije uređeni, opremljeni su raznim knjigama, glazbom i umjetninama. Unutar rezidencije nalazi se ogroman zajednički prostor u kojem gosti mogu stvarati zajedno ili individualno. Tamo se nalazi i sav pribor za slikanje, sviranje, šivanje, što god vam srce želi. Predivan otvoreni prostor ima i zajedničku kuhinju koja je dostupna svima na korištenje. AIR Ubud ima i nekoliko domaćina koji borave cijeli dan tamo i odgovaraju na sva pitanja i potrebe gostiju. Veseli su, druželjubljivi i znatiželjni. Svako jutro pripremaju doručak za sve goste, od sendviča do šarenih zdravih smoothie varijanti obroka.

Velika prednost je što su svi gosti pomno birani tako da možete provesti par dana u druženju sa zanimljivim ljudima koji su s istim razlogom tamo, a pritom ćete naučiti neku novu vještinu. Nerijetko se događa da netko uzme gitaru i da svi zajedno provedemo večer uz pjevanje i ples. Neki od gostiju ostaju i po mjesec dana. Naravno ako niste druželjubljivi tip, svatko ima svoj privatni prostor, tako da su sve opcije ok.

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 5)

Dane smo najčešće provodili boraveći u zajedničkom prostoru, družeći se s drugim gostima, čitajući, šetajući kroz prirodu i koristeći sve što nam AIR Ubud nudi. Meni je puno značilo dobiti priliku za stvaranje u takvom okruženju jer je svaki kutak inspirativan, a svaki razgovor motivirajuć . Air Ubud je kao malo kreativno igralište za sve goste. Dopustila sam si da vrijeme stane tih pet dana i odmorila tijelo i dušu. Ovo je prvo mjesto toga tipa u kojem sam odsjela, i svakako ću se vratiti."

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 6)

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 7)

Početkom godine, u surferskom gradiću Canguu na obali, otvoren je multidisciplinarni Genesis Creative Center o kojem nam je jedna od osnivačica, Tarun Melwani, rekla: "Glavna svrha je omogućiti novu dimenziju coworking prostora koji različitim kreativnim suradnjama postaje ispunjeniji. Zato ovdje nudimo studio u kojem se možete baviti fotografijom, modom, umjetnošću i glazbom, a sve to objedinjeno pod jednim krovom. Pokušavamo kultivirati svjetonazor koji dopušta svima da stvaraju, surađuju i izlažu jer organiziramo i izložbe. Naši gosti su putnici svih profila koji se duže zadržavaju na Baliju te lokalni stanovnici i doseljenici na Bali."

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 8)

Ovdje dakle možete sudjelovati u radionicama ili pak rentati svoje "radno" mjesto, a cijene se kreću od dnevnih osamdesetak kuna do mjesečnih 1000 kuna za najam. Bilo da ste kratkoročni putnik ili ostajete duže kroz ovakav tip zajednice se povezujete s drugim kolegama ili pak dublje upoznajete lokalnu kulturu. Dokaz da odmor ne mora nužno biti samo izležavanje već i konstruktivno povezivanje i učenje. Ako vam se ta ideja sviđa, uputite se na Bali i istražujte ove nove oblike putovanja jer čini se kako su sve popularniji među putnicima iz cijelog svijeta.

Najljepše rezidencije za kreativne nomade nalaze se na Baliju, evo što smo saznali o tom pokretu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više