Search

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata

Hotel Ritz – mjesto u kojem na svakom koraku možete osjetiti prošlost


Image: Promo

Pariški luksuzni raj kroz svoju povijest bio je dom mnogim pripadnicima elitnog društva kao što su Ernest Hemingway, Marcel Proust, supružnici Fitzgerald i Coco Chanel

Najprestižniji  i najzabavniji hotel na svijetu uskoro će ponovno blistati kao najskuplji dragulj prvog arondismana, točnije u samom srcu Pariza. Nalik na staru palaču, hotel Ritz pravo je remek-djelo klasične arhitekture s kraja 17. stoljeća. S prekrasnim pogledom na trg Place Vendome nakon tri godine "brušenja" stvarat će nove priče i ponovno biti omiljeno mjesto bogataške elite iz cijelog svijeta. Ako se vratimo stotinjak godina unazad kada je Ritz prvi put otvorio svoja vrata i postao mamac za plemiće, najveće industrijske divove, vođe društva i šefove država, onda sa sigurnošću danas možemo reći da ima bogatu, ali i kontroverznu povijest. 

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 1)

Hotel koji ima više od 150 soba 1898. godine osnovali su švicarski hotelijer César Ritz i kuhar Auguste Escoffier te se odmah izdvojio od ostalih. Osim impozantne gradnje i lokacije navodno je bio prvi hotel u Europi koji je imao kupaonice u sobama i telefone. Vrlo je brzo uspostavio novu viziju luksuza i svakodnevno je privlačio brojnu elitu, a mnogi koji su u njega ušli nisu se nikad odjavili iz njega.

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 2)

Pisac Ernest Hemingway jednom je prilikom izjavio da je razlog zbog kojeg ljudi ne odsjedaju u Ritzu taj što nemaju novaca. Živio je u hotelu godinama provodeći vrijeme za barom koji je navodno za vrijeme Drugog svjetskog rata oslobodio od nacista i tako zaradio titulu heroja,  dok je Marcel Proust, ironije li, upravo tamo napisao svoje najpoznatije djelo "U potrazi za izgubljenim vremenom". Gubilo se vrijeme po Ritzu i to vrlo kvalitetno, čemu svjedoči činjenica da su svi "koji nešto znače" trošili sate, dane i godine zabavljajući se u luksuzu. Coco Chanel živjela je tamo više od 30 godina, elegantno, preko puta svog pariškog butika. Da je bilo teško otići iz Ritza svjedoči i obitelj Fitzgerald, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman i mnogi drugi kojima je ovaj francuski dragulj bio odlično mjesto za opuštanje i gala večernje zabave na kojima nije nedostajalo dobre glazbe, a alkohol je tekao u potocima. Ipak, Ritz se pokazao i kao vrlo diskretno mjesto. Tajni tunel koji je vodio kroz hotel skrivao je svu mistiku i bio je idealno mjesto za poznate ljubavnike poput princeze Diane i Dodija Fayeda, čiji je otac tada bio i vlasnik hotela te su svoj posljednji susret prije kobne smrti proveli su upravo u Ritzu. Najomiljeniji raskalašeni ljubavni par 90-ih, Kate Moss i Johnny Depp, za vrijeme svoje opasne romanse bili su česti gosti hotela i vrijeme uglavnom provodili na šanku ili u sobi i živjeli "na rubu".

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 3)

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 4)

Njegova romantična aura inspirirala je i mnoge redatelje koji su ga koristili kao kulisu, poput Billyja Wildera koji je Audrey Hepburn i Garyja Coopera u filmu "Ljubav poslije podne" smjestio baš tamo. Mnoge poznate osobe tamo su se i oženile ili odlazile na medeni mjesec, a Sophia Loren jednom je prilikom izjavila kako je to najromantičniji hotel na svijetu te je  odlučno tvrdila da ako te muškarac zaista voli, povest će te u Ritz.

Još jedna posebnost ovog mjesta je najskuplja soba, točnije apartman "Imperial Suite", koji je zbog svoje raskoši i skupocjenog uređenja francuska vlada uvrstila na listu nacionalnog pariškog blaga. Krasi ga crveno-zlatni kraljevski namještaj, blistava mramorna kupaonica s kadom utopljenom u zlatu i kičastim slavinama u obliku labudova. Na zidu visi replika Marije Antoinette pokrivene s baldahinom i cijeli je interijer vrlo autentičan, a vrtoglava cijena od 17 tisuća američkih dolara za noć nije prepreka jer je gotovo uvijek rezervirana.

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 5)

Legendarni Ritz otvorit će svoja vrata u ovoj godini i ponovno postati omiljeno igralište bogataša. Mjesto je to koje će zauvijek ostati simbol luksuza i žudnja onih koji bi se barem nakratko voljeli naći s druge strane vrata i osjetiti miris njegove živopisne prošlosti. Možda i nije najluksuzniji hotel na svijetu, ali je uvijek bio i ostao – Ritz. 

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 6)

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 7)

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 8)

Najromantičniji hotel na svijetu ponovno otvara svoja vrata (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više