Search

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu

Gdje se zaputiti?

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Visit Brussels,
Tourisme colmar,
albertina bec,
rothenburg

Prosinac je idealno vrijeme za odlazak na put, a evo koje destinacije su nama najviše zapele za oko...

Konačno nije prerano da počnemo razmišljati i govoriti o Božiću. Zapravo on je iza ugla, a brojni božićni sajmovi diljem svijeta već su krenuli sa slavljem. I mnogi od njih izgledaju zaista čarobno, zapravo toliko čarobno da vam dođe da poželite da Božić potraje i malo duže. Ok, možda smo malčice pretjerali, ali tko se ne voli izgubiti među lampicama, mirisu kuhanog vina i cimeta te uživati u obilju zimskih specijaliteta. To ćemo, kao i svake godine, raditi u sklopu Adventa u Zagrebu, no zašto ne biste na nekoliko dana pobjegli iz grada i vidjeli kako ta blagdanska čarolija izgleda drugdje. Ako ste o tome razmišljali evo nekoliko ideja gdje biste mogli otputovati, a da nije prezahtjevno za isplanirati.

Colmar, Francuska

Za Advent u Colmaru, koji se nalazi u francuskoj pokrajini Elzas, kažu da je jedan od najljepših. Za to je vjerojatno najzaslužnija povijesna arhitektura starog gradića koju čine brojne uske uličice, spomenici, muzeji i crkvice, a kada to sve zablista blagdanskim svjetlima, izgleda magično. Centar Colmara je rezerviran samo za pješake, a brojne zgrade datiraju još iz srednjeg vijeka pa sve do 19. stoljeća. Božićno vrijeme predstavlja poseban period godine za ovaj grad i zato se s pripremama započinje mnogo mjeseci unaprijed dok Božićni sajam kreće 24.11. Tada kreće i prava božićna bajka koja stari dio grada pretvara u kazalište na otvorenom, a ugodna blagdanska atmosfera je neizbježna, na svu sreću.

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu (фото 1)

Kako bi mogla izgledati vaša božićna agenda u ovom gradu? Osim što su u tijeku trenutno četiri i više tematskih izložbi, postoje i božićni podrumi gdje možete kušati vrhunska francuska vina, zatim sajam tematskih poštanskih markica, klizalište, velike ulične jaslice, izložba božićnih ukrasa i predmeta lokalnih umjetnika.... a u svakoj od crkvica ćete moći čuti glazbu u duhu Božića. Da, rekli smo vam da pripreme ovdje za kraj godine počnu puno ranije.

Beč, Austrija

Beč je uvijek dobra ideja! Blizu nam je, a svaki novi posjet pruža ugodan doživljaj. Kada govorimo o prosincu mnogo je razloga da ponovno otputujete u tom smjeru. Ako krenemo od glavnog zimskog razloga odnosno Christkindlmarkta, kako ovdje kažu za božićni sajam, onda je izbor jako velik jer Beč je poznat po brojnim sajmovima. I svaki je jednako šarmantan, uređen i prepun blagdanskih vjesnika u obliku dekoracija, figurica, slatkiša, toplih zimskih pića kao što je punč i brojnih sitnica koje izrađuju lokalni umjetnici. Štoviše, vlasti su se u posljednje vrijeme pobrinule da Božić u Beču bude iznimno ugodno i ukusno iskustvo u svakom smislu, zato i dalje rade na smanjivanju konzumerističkog otpada, a materijali koji dominiraju su staklo, drvo i tkanina dok je plastika rijedak slučaj, ili  se barem trudi biti.

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu (фото 2)

Svaki od sajmova vrijedan je posjeta zbog atmosfere, ali i mogućnosti jedinstvenog shoppinga jer ovdje se doista lako izgubiti u svim božićnim delicijama i dekoracijama. Onaj najpoznatiji nalazi se na Rathausplatzu, iako kažu da je radi pogleda impresivan i onaj ispred palače Belvedere te palače Schönbrunn, a obiđete li uži centar Beča otkrit ćete i druge skrivene kutke grada koji u ovo doba godine blistaju. Kod Beča je zanimljivo što u božićnom duhu možete obići brojne izložbe te vidjeti umjetnine poput Klimtovog "Poljupca", a cijeli božićni sajam na Maria-Theresien-Platz okružen je muzejima kao što su Kunsthistorisches Museum i Naturhistorisches Museum. U ovo doba godine još jedna bečka impresivna palača priprema zanimljiv umjetnički program - Albertina. Ovdje možete pogledati izložbu posvećenu renesansnom majstoru Raphaleu, zatim fotografu Robertu Franku te provjeriti kako izgleda stalni postav ovog muzeja koji uključuje zbirku suvremene umjetnosti The Batliner.

Rothenburg ob der Tauber, Njemačka

Jedan gradić u Bavarskoj, poznatoj njemačkoj pokrajini, na poseban način čuva blagdansku tradiciju, a kažu da je doista najljepši u vrijeme Božića. To je Rothenburg, a njegov božićni sajam pod imenom Reiterlesmarkt je "must see" adventski doživljaj. Svake se godine ovaj srednjovjekovni dragulj pretvara u zimsku bajku, a kažu da ta tradicija, u više manje izmijenjenom obliku, datira još od 15. stoljeća. Božićni sajam uz prigodno uređene povijesne uličice i arhitekturu koja je do danas njegovana kao vrijedna umjetnina, čine zimski doživljaj bajkovitim, a kada padne snijeg u ovom gradiću i potpunim.

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu (фото 3)

Kako biste držali tijelo i dušu u balansu, ovdje će vam preporučiti čašu kuhanog crnog vina uz koju odlično ide kobasica s roštilja ili pak pečeni kesteni. Brojni kulturni eventi se podudaraju s božićnim sajmom tako da grad od početka Adventa 1.12. živi za blagdanski duh. Gotovo svaku večer Djed Božićnjak dijeli slatkiše, a posjetitelji će najljepši pogled na božićne lampice i čaroliju koju stvaraju imati s tornja gradske vijećnice. Ovaj impresivan gradić poslužio je i kao filmska kulisa za serijal filmova o Harryju Potteru.

Bruxelles, Belgija

Veliki zimski festival pod imenom Winter Wonders in Bruxelles iz godine u godinu oduševi preko 2 milijuna posjetitelja, a niti njegovo sedamnaesto ovogodišnje izdanje neće biti iznimka. Počinje 24.11., a završava velikim novogodišnjim slavljem 1.1.2018. Kroz nešto više od mjesec dana, centar belgijske prijestolnice pretvara se u san svakog djeteta, ali uspijeva impresionirati i odrasle. Slavljenička atmosfera, jedinstveni ambijent kojeg upotpunjava bajkovita impresivna rasvjeta te brojni eventi i aktivnosti u kombinaciji sa zimskom gastro ponudom čine ovaj Božić na sjeveru Europe vrijednim posjeta.

Nekoliko dobrih ideja za kratka europska putovanja u prosincu (фото 4)

Osim gigantskih tematskih skulptura koje izgledaju magično, festival je poznat i po božićnoj jelci i klizalištu u centru grada, a sve skupa upotpunjava videomapping na koji se polaže mnogo pažnje (najpoznatija projekcija oslikava se na crkvi Sv. Katarine). Najvažniji event je vjerojatno slavna Božićna povorka kojom prošeću brojne velike tematske maske, skulpture, igračke...

Luzern, Švicarska

Za Luzern kažu da je jedan od najljepših švicarskih gradova; mostovi, jezero, šarmantna švicarska arhitektura, sve je tu zbog čega je omiljena turistička lokacija tijekom godine. Dodate li ovoj švicarskoj priči blagdanski duh u obliku mnoštva božićnih lampica, ukrasa, specijaliteta i glazbe dobit ćete pravu blagdansku bajku i savjet da ga posjetite. Luzern ima nekoliko božićnih sajmova od kojih je onaj najveći i najpoznatiji na trgu Franziskanerplatz. Ovaj stari dio grada se pretvara u aleju drvenih kućica, mirisa i mnoštva jaslica. Odrasli su u potrazi za okusima i mirisima tekućih i netekućih delicija, dok klinci uživaju na poznatom božićnom vrtuljku.

Od 1. do 3.12. održava se i trodnevni sajam dizajna koji predstavlja najbolje od domaćih produkt dizajnera, a na najvećoj željezničkoj stanici RailCity, kojom prolaze europski vlakovi na putu sa zapada prema istoku, postavljen je Christ child market. Time se i obična željeznička postaja pretvara u malo blagdansko čudo. Ovdje nećemo pretjerivati s pričom o lampicama jer Švicarci to rade uvijek decentno, no oduševit će vas atmosfera grada u blagdanskom duhu. I da ne spominjemo sve specijalitete koji se mogu kušati na brojnim drvenim kućicama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više