Search

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu

Malo mjestašce Talež

Tina Kovačiček


Image: Branimir Matoza,
Stjepan Tafra

Obitelj Kurspahić dugo je pripremala ovaj zanimljiv projekt obnove na otoku Visu, a 2007. godine radovi su završili. Uživanje u rajskom kutku Visa je moglo započeti!

Radi se o obnovi Taleža, zaselka sa šest malih kuća u središnjem dijelu otoka Visa napuštenog od 1965. godine. Naselje se nalazi na 220 m nadmorske visine, a okružuje ga bajkovita mediteranska priroda; čempresi, borovi i smokve, čineći pravi mediteranski raj. Naselje su zasnovali krajem 18. i početkom 19. st. pripadnici obitelji Borčić (Kosanovi), a danas je potpuno obnovljeno zahvaljujući entuzijazmu obitelji Kurspahić. 

S lokacije se pruža prekrasan pogled na otoke južnog Jadrana – Sušac, Lastovo, Korčulu i Hvar, a za bistrog vremena vidi se Palagruža i kopno Italije. S druge strane naselje gleda na dolinu gdje su vinogradi i Podšpilje, Žena glavu, Duboku i Borovik. U blizini nekoliko stotina metara jugozapadno nalazi se jedno od najstarijih arheoloških nalazišta Glavica, Teutin svjetionik, na 245 m nadmorske visine. Pretpostavlja se da je nastao u 4. st. prije Krista i bio najveći svjetionik na ovom dijelu Jadrana.

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 1)

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 2)

Obnova Taleža započela je 2000. godine s namjerom da se vrati izvorni izgled. Sedam godina kasnije naselje je ponovno oživjelo. Od ukupno šest kuća, tri kuće su zamišljene za boravak i druženje gostiju koji odluče ovdje provesti odmor. Svaka kuća ima oko 60 kvadratnih metara – dvije sobe s dvama krevetima te kuhinju s blagovaonicom, kupaonicom i tušem. Za goste je predviđena i zasebna kuća od oko 40 kvadrata koja služi za zajedničko druženje uz otvoreni kamin.

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 3)

Mir koji vlada na Taležu, mirisi smilja, ružmarina, kadulje, vrijeska, toplina krušne peći, cvrčci, vjetar koji puše kroz borove podnevima, glasovi težaka iz doline – neizbrisivo su urezani u moja sjećanja iz djetinjstva, kad sam kao mala djevojčica provodila dio ljeta kod svoje pranone Franine, objašnjava Vlasta Kurspahić, koja je dio naselja Talež naslijedila kao djedovinu. Dio tih osjećaja i sjećanja ugrađen je u ovu obnovu i čini njegov sastavni dio.

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 4)

Želja vlasnika je da, osim obnove i razvoja eko turizma, osmisle i pokrenu rad likovnih, glazbenih, arhitektonskih, kazališnih i književnih radionica u kojima će sudjelovati i gosti te prijatelji. Sve informacije potražite na www.vis-talez.com i na Facebook stranici.

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 5)

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 6)

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 7)

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 8)

Obnovljeni komadić raja na otoku Visu (фото 9)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više