Search

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera

Tekst: BURO.


Putovanja. Sjećate se toga? Onaj trenutak kada sa stolčića zgrabite putovnicu i veselo krenete po novi pečat. Nekoliko dana u bestežinskom stanju, vraćanje na tvorničke postavke, dok um punite novim iskustvima i impresijama. Skoro da smo i zabravili kako uopće i sama pomisao izgleda, a kamoli cijelo putovanje. Ali hajde, i dalje pišemo neke crtice u planere i nadamo se da će ovaj ganc novi za 2021. godinu biti pametnije potrošen nego prethodni koji smo bacili s gomilom praznih stranica. U pokušaju da probudimo svoj optimizam, proučili smo tradicionalnu listu najboljih destinacija magazina Condé Nast Traveller i s vama dijelimo one sa samog vrha liste.

EGADSKI OTOCI, SICILIJA

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 1)

Ako spadate među one koji su spremni prevaliti još koji kilometar dalje kako bi stigli do manje istraženih mjesta gdje nema toliko turista, onda je arhipelag na zapadu Sicilije pravo mjesto za vas. Otok Favignana je najveći od njih pet, ima oblik leptira i idealan je da ga obiđete biciklom zastajući po volji da se osvježite na nekoj od tirkiznih plaža koje se u stijenama spuštaju ka moru. Jedino povedite računa prije putovanja i istražite je li sezona meduza, jer je tu veoma bogat životinjski i morski svijet.

Pariz, Francuska

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 2)

Realno, je li moguće zamisliti listu ovog tipa bez spominjanja Pariza? Teško! Kako nam je francuska prijestolnica nedostupna već mjesecima propustili smo mnoga otvaranja, kako hotela, tako i kul restorana, knjižara i kafića. Čekamo da vidimo novi J.K. Palace, Bulgari Hotel, Cheval Blanc, Kimpton, Soho House... Pored toga tu je i art prostor u blizini Louvre muzeja koji je financirao milijarder i kolekcionar umjetnosti François Pinault. Novi muzej čije se otvaranje uskoro očekuje smješten je u zgradi Bourse de Commerce, a dizajnirao ga je čuveni japanski arhitekt Tadao Ando.

Siargao, Filipini

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 3)

Pitajte surfere: nešto se zbilja posebno događa na otočiću Siargao. Tropski otok ima oblik kapljice i nalazi se na rjeđe naseljenom i posjećivanom dijelu Filipina. Kelly Slater i Anthony Kiedis samo su neki koji su iskušali valove na ovom mjestu. Pored toga što je raj za surfere, postoje i predivne plaže pored kojih raste drveće kokosa. Iako je 10 puta manji otok od Balija ima vibe tog omiljenog ljetovališta od prije tri desetljeća, u trenutku kada su turisti otkrili kakav raj se tamo krije. Iskoristite šansu dok je turizam na otoku tek u povojima.

GalWAY, Irska

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 4)

Galway je bila europska prijestolnica kulture u 2020. godini, ali nažalost nije mogla zasjati punim sjajem. Ovaj boemski grad nudi mnoštvo sjajnih mjesta za obići, od povijesnih lokacija, preko tradicionalnih pubova, do pop-up umjetničkih prostora. Tu će posebno uživati ljubitelji gastronomije, baš na ovom mjestu se održava godišnji festival kamenica koji postoji najduže na svijetu (do sada se održao preko 65 puta).

OTOK KLOKANA, Australija

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 5)

Svi se sjećamo katastrofalnih požara koji su početkom 2020. godine zahvatili Australiju, polako se oporavlja od teških posljedica, ali postoji i 250.000 hektara površine koja nije zahvaćena požarom i gdje se (turistički) život odvija normalno. Ovom području je više nego ikada potrebna podrška posjetilaca koji mogu posjetiti ekološke resorte koji još uvijek posluju. Otok je poznat kao svojevrsna Noina arka gdje žive mnoge zaštićene vrste. Neprofitna organizacija Ki Wildlife Network se brine o povrijeđenim i napuštenim životinjama.

Salvador, Brazil

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 6)

Poslije petogodišnjeg projekta očuvanja povijesnog centra grada od strane UNESCO-a Salvador je procvjetao. Glavni grad države Bahia ima novu metro liniju koja spaja frenetični centar grada i renovirani aerodrom. Tu je i novi prostor za karneval koji ima četiri kata. Ovaj razvitak prati i industrija turizma, 2019. godine otvoren je luksuzni hotel iz Fasano lanca u art deco stilu u zgradi gdje se nekada nalazila redakcija novina A Tarde. Za spektakularan pogled na grad ukrcajte se na lift Lacerda koji spaja Ciadade Alta (gornji grad) i Cidade Baixa (donji grad).

Armenija

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 7)

Glavni grad Gruzije Tbilisi postao je omiljena destinacija radoznalih putnika, a sada i susjedna Armenija kreće tim putem. Ova država ima dosta toga što može ponuditi, od odlične hrane kao što je baklava u medu, preko tradicionalnih restorana koji izgledaju kao da su ispali sa slika starih majstora do šarmantnih knjižara s kafićima. Pored toga i armenska industrija vina doživljava svoj uzlet, tu se nekada pravilo odlično vino, ali su vinarije, koje su u doba SSSR-a preuzele zadatak proizvodnje rakije, sada vratile korijenima i nude domaće vino koje ima voćne i začinske arome.

Kirgistan

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 8)

Kirgistan je ušao na top listu zahvaljujući putnicima koji žele istražiti nešto van utabanih turističkih destinacija. Onih koji traže off-grid destinacije, digitalni detoks i trag divljine. Masivni planinski lanci i njihove grube doline, glečeri, klisure i kristalno plava jezera dominiraju nad više od 90% teritorija ove srednjoazijske zemlje. Brze gorske rijeke urezuju svoj put kroz doline, silazeći strmo u pjenušavim vodopadima do planinskih livada. Kirgistan je doista jedna od posljednjih divljina na svijetu. Tu još uvijek možete vidjeti stada čudesnih divljih ponija, konja, pa čak i deva. Zemlja divljih, slobodnih nomada, nekad je bila na raskrsnici četiri rute na velikom Putu svile.

PlYMOUTH, Engleska

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 9)

Ovaj grad je dugo bio van radara, ali je na putničku mapu dospio zahvaljujući dolasku top kuhara koji su tu otvorili svoje restorane kao što su Mitch Tonks i Marco Pierre White. U starom dijelu grada postoje predivni vrtovi, galerije suvremene umjetnosti, kao i kafići na obali. Plymouth ima i najveći broj ulica pokrivenih kaldrmom u čitavoj Britaniji. Također, ima veliku povijesnu vrijednosti jer je upravo odavde 16.9.1620. isplovio brod Mayflower u potrazi za novim svijetom (ili kako ga mi danas znamo Amerikom). Više od 30 milijuna Amerikanaca, uključujući nekoliko predsjednika, pisaca i poznatih ličnosti mogu pronaći svoje obiteljske korijene na spisku putnika od 102 imena i 30 članova posade.

Pakistan

Otkrivamo vam top 10 destinacija za putovanja po izboru Conde Nast Travellera (фото 10)

Pakistan već dva desetljeća nije baš visoko na listi destinacija, ipak od 2019. godine (kad su ga posjetili princ William i Kate) stvari su krenule nabolje. Fascinantna priroda i geografske odlike nisu sve što Pakistan nudi. Tu je i povijesni turizam, a premijer Imre Kan je naveo kao primjer civilizaciju koja je prije više od 5 tisuća godina “cvjetala” u dolini Inda. Na UNESCO-voj listi kulturne baštine Pakistan ima šest zaštićenih znamenitosti, a još 26 čeka na zaštitu. Obiđite među prvima!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više