Search

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic!

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic!

Tekst: BURO.


Kada pričamo o Mykonosu, jednom od najsofisticiranijih grčkih otoka, jasno je da tamo postoji mnoštvo luksuznih vila koje se mogu iznajmiti. Za većinu njih zajednička je estetika koja podrazumijeva suvremeni minimalizam, gdje je sve uglačano, luksuzno i elegantno. Pa je stvarno osvježavajuće kada naletimo na nekretninu kao što je Papyrella. Radi se o kući koja ima šest spavaćih soba i uređena je u autentičnom stilu koji momentalno asocira na old school glamur. Kuća je sagrađena tijekom osamdesetih godina, a nedavno je prošla kroz potpuno renoviranje koji je vodio biro iz Atene Architecture Research Practice, a na projektu su blisko surađivali s vlasnicima grčkom arhitekticom Sofijom Xanthakou i galeristom i umjetničkim kolekcionarom Andreasom Melasom.

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 1)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 2)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 3)

Vlasnici su imali jasan brief za arhitekte, a to je da zadrže originalni šarm i karakter građevine. Zajedno su birali dizajn, vintage namještaj i originalna umjetnička dela. Zbog toga Papyrella sada ima nepretencioznu atmosferu koja spaja tradicionalnu gostoljubivost Kiklada i sofisticiranost.

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 4)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 5)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 6)

Kuća se nalazi na brdu iznad luke, na samo pet minuta vožnje od grada, a zahvaljujući tom položaju od tamo se pruža panoramski pogled na more što dopušta gostima da promatraju „koreografiju“ trajekata i kruzera koji plove između otoka. Zapravo, to je na neki način i bila inspiracija za sam naziv vile. „Papyrella“ je starinski brod koji se prije 10.000 godina koristio za putovanje između otoka.

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 7)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 8)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 9)

Sama kuća se prostire na dva nivoa na 300 kvadrata, dnevni boravak i tri spavaće sobe smještene su na gornjem nivou, dok su u prizemlju ostale spavaće sobe što omogućava da svaka od soba ima direktan pogled na more. Na donjem nivou se nalazi i prostrana terasa na kojoj je i bazen i koja je zamišljena kao točka gdje se sve događa tijekom dana. Naravno, tu su i manje privatne terase na koje izlaze sobe koje gostima omogućavaju privatnost.

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 10)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 11)
Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 12)

Zidovi su bijele boje, drvene grede na plafonu su također okrečene u bijelo, a drvena vrata i prozori obojeni su mint nijansom koja prostor čini prozračnijim. Kao ustupak modernim vremenima tu je terrazzo pod i mramorni šankovi. Paleta boja koja se vrati oko bijele je razbijena akcentima u pastelnim tonovima, ali i crvenim i plavim metalnim stolicama (crvene su na terasi, a plave u kuhinji). Vintage namještaj je znalački uparen sa suvremenim komadima tako da je stvorena jedinstvena eklektična retro-moderna estetika. Jednostavno ovaj interijer glasno kaže – ljeto je!

Ova kuća na Mykonosu ispunjena je vintage komadima i apsolutno je chic! (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više