Search

Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom

Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom

Tekst: BURO.


Najbolji primjeri dizajna su oni koji ne narušavaju okolinu, kada je građevina vješto uklopljena tako da ne smeta krajoliku i gdje je postignut skoro idealan balans između onoga što je napravljeno ljudskom rukom i onoga što je priroda „gradila“ stotinama godina. Sardinija je prelijepi talijanski otok gdje je zaista malo toga potrebno za potpuno uživanje. Na sjevernom dijelu otoka se dužinom od 55 kilometara proteže stjenovita obala koju zapljuskuje tirkizno more, a tu se nalaze i neke od najljepših vila koje su sagrađene tijekom šezdesetih godina. Biro iz Pariza Stera Architectures na čelu s arhitekticom Stefanijom Stera imao je ozbiljan zadatak kada su dobili projekt izgradnje vile baš u tom dijelu. Izazov je bio da ne naruše pejzaž, ali i da način gradnje prilagode arhitekturi koja tu dominira. Kako je Stefania i sama ljetovala na otoku, ovo je bila šansa da pokaže kako ona vidi sofisticirani luksuz i pokazalo se da je bila zaista najbolja osoba za ovaj projekt!

Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 1)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 2)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 3)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 4)

Vila dovršena 2019. godine se nalazi na vrhu litice, između stijena, a arhitekti su odlučili da upravo to iskoriste kao sastavni dio građevine i stvore jedno sasvim posebno mjesto. Kuća djeluje kao ogromna skulptura i predstavlja jasnu asocijaciju na odmor i bezbrižnost kakva se vezuje za ljetnu sezonu.

Smaragdna obala je poznata kao glamurozno mjesto za odmor na kojem se iz godine u godinu susreću holivudske zvijezde i svjetski milijunaši, a tako je još od šezdesetih kada je princ Karim Aga Khan Ismaili otkrio ljepotu otoka i odlučio uložiti u razvoj destinacije. Izgradnja i razvoj bili su vođeni striktnim smjernicama da se sve mora uklopiti u okolinu, što su tada vodeći arhitektonski biroi postigli kroz modernističku perspektivu.

Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 5)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 6)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 7)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 8)

Stefania nije bila svjedok slavnih dana razvoja tog dijela obale ali je ipak na njen rad utjecao i rad arhitekata kao što su Jacques Couëlle koji je odgovoran za Cala di Volpe hotel i Cini Boeri koji je projektirao brutalističku vilu Casa Bunker. Arhitektica se zato odlučila za fasadu u sivoj boji zbog koje se kuća utapa u stjenovitu okolinu, a upravo je te boje i Boerijeva Casa Bunker. Orijentaciju kuće diktirao je teren, ideja je bila da se sagradi kuća koju odlikuju harmonija i kontinuitet s prirodom tako da se ne zna gdje počinje, a gdje prestaje ljudska intervencija. To su uspjeli kroz mrežu dvorišta, terasa i balkona, a tu je i mnoštvo stazica, ozelenjeni krov, kao i velike staklene površine zbog kojih se gubi granica između interijera i eksterijera.

Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 9)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 10)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 11)
Kuća za odmor na Sardiniji inspirirana prirodom (фото 12)

I interijer je jednako dramatičan i brižljivo isplaniran kao i eksterijer. Minimalističke kvadratne sobe, smjenjuju one u organskim oblicima, zatim su tu hodnici natkriveni lukovima, kao i stakleni plafoni u nekim djelovima kuće. Kontrasti su ovdje u centru pažnje pa široki prozori kao na dlanu nude spektakularan pogled na more, a odmah do njih su uski prorezi u zidovima. Gruba završna obrada kao što su gipsani zidovi i granitni podovi miješaju se s uglačanim keramičkim pločicama i lakiranim namještajem. Upravo pločice su te koje daju razigran karakter građevini i čine je manje strogom. Zaista se radi o fantastičnom primjerku arhitekture koja nas ostavlja bez riječi i čiji svaki detalj želimo proučiti nekoliko puta jer su dizajn rješenja na ovom mjestu toliko promišljena i tako odvažno uklopljena. Prava fantazija!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više