Search

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!)

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!)

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Postoje ta neka mjesta, gdje je sve nekako baš kako treba biti, skoro pa savršeno. Pozicija, arhitektura, interijer, uređenje, dekor... Ponekad smo razmaženi, uporno smišljamo neke nove vrhunske kriterije, ali onda se pojavi imanje koje nas kompletno razoruža. Takav projekt je kuća na grčkom otoku Sirosu koju je projektirao grčko-švedski arhitektonski biro Block 722.

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 1)

Zapravo je riječ o dvije kuće u susjedstvu, izgrađene su na usamljenoj, uzvišenoj poziciji i to u gotovo pa identičnom stilu. Upravo je ta pozicija na vrhu brda dala arhitektima šansu da naprave idealne kuće za odmor koje će već na prvi pogled odavati dojam mira i inspirirati posjetitelje na sporiji ritam života, u kojem se svaki trenutak vrednuje. Četveročlana obitelj, vlasnici imanja, dali su arhitektima zadatak da izgrade i opreme kuću u kojoj će moći uživati ljeti, a bilo im je bitno da imaju funkcionalne gostinjske sobe - u ovom slučaju odvojene kućice, kako bi im se povremeno mogli pridružiti i drugi članovi obitelji te prijatelji. Ono što je također bilo istaknuto u uputama je da se maksimalno izvuče korist od specifičnog položaja i da pogled na more bude u fokusu.

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 2)
Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 3)
Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 4)
Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 5)

Arhitekti su ovo postigli tako što su projektirali kuću u obliku dekonstruiranog pravokutnika koji ima otvore sa svih strana. Ulaz se nalazi sa stražnje strane, a do njega se stiže kroz malo dvorište ispunjeno aromatičnim biljkama.

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 6)
Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 7)

Ono što je zajedničko za svaki kutak ovih kuća, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćim sobama ili sobama za goste je činjenica da je sve podređeno relaksaciji i sav namještaj od prirodnih materija u nježnim bijelim nijansama poziva da se gosti prepuste odmoru uz pogled uperen na nepregledno plavetnilo.

Ovo imanje na grčkom otoku Sirosu izgleda kao da je ispalo iz naše mašte (pa i još bolje!) (фото 8)

Ipak, dio koji je najspektakularniji nalazi se ispred glavne kuće, a to je dugački infinity bazen čija je boja skoro pa u nijansu pogođena s bojom mora. Kako ne bi narušili taj genijalni koloritni sklad, plato ispred kuće izrađen je od betona, natkriva ga nadstrešnica od drveta, dok su uz bazen poredane udobne ležaljke u sivoj boji s velikim jastucima od jute. Tik do bazena je izdvojen plato u koji je ukopan jacuzzi, a pored njega je postavljena ležaljka za kompletnu privatnost i priliku da se gosti prepuste sami svojim mislima dok promatraju brodove u daljini. Odnosno, gledajući iz današnje perspektive, savršena pozicija za vježbanje fizičke distance.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više