Search

Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti)

Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti)

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Čak i oni koji su bili okej s privremenim "prizemljenjem" ovih dana ipak pate od ozbiljne travel groznice, ali, hej, izdržali smo toliko, možemo i još malo. Nikada nismo imali više vremena da razmišljamo o tome gdje bismo voljeli ići, tako da je možda to dobra stvar - pronašli smo nova mjesta koje definitivno vrijedi obići u budućnosti. Ovoga puta, posvetili smo se vilama koje imaju povijesnu vrijednost, a danas su otvorene za javnost. Ako ste zaljubljenik u istinite priče i pasionirani ljubitelj dokumentaraca obilazak ovih destinacija će biti pravo uživanje. A čak i da nikada niste razmišljali u ovom smjeru možda nije loše promijeniti perspektivu. U svakom slučaju, imamo još vremena da razmislimo kako i gdje putovati ove sezone.

Villa Žuži

Opatija, Hrvatska

Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 1)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 2)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 3)

Žuži Jelinek je bila poznata hrvatska kolumnistica, krojačica i modna stilistica, a mlađim generacijama ostala je u sjećanju kao savjetnica oko muško-ženskih odnosa. Jelinek je živjela u vili na Opatijskoj rivijeri, njezina kuća bila je prepoznatljiva po ružičastoj fasadi, a smještena je u uvali Lipovica. Nakon što je preminula, njezin sin i njegova supruga su kuću renovirali i preuredili interijer, za koji su u pomoć zvali poznati dizajnerski studio Franić Šekoranja. Oni su, koristeći kvalitetne materijale, nježne boje i umjetnine, dali dodatni pečat glamura koji sada odgovara vanjskom izgledu građevine i predivnom vrtu s bazenom s kojeg puca pogled na more. Iako je kuća i dalje u obiteljskom vlasništvu, ljeti je moguće iznajmiti je tijekom nekoliko tjedana. Ako ugrabite priliku, možete uživati u mirisnom vrtu i savršenom pogledu, tko zna, možda se i u vama probude spisateljski nagoni.

Hôtel Verhaegen

Gent, Belgija

Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 4)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 5)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 6)

Hôtel Verhaegen je nekada bio privatna vila, a s obzirom na to da je renoviran postao je vrlo fini "bed & breakfast" hotelčić od pet soba u samom povijesnom centru Genta. Kuća je izgrađena u 18. stoljeću, a sadašnji vlasnici su je pronašli i kupili 2004. godine. Kako se radi o paru dizajnera interijera, projekt su vodili sami, a imali su sreću da su se prethodni stanari dobro odnosili prema nekretnini pa je sve bilo u vrlo dobrom stanju. Zadržali su originalne podove, zidne panele i obloge od mramora, kako bi očuvali autentični izgled iz 1760. kada je kuća izrađena. Kako bi "razmrdali" atmosferu, da sve ne izgleda kao u muzeju, u interijer su unijeli modernističke elemente. A ono na što su se posebno fokusirali je uređenje vrta iz 1930. godine pa je danas to božanstveno mjesto na suncu za doručak, ispijanje kave i razmišljanje o životu.

Santo Sospir

Saint-Jean-Cap-Ferrat, Francuska

Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 7)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 8)
Ovo su povijesne vile diljem Europe koje biste trebali vidjeti (a u nekima možete i odsjesti) (фото 9)

Početak priče ide ovako: par poziva svog prijatelja u predivnu vilu na Mediteranu koju su tek kupili u chic gradiću Saint-Jean-Cap-Ferrat u kojem zajedno uživaju u hrani, dokolici i sunčanju danima, ali ono što slijedi je mnogo originalnije. Taj prijatelj je nitko drugi nego umjetnik Jean Cocteau i jedno jutro je zamolio vlasnike da im oslika kuću jer više nije mogao trpjeti prazne, bijele zidove. Srećom, oni su pristali i rezultat inspiriran mitologijom je genijalan. Vlasnica kuće Francine Weisweiller je nastavila svoje prijateljstvo s Cocteauom godinama kasnije, a on je 1952. godine čak snimio i film o ovom mjestu "La Villa Santo-Sospir". Trenutačno se radi na restauraciji crteža, odnosno "tetovaža" kako ih je Cocteau volio nazivati, ali vila koja je sada u vlasništvu porodice Melia je inače otvorena za najavljene posjete u vrlo kratkom periodu tijekom godine. Motrite na ovu ljepoticu, s nestrpljenjem čekamo njezin novi sjaj.

Leave a comment

više