Search

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo!

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo!

A ponudit će vam i neka od najboljih jela u Hrvatskoj

Tekst: E.G.

Image: Fabio Šimićev,
Dean Dubokovič

Da se o hrvatskom turizmu i gastronomiju Jadranu ne piše uvijek s gorkim osjećajem nesrazmjera između cijene i kvalitete, pobrinuli su se rijetki ugostitelji koji uvijek žele otići korak dalje, a gostu ponuditi nešto više od onog što očekuje. Pravi primjer takvog pametnog poslovanja i građenja pomnog odnosa povjerenja s gostom je svakako i paški hotel i restoran "Boškinac", u koji se većina, jednom kad ga posjeti, rado i često vraća. Takav se trend ne događa slučajno, i zapravo se ne možemo sjetiti jesmo li u ovom mjestu ikad slušali a da se nije pričalo u superlativima. Kad smo doznali da će hotel novu sezonu dočekati kompletno preuređen i s novim jelovnikom, znali smo da ga moramo posjetiti što prije. I doista, kad nam je stigao poziv na dvodnevni posjet, znali smo da ne želimo propustiti priliku da iz prve ruke vidimo o čemu je točno riječ. Vlasnik "Boškinca", Boris Šuljić, srdačno nas je dočekao s ručkom u Lunjskim maslinicima, gdje se nalaze neka od najstarijih drva masline u ovom dijelu Europe (neka navodno dosežu i do 2000 godina starosti). Mjesto je to koje svakako trebate posjetiti ako se zateknete na otoku Pagu, a onda se, baš poput nas možete zaputiti na večeru u obližnji "Boškinac". 

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 1)

Boškinac je, inače, nadimak obitelji Šuljić (izvedenica od imena Boško, nositelja loze imena Šuljić koji je živio početkom 19. stoljeća) po kojem su onda cijelo imanje, vinarija, hotel i restoran dobili ime. Time je naglašena ideja koja je u potki cijele priče, a ona je utemeljena u tradiciji, običajima i povezanosti s prostorom kojem čovjek pripada. Sam je objekt otvoren 2003., da bi u 20119. zasjao u novom ruhu i postao još poželjniji izbor za provođenje godišnjeg odmora. Arhitektica koja stoji iza projekta preuređenja, Ana Penavić, o cijeloj je priči kazala: "Interijer je prirodna preslika duše" rekla je još davno Coco Chanel. Duša hotela Boškinac je spoj predivne lokacije koja poziva na gotovo zaboravljeno umijeće dokolice te osobenosti njegovih vlasnika koji su nas osvojili. To nam je bila glavna inspiracija pri stvaranju novog interijera, a dizajn je postao medijator te autentičnosti. 

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 2)

Jednostavnost, unikatnost i vanvremenska elegancija, lišena trenda su postavljeni kao osnovni kriteriji oblikovanja. Prirodni materijali su bili logičan odabir, kao i osmišljavanje serije namještaja za opremanje soba koji utjelovljuju duh Boškinca: istovremeno suvremen i klasičan, elegantan a ugodan. Suradnja sa umjetnicima (Lidia Boševski: keramika, Koraljka Kovač: slikarstvo; Sanja Šebalj: tapiserije) dodatno je upotpunila interijer radovima izrađenim specijalno za Boškinac i inspiriranih Pagom. Atmosfera opuštenosti i prirodnosti spojena sa autentičnošću podneblja i vlasnika postaje nenametljiva scenografija za uživanje i to smatramo vrhunskim luksuzom Boškinca."

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 3)

U takvu se scenografiju savršeno uklapa i visoka kuhinja kakvu gostima nudi tim restorana "Boškinac" na čelu sa chefom Matijom Bregešom, koji je jedan od najozbiljnijih pretendenata na sljedeće hrvatske Michelin zvjezdice. Na svečanoj večeri predstavljanja novog jelovnika smo se imali prilike i uvjeriti u to zašto redovito primaju same pohvale. Večera je započela uistinu prekrasno serviranim amuse boucheomvarijacijom lunjske masline, želeom od lista čaja masline s prahom od crnih maslina, krekerom od masline punjen pjenom od maslinovog ulja, pralinom od crne masline i badema te pralinom od bijele masline punjena bijelim vermouthom, zatim carpacciom od dagnji, pjenom od buzare, želeom od mora, perlama od bijelog acetta balsamica s limunom i panco mrvicama s češnjakom, a onda i hrskavim kornetićem s dimljenim janjećim jezikom, kiseljenom jagodom, lukom te dehidriranim janjećim repom.

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 4)

Prvi slijed je bio slavni Škamp (tatar škampa od vrše, emulzija od bosiljka, žele od gegića, aioli majoneza, kreker od škampa) poslužen uz Boškinac Viaz 2014, drugi fantastični Korjen (ragu od celera, krema od crnog češnjaka, suncokretove sjemenke pržene u timut papru, sfera od peršina i kardamoma, kiseljene korabice, bitter od granny smith jabuke) uz vino Boškinac Gegić 2017, dok je treći, Janjetina i jež (pašteta od janjeće jetrice, jež, crumble od fermentiranog limuna, krema od limuna, pjena od jabuke, komorača i kavijar od jesetre, jabuka u smeđem maslacu) poslužen uz Boškinac Chardonnay 2016. Boškinac bijeli cuvee 2018 je jako lijepo išao s idućim slijedom, Sipom, odnosno rezancima sipe, prženim meso suhe ovčetine, pjenom od paškog sira, žumanjkom dehidriranog bio jaja, žumanjkom prepeličjeg jaja te manakura paprom.

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 5)

Puž i brizla (puž glaziran u crvenom vinu, brizla pečena u listu vinove loze, krema od krumpira i samoniklog bilja, kreker od divljeg češnjaka, pjena od crvenog vina) je bio jedan od najmoćnijih tanjura večere, pa je bilo savršeno logično da ga prati moćni Boškinac Ocu 2015 za kojeg nikad ne nedostaje interesa. Naravno, večera na Pagu ne može proći bez paške janjetine, pa samo tako kušali roladu mliječne paške janjetine, kremu od karameliziranih mrkvi, emulziju od borovih iglica, konfitirani krumpir, demi-glace i prženo samoniklo bilje s galangalom, i to uz Boškinčić 2017. Deserte smo jeli u opuštenijem ambijentu konobe uz odličnu svirku, a došli su u dva slijeda; Jabuka (krema od pečenih  jabuka, tonka beansom i mliječnom karamelom, dehidrirana kora od jabuke, tatarski od jabuke i cvijeta cimeta) uz Boškinac 2013., te Kava i kolači (kolačić od badema, krema od kave, pjena od mlijeka, pucketavi šećer, Boškinac grappa reserva 8 yo) uz sjajni Boškinac Prošek 2012. Nakon ovakve elaborirane večere uz vrhunska vina i odlične atmosferi kojoj smo cijelo vrijeme svjedočili, uopće nije pitanje vraćamo li se u "Boškinac". Pitanje je tek koliko brzo!

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 6)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 7)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 8)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 9)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 10)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 11)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 12)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 13)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 14)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 15)

Paški Boškinac je mjesto s kojim se trebate počastiti. Preuređen je i izgleda neopisivo lijepo! (фото 16)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više