Search

Planirate blagdanski izlet? Na samo nekoliko sati vožnje od Zagreba čekaju vas neki od najljepših zimskih prizora u Europi

Planirate blagdanski izlet? Na samo nekoliko sati vožnje od Zagreba čekaju vas neki od najljepših zimskih prizora u Europi

Odabrali smo pet gradova s najljepšim adventskim programom

Tekst: L.L.


Image: Prague.eu Christmas

Advent u Zagrebu, već smo se uvjerili, zbilja je posebno doba godine. Osim pregršt slasnih zalogaja koji nas čekaju na svakom koraku i mame u centar grada, tu su i brojne aktivnosti kako za one najmlađe, tako i za najstarije. Blagdanska glazba u društvu najdražih uz pogled na grad okićen s bezbroj lampica ponekad je zbilja sve što nam treba da bismo se osjećali dobro. Tako u pauzi od uživanja u domaćoj adventskoj čaroliji, zasigurno postoji onaj još jedan grad koji biste voljeli posjetiti u najljepše doba godine. Odabrali smo ih pet, onih nama bliskih i u ovo doba zasigurno najljepših, a na vama je samo da odaberete svoju savršenu lokaciju i blagdanske dane doživite na zbilja poseban način.

Beč

Na samo nekoliko sati vožnje od Zagreba skriva se austrijska idila koja se ne propušta. Bečki je advent proglašen najljepšim u zemlji, a kako i ne bi kada je grad u ovo doba najljepši spoj povijesti i blagdanskog duha. Osim uživanja u divnoj atmosferi, ovdje možete kupiti originalne poklone za najdraže, isprobati čitav niz slatkiša te sudjelovati u blagdanskim radionicama.

Kada je u pitanju hrana, tu je klasična ponuda kobasica i sličnih zimskih delicija, a nađete li se u Beču ove zime, nikako nemojte propustiti isprobati njihovo poznato kuhano vino te sjajne slastice koje baš u svako doba godine možete pronaći u centru grada.

Prag

Ako još uvijek niste posjetili Prag, ovogodišnji advent mogao bi biti upravo savršena prilika da to učinite. Osim divnih blagdanskih prizora na svakom koraku, u ovom vas gradu očekuju sjajna hrana i piće, ali i veličanstveni povijesni prizori u čarobnom božićnom ruhu.

Kažu kako je blagdanska atmosfera u pragu nezaboravna, a kako i ne bi bila kada se upravo ovdje najčešće okupljaju turisti iz cijelog svijeta i dobra atmosfera je baš svake godine zagarantirana.

Prague.eu Christmas

Poznan

Poljski Poznan idealan je odabir za blagdanski izlet. Riječ je o manjem gradu koji je prošle godine prvi puta organizirao advent i odmah ušao na listu 10 najljepših europskih blagdanskih destinacija. U Poznanu su posebno fokusirani na zimske radosti pa ćete tako naići na grad ukrašen pahuljicama, posebnim dijelom centra posvećenom ledu, a tu su i posebne poslastice na njihovoj tržnici te u samom centru grada.

Poznanski je advent prepoznat i po kiparenju leda. Ovdje se, naime, održava festival ledenih skulptura, jedini takav u Europi na koji se mogu prijaviti sudionici iz svijetlog svijeta pa u blagdanskom duhu pokazati svoj talent.

Osim već poznatih slatkih i slanih blagdanskih delicija, u sklopu adventa u Poznanu nude se i gastro te pivske ture kroz grad, a poljsku se hranu, pitate li nas, zbilja isplati istražiti.

Poznan travel

Budimpešta

Pregršt lampica, besplatna klizališta i specijaliteti poput trdelnika u nebrojeno mnogo varijanti, ljutih kobasica i gulaša te poderanih gaća neizostavan su dio adventa u Budimpešti. Tamošnja je blagdanska čarolija smještena tako da okružuje katedralu, a tu je i ogromno božićno drvce te skriveni elementi koji ostanak u Budimpešti u ovo doba čine upravo magičnim. Najbolje od svega, put do Budimpešte zbilja je kratak pa je upravo mađarski glavni grad idealno odredište za zimski vikend izlet.

Budapest Christmas

Leipzig

U Leipzigu se krije jedna od najstarijih i, prema mnogima, najljepših adventskih čarolija u Njemačkoj, ali i ostatku svijeta. Gradski se trg pretvara u blagdansku idilu, a crveno bijele boje u novim formama oduševljavaju na svakom koraku. Osim što je najstariji, također je i jedan od najvećih adventskih slavlja u Njemačkoj, a osim blagdanskim prizorima, oduševit će vas i domaćim proizvodima, hranom i pićem te divnom, prijateljskom atmosferom.

Leipzig.travel

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više