Search

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti

Tekst: BURO.


Stalno pričamo o novim, drugačijim putovanjima, a zapravo stalno mislimo da želimo full komfor na koji smo kao moderni putnici vremenom navikli. Znači, da za oblutke u dnevnoj sobi i tepihe od morske trave, ali da i za kućno kino i najskuplju tehnologiju... Ali, ako ste stvarno ozbiljni u namjeri da probate nešto zaista drugačije, može i to. Što kažete na svjetionike?

Izolirane, skrivene i tihe lokacije idealne su za apsolutni odmor. Zato smo pronašli nekoliko svjetionika duž hrvatske obale. Nekada su služili za signalizaciju kako bi se mornari orijentirali, dok su danas ugostiteljska kategorija kojoj svake godine raste popularnost. Dok su nekada bili opremljeni samo najnužnijim stvarima, sada postoje oni sa „full opremom“, pa čak i bazenom (dobro, možda smo se samo šalili da nam nije potrebna moderna tehnologija). Ipak i dalje su to lokacije dobrano udaljenje od centra zbivanja, pa ako je to ono što vam je potrebno ovog ljeta, istražite temu.

Svjetionik vila Korkyra

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 1)

Ovo je jedno zbilja sjajno mjesto! Svjetionik se nalazi na minijaturnom privatnom otoku Vela Sestrica (u prijevodu, bit ćete njegov jedini stanovnik), a da vam ne bi bilo dosadno tu je vanjski bazen i naravno samo vaša plaža (mada realno sve će biti vaše za vrijeme boravka). Napajanje je solarno, a posjeduje kompletno opremljenu kuhinju, četiri spavaće sobe i uređeni vrt. Najbliži grad je Orebić i do njega će vam trebati 15 minuta vožnje brodićem. Očekivano, ovdje vas čeka kompletno uživanje u ljetnim radostima, ali dobro razmislite koga biste poveli na pusti otok, mada možda to nije loš izazov za svaku vezu. Ako ste bili fan igrice „na pusti otok nosim...“ vrijeme je da se pokažete na djelu.

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 2)

 


 

Svjetionik Porer

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 3)

Ako ste fan old school koncepta i stalno pričate da je nekada bilo bolje, trebali biste osjestina ovom otočiću. Praktično, jedina građevina je svjetonik Porer izgrađen 1833. godine, a prvo mjesto Premantura nalazi se na dva i po kilometara. Svjetionička kula je visoka 35 metara, a u sklopu svjetionika je prizemna kućica s betoniranim dvorištem. Ovdje ćete naučiti cijeniti protok vremena i nedostatak istog u realnom životu. Otok je moguće proći za minutu i sve što vam preostaje je da promatrate igru valova, te izlaske i zalaske sunca.

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 4)

 


 

Svjetionik Villa Lanterna

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 5)

Svjetionik je izgrađen 1881. godine na jugozapadnom dijelu otoka Vira još za vrijeme austrougarske vladavine i danas je na službenoj listi spomenika. I interijer i eksterijer su kompletno renovirani 2012. godine u kombinaciji tradicionalnog mediteranskog i modernog stila. Smješten je na obodu borove šume i tik do njega se nalaze stjenovita i pješčana plaža što ovaj objekt čini idealnim i za obitelji s djecom. Ukupan kapacitet je osam osoba. Postoji opcija da biciklom obiđete otok kada se zaželite ljudi. A dobro je znati da most povezuje Vir s obližnjim gradovima Ninom i Zadrom.

Potpuno drugačiji odmor: otkrijte 3 svjetionika u Hrvatskoj u kojima možete odsjesti (фото 6)

Leave a comment

više