Search

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine)

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine)

Tekst: BURO.

Image: BURO.

Putovanja vlakom su zaista nešto posebno i priznajemo, ne upražnjavamo ih dovoljno. Ali, ako nas je išta ova pauza od regularnog života naučila to je: stvarno je neophodno ponekad usporiti. Znači, ne trčanje kao bez duše s jednog gatea na drugi, nego nježno old school kloparanje vlaka i pejzaž koji nam se polako kreće pred očima. Kako smo svi otkazali sve planove u bliskoj budućnosti, možda je savršen trenutak da napokon organiziramo jednu kasicu prasicu za odmor, ali – iduće godine. Ovo proljeće definitivno preskačemo, ali se do idućeg stignemo organizirati pa, primjerice, napokon vidjeti tokijske trešnje u cvatu. Ili doživjeti svu ljepotu maestralnog Grand Canyona, ali iz vlaka s parnom lokomotivom. Dobro zvuči, zar ne? Ove ture su na našem užem popisu za 2021. godinu.

AMTRAK CALIFORNIA ZEPHYR

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine) (фото 1)

Ovaj vlak kreće iz Chicaga, zatim prolazi kroz Iowu i Nebrasku na putu ka planinskom lancu Rocky Mountains, a put zatim ide kroz Sierra Nevadu sve do San Francisca. Čak i da prođete cijelu dvodnevnu vožnju "u jednom cugu" uživat ćete u pogledu na planine koje se bude s proljećem. Ali, postoji i opcija da napravite pauzu - iskrcate se u Salt Lake Cityju, tamo vas pokupe predstavnici turističke agencije i odvezu u nacionalni park Yellowstone u kojem ćete provesti tri noći u prirodi. Možda vidite i nekog medvjeda koji je završio sa zimskim snom, tko zna?

BELMOND BRITISH PULLMAN

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine) (фото 2)

Kompanija Belmond vlasnik je nekih od najluksuznijih starinskih vlakova na svijetu, a ni British Pullman nije izuzetak. No, većina njihovih tura traje nekoliko dana i ima ozbiljnu cijenu, tako da je ovo super prilika da vidite što nude kroz kratku dnevnu turu. Vlak kreće iz Londona sa stanice Victoria, a tijekom proljeća postoji nekoliko ruta između kojih možete birati. Možda jedna od najboljih ideja je da se prijavite na onu koja vodi direktno u RHS Chatsworth House na izložbu cvijeća. Već sada možete rezervirati termin za iduću godinu, a ako ste za malo uzbuđenja, odaberite izlet koji uključuje i igricu Murder Mistery tijekom vožnje.

GRAND CANYON RAILWAY

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine) (фото 3)

Nacionalni park Grand Canyon proslavio je prošle godine svoju stogodišnjicu postojanja, ali Grand Canyon Railway željeznica je dovozila putnike od grada Williams do južne strane kanjona još od 1901. godine. Poslije završetka zimske sezone, svakog ožujka vlak počinje ponovo voziti, kreće ujutro i prolazi rutu od 104 kilometra koja vodi kroz šumu četinara. Postoji i posebna povratna tura koja kreće iz Los Angelesa i traje šest dana te uključuje noćnu vožnju Amtrak putničkim vlakom Southwest Chief, a zatim izlet starim parnim vlakom.

THE TOKAIDO SHINKANSEN LINE

Predivne ture vlakom na koje idemo (iduće godine) (фото 4)

Japan je predivna zemlja i zaista je vrijedi posjetiti. Zato predlažemo da ne birate između Tokija ili Kyota, neka se oba grada nađu u vašem planu putovanja. A kako biste došli iz jednog u drugi grad, rezervirajte mjesto u vlaku Tokaido Shinkansen. Poseban užitak je što ruta prolazi kroz pokrajinu Shizuoka. Tako će vam se s desne strane ukazati planina Fuji, a s lijeve strane ćete vidjeti ćete ružičasto "more" - riječ je zapravo o nepreglednom polju cvijeća shibazakura (phlox subulata). Ako vam je ovo prebrzo da doživite tu ljepotu, možete napraviti pauzu i posjetiti godišnji festival Fuji Shibazakura, koji se tradicionalno održava od početka travnja sve do kraja svibnja, s time da se vrhunac cvjetanja više od 400 tisuća stabala događa u prvih nekoliko tjedana svibnja. Čarobno!

više