Search

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti!

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti!

Intervju s Paige Parker

Urednik: E.G.


Image: Instagram,
Yao Khee,
Sander Crombach,
Ibrahim Rifath,
Ken Treloar

Neprocjenjiva iskustva i lijepe uspomene ne završavaju baš često s upisivanjem u Guinnessovu knjigu rekorda. Međutim, za gemologinju Paige Parker i njenog tadašnjeg zaručnika Jima Rogersa je priča tekla upravo tako. Između 1999. i 2002., Paige i Jim sa svojim specijalno dizajniranim Mercedesom proputovali kroz 116 zemalja svijeta i 6 različitih kontinenata, a vrlo brzo se i odlučili na samostalni nastavak puta i nešto drugačiju avanturu. Na kraju su se odlučili smjestiti u Singapuru, a Parker je tu epsku pustolovinu odlučila pretočiti u knjigu naziva "Don't Call Me Mrs Rogers". Ekipa singapurske inačice portala BURO. je s njom tim povodom odlučila napraviti intervju te, među ostalim, doznati za koje destinacije smatra da su najbolje za žene koje putuju same, koje su je se zemlje najviše dojmile, koji je najčudniji suvenir koji je ponijela kući te još mnogo toga. Cijeli intervju možete pročitati u nastavku.

Što najviše volite kod putovanja?

Obrazovanje koje proizlazi iz putovanja je ono što hrani moju dušu, pogotovo kad je riječ o putovanjima kopnom, poput vožnje kroz 116 zemalja s mojim suprugom koje je trajalo 3 godine. Vratila sam se kao pametnija, jača i suosjećajnija žena koja je upoznala cijeni niz izvanrednih, ali zapravo potpuno običnih ljudi. Volim vjerovati da su mi putovanja pomogla da postanem ženom kojom sam uvijek trebala biti.

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti! (фото 1)

Spomenuli ste da ste proputovali 116 zemalja kroz 3 godine. Što vas je na to potaknuli i možete li izdvojiti svoje omiljene destinacije?

Moj suprug je nomad i najsretniji je kad luta i istražuje. On je bio taj koji nas je pomaknuo s mjesta i poslao na putovanje, ali ubrzo nakon je ono postalo moje. Ako pročitate knjigu, vidjet ćete da bi to putovanje bilo nemoguće završiti u paru. Što se tiče biranja najdraže destinacije, pomalo se osjećam kao da biram najdraže dijete. Kako da usporedim Island s Kinom? Obje su zemlje sjajne, a toliko različite. No, ako baš moram, izdvojila bih Singapur u kojem smo odlučili i započeti novi život (Paige i Jim su Amerikanci op.a), Italiju zbog prekrasne obale, Kinu čiji se napredak veselim gledati, Boliviju zbog prekrasne prirode, te Indiju i Egipat koji oboje nude više kulture, hrane, knjiga i iskustva nego što bismo mogli istražiti za nekoliko života.

Kako se borite protiv umora prilikom dalekih putovanja?

Na dugim letovima pokušavam ograničiti vrijeme koje provodim pišući, čitajući i gledajući filmove, a umjesto toga pokušavam spavati. Jednom kad negdje stignem, odmah uronim u lokalno vrijeme, bez ikakvog drijemanja. Volim otići u duge šetnje ili na trčanje, budući da sam shvatila da su boravak na otvorenom i izloženost prirodnom svjetlu puno bolji od hotela i umjetne rasvjete kad je u pitanju svladavanje jet laga.

Koje biste mjesto na svijetu uvijek iznova htjeli posjetiti?

Šangaj. Svakim novim dolaskom će vas ondje dočekati neka nova energija i vibracije.

Koji je najbolji hotel u kojem ste ikad odsjeli?

Mislim da je to subjektivno. Hotel koji preferiram je "Le Sirenuse" u Positanu.

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti! (фото 2)

Najčudniji suvenir koji ste donijeli s putovanja?

Masivni izrezbareni oklop kornjače koji sam kupila u Angoli. Nalazi se na zidu naše kuće, a netko me nedavno pitao jesam li ubila tu kornjaču. Naravno da ne! Uvjeravam vas da smo na tržnici naišli baš na takav oklop kakvog danas imamo u kući i koji nas je čekao.

Najskuplji komad koji ste donijeli s putovanja?

Nisam sigurna je li najskuplja, ali je svakako najposebnija - ogrlica od safira iz Jaipura.

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti! (фото 3)

Gdje biste uvijek otputovali zbog hrane?

Dvoumim se između Italije i Japana, a mislim da objašnjenje nije potrebno!

Koriste li kakve aplikacije za putovanja? Ako da, koje?

Ne koristim. Uživam istražujući destinacije sama ili se pak prepustim u ruke svog agenta iz putničke agencije.

Žene se sve više i više odlučuju na samostalna putovanja. Pozdravljate li takve inicijative? Znate li kako se žene mogu najbolje zaštititi prilikom samostalnih posjeta stranim zemljama?

Često me ovo pitaju. Uvjerena sam da će moje kćerke biti dovoljno mudre za takvo što, ali seksizam i patrijarhat su nešto što još uvijek ne smijemo zaboraviti. Istražite destinaciju koju planirate posjetiti. Znajte u što se upuštate prije nego što krenete na put. Pročitajte što su pisale druge putnice koje su ondje već bile. Jednom kad stignete, poštujte kulturu i običaje. Ne mogu vam opisati koliko sam puta vidjela neprimjereno ponašanje turista.

Pričali smo sa ženom koja je posjetila 116 zemalja svijeta - kaže da ove morate posjetiti! (фото 4)

Nadam se da će moja knjiga pomoći i mojim kćerima da uče iz mojih frustracija, ali i iskreno opisanih iskustava. Možda će ih mali uvid u ono što sam prošla potaknuti da se i same otisnu u nepoznato, da se bore protiv nepravda te da zadrže znatiželju i volju da neovisno istražuju svijet oko sebe. I vrlo vjerojatno putuju samostalno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više