Search

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac

Tekst: BURO.


Često razmišljamo o selidbi na selo inspirirani nizom fotografija i snimaka koje inozemne blogerice dijele na mrežama svakog dana. Pa skrolamo kroz ljupke engleske kolibe, provansalske vile u cvijeću i minimalističke skandinavske kućice pored jezera. Danas imamo inspiraciju koja nam je nešto bliža. Pronašli smo prelijepu kuću u općini Beočin u Srbiji koja nas je ponovno nagnala na razmišljanje o jednostavnom životu izvan gradske vreve.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 1)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 2)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 3)

Radi se o kući u vikend naselju Salaksije tik do sela Rakovac, odakle se pruža prelijep pogled na Frušku goru i zaštićeni nacionalni park. Sadašnja kuća sagrađena je na mjestu gdje je već postojao temelj i podrum za sadašnji objekt. Studio Modelart Arhitekti iz Novog Sada prihvatio se ovog zadatka i njihov tim (Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović) je odgovorio na izazov tako što su postojeći podrum i temelj pretvorili u veliku terasu na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 4)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 5)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 6)

Kuća se prostire na 250 kvadratnih metara i sa strane ulice je izvedena u minimalističkom stilu, bez suvišnih detalja. Kod ove kuće se sve događa na strani koja je okrenuta ka dvorištu. Tu se nalazi velika terasa, kao i prozori od poda do stropa zahvaljujući kojima je postignuta veza između eksterijera i interijera. Ukućanima se tako u svakom trenutku čini da su blizu prirode, dok su istovremeno zaštićeni u kući.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 7)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 8)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 9)

U prizemlju se nalaze dnevna soba s blagovaonom i kuhinjom što predstavlja jednu cjelinu, a tu su i radna soba, spavaća i gostinjska soba, kupaonica, ostava i tehnička prostorija. Potkrovlje kuće je dvostrano orijentirano s jedne strane ka prirodi, a s druge strane ka Novom Sadu.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 10)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 11)
Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 12)

Što se interijera tiče, cilj je bio da se korištenjem prirodnih materijala postigne efekt ušuškanosti i topline. U blagovaoni pažnju plijeni luster koji je zapravo grana pronađena na samom imanju. Pored toga dominira boja drveta, a i ostatak palete boja se vrti oko tonova iz prirode. Sve je podređeno spektaklu koji se događa s druge strane stakla, dok je interijer tihi pratitelj igre sunca i sjena.

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 13)

Ne znamo za vas, ali mi se već vidimo u leptir fotelji koja je smještena u kutu koji s obje strane ima veliki stakleni zid zahvaljujući kojem ukućani imaju savršen pogled na Frušku Goru. Ako u priču dodamo i čašu fruškogorskog vina, male su šanse da bismo napustili ovu poziciju. 

Pronašli smo predivnu kuću za odmor u selu Rakovac (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više