Search

Put u New York: prvi dojam jednako kaos!

Put u New York: prvi dojam jednako kaos!

Iskustvo Tene Glaser

Tekst: BURO.


Image: Tena Glaser,
Denys Nevozhai

"Međutim, onaj mjehurić sanjarenja u kojem sam do sada bila, rasprsnuo se kada sam izašla s Penn Stationa, negdje kod 31. ulice. Kao da me netko ošamario mokrom krpom i bacio usred betonske džungle..."

O New Yorku sam maštala godinama. Od malena mi se činio kao neki nedostižan san, nešto daleko, neopipljivo, živo samo u filmovima, na fotografijama ili u glazbi. Ima nešto posebno u sanjarenju - nadahnjuje i budi sva osjetila, a kada ono postane stvarnost, nadahnuću kao da više nema granica. 

I tako sam se zaputila u ovaj grad koji ne spava, grad snova, grad zasljepljujućih svjetla i svega što si možete zamisliti. Nakon osmosatnog leta United Airlinesom, sletjeli smo na Newark aerodrom u New Jerseyu iz kojeg smo vlakom krenuli do Manhattana gdje smo proveli desetak dana. Kada sam s prozora vlaka u daljini vidjela nebodere na Lower Manhattanu kako ponosno strše, tada sam prvi put shvatila da sam stigla na američko tlo. 

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 1)

Međutim, onaj mjehurić sanjarenja u kojem sam do sada bila, rasprsnuo se kada sam izašla s Penn Stationa, negdje kod 31. ulice. Kao da me netko ošamario mokrom krpom i bacio usred betonske džungle. Hodajući polako, oči su mi gotovo ispale od iznevjerenosti upijajući ubrzanu atmosferu ulice s bezbroj različitih ljudi te zrake vrućeg rujanskog sunca koje su se reflektirale s glomaznih zgrada i manhattanskog prljavog asfalta. U prvih desetak minuta moj dragi suputnik i ja smo doživjeli scenarij-kombinaciju stranca koji panično trči i viče "bomba" pokazujući prema napuštenom koferu usred ulice i nekog slučajnog korpulentnog čovjeka (slika i prilika Jay Z-a) koji nas je pratio nekoliko blokova. Srećom, odustao je kada smo se zaustavili kod policajca na konju... Prvi dojam - kaos! 

Sve se sleglo kada sam ušla u malu dizajnersku sobu na 29. katu butik hotela Arlo Nomad u kojem smo odsjeli. Ovaj mali hotelski raj, rađen kao po nekoj hipster šabloni, vrijedan je svake lipe, a pogled s prozora sobe na grad je spektakularan, pogotovo u rano jutarnjim satima, nakon što vas umjesto alarma prodrma jet-leg. Buđenje za pamćenje nakon kojeg se možete priključiti joga treningu na terasi na vrhu te iste zgrade.

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 2)

Naoružani novom energijom, krenuli smo u istraživanje. Htjeli smo što više toga vidjeti pa smo prvih nekoliko dana gotovo svuda išli pješice. Rute su nam bile ogromne, na desetke blokova svakodnevno, od startne baze na križanju 5. avenije i 33. ulice, pa do Downtown Manhattana gdje se nalazi čuveni World Trade Centar i Wall Street pa sve do istočne strane do kraja Central Parka na 110. ulici te preko Upper East Sidea. Hodati možete satima, pa stati i razgledavati, te ponovno hodati i tek pri kraju dana postanete svjesni maratona koji ste prošli te prestanete osjećati stopala. 

O samim turističkim atrakcijama moglo bi se pisati danima. U našoj avanturi mi smo prošli slavne atrakcije kao što su Kip Slobode s kojeg se pruža panoramski pogled na Manhattan, Empire State Building, WTC i 9/11 memorijal, Rockefeller Centar, Times Square, Flatiron i apsolutno svaka od tih stanica je za preporuku onima koji dolaze u New York prvi put. Za ljubitelje umjetnosti, New York je prava meka, od manjih galerija kao što je 303 Gallery u kvartu Chelsea pa do svjetski poznatih Muzeja modernih umjetnosti MOMA, Metropolitan muzeja i mnogih drugih. Na Manhattanu je i poznati Broadway sa sjajnim mjuziklima međutim, zaista se isplati otići pogledati i manje kazališne produkcije, kao što je “Sleep no more” predstava inspirirana Shakespeareovim Macbeth u kazalištu Punchdrunk. 

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 3)

Pri šetnji gradom, pogotovo oko meni osobno najljepšeg kvarta Tribeca, često sam se zaustavila u simpatično uređenim trgovinama s unikatnim suvenirima, no-name odjećom ili vintage stvarima, kojih ima po svuda ili pak dizajnerskih coffee shopovima kao što su Kaffe 1668 i Blue Spoon Coffee, koji podsjećaju na neke loft interijere iz filmova. 

Jedan od najljepših dana u New Yorku je bio proveden u Central Parku. U njemu vlada zaista neka posebna energija, istovremeno i opuštajuća i aktivna. Najbolje je to mjesto za leći na prostranoj livadi te napuniti baterije i filozofirati o životu satima ili pak lagano šetati malim puteljcima, s pogledom na zelenilo i šarenilo iz kojeg se naziru visoke zgrade u daljini. Negdje uz put naići ćete na štandove s kavom, sladoledom ili pecivima a zvukovi iz obližnjeg lunaparka pridonijet će šarmantnoj atmosferi. 

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 4)

Manhattan je najljepši po noći, pogotovo ako ste na krovovima ili terasama zgrada odakle imate pogled na blještava svijetla grada. Svakako posjetite neke od rooftop barova kao što su SixtyFive at Rainbow Bar, 230 FIFTH Rooftop Garden Bar ili pak The Heights s predivnim pogledom direktno na Empire State Building.

Ovaj se čudesni otok između dviju rijeka može istraživati beskrajno i svatko će ga doživjeti na neki svoj način. Neka mjesta jednostavno je bolje ne prepričavati samo jer su baš ta mjesta i baš ti osobni doživljaji ono što čine New York jedinstvenim. Rastanak s New Yorkom je uznemirujuć, slično kao i dolazak, međutim pri rastanku ste u ovaj grad zaljubljeni i jedva čekate ponovni susret!

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 5)

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 6)

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 7)

Put u New York: prvi dojam jednako kaos! (фото 8)


Tekst: Tena Glaser 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više