Search

Putovanja za dvoje: krstarenje Jadranom

Putovanja za dvoje: krstarenje Jadranom

Što morate vidjeti?

Urednik: A.P.


Image: Tomislav Serdar

Jadransko more ubraja se među najljepša morska prostranstva, pa nije čudo što su i krstarenja svih vrsta ovim dijelom svijeta iznimno popularna

Nautički turizam ovdje je dobro razvijen pa Jadran posjećuju nautičari iz cijelog svijeta. Možete se odlučiti za nekoliko tipova krstarenja po Jadranu: većim drvenim brodovima koji imaju između 10 i 20 kabina, jahtama, jedrilicama te katamaranima različitih veličina i smještajnih kapaciteta, s posadom ili bez nje. Što je plovilo manje, manji je i njegov gaz, pa ćete se moći uspješnije zavlačiti u predivne morske uvale, kojih je doista puno i postoji velika vjerojatnost da ćete biti sami na nekom skrovitom mjestu. Što može biti ljepše od vlastite uvale, makar i na samo jedan dan?

krstarenje

Veće drvene brodove, tzv. oldtimere, morate privezati uz rivu u većim otočnim i obalnim centrima, dok se jahte, jedrilice i katamarani uglavnom zadržavaju u marinama. Vjetrovi na Jadranu dosta su promjenjivi i, ako niste dobar poznavatelj bure i juga, mogli bi vas i neugodno iznenaditi. Naravno, to ne vrijedi za velike brodove i iskusne nautičare.

krstarenje


1244 hrvatska otoka i otočića
Najpoznatije jadranske ture su one po Hrvatskoj, zbog toga što je hrvatska obala razvedenija od talijanske, a crnogorska i albanska su kraće. Cijelu hrvatsku obalu nemoguće je prijeći u tjedan dana, zato se krstarenja planiraju ovisno o polazišnoj luci. Najčešće se kreće iz Rovinja ili Rijeke (za rute po Istri i Kvarneru), iz Zadra i Splita za sjeverni i srednji Jadran, a iz Dubrovnika za turu po jugu. Najljepša mjesta, koja svakako treba posjetiti, ovisno o izabranim turama, su Nacionalni park Brijuni, Lošinjsko otočje, Nacionalni park Kornati, mala otočna skupina Borovnjaci nasuprot Šibeniku, zajedno s otocima Zlarinom i Prvićem (moj omiljeni dio Jadrana), zatim otoci Korčula, Brač, Hvar i Vis te Lastovo, jedan od najudaljenijih i najljepših otoka, a tu su i Nacionalni park Mljet i dubrovački Elafiti.

krstarenje


Neke od najljepših uvala i otoka (po mom izboru) su uvala Krivica na Lošinju, plaža Lojena na otočiću Levrnaka, uvala Pantera i plaža Sakarun na Dugom Otoku, Krknjaši itd.
Krstarenje, naravno, ne znači samo otkrivanje skrivenih uvala, već i upoznavanje lokalne gastronomije te čarobnih gradova uz obalu i starih običaja. Tome treba pridodati brojna zanimljiva ljetna događanja, poput ribarskih večeri, kada se na gradelama peče svježa lokalna riba i toči lokalno vino, a može se čuti i autohtoni način pjevanja dalmatinskih klapa.

krstarenje


Prema jugu ili Italiji
Ako vam je hrvatska obala premalena, proširite rutu na Crnu Goru i posjetite neka od popularnih turističkih mjesta, poput Perasta, Svetog Stefana ili Budve. Ako, pak, želite na izlet u Italiju, najbolje je poći hidrogliserom iz Istre. Posjet Veneciji predstavlja savršen jednodnevni izlet.

krstarenje

krstarenje

Tekst: Damjana Domanovac za Putovanja za dvoje

Web: www.putovanjazadvoje.com

 

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više