Search

Putovanja za dvoje: Trogir

Putovanja za dvoje: Trogir

Zabavan grad čija ljepota nadahnjuje umjetnike


Image: Tomislav Serdar

Ovaj osebujni srednjovjekovni grad nazivaju i malom Venecijom, zbog njegove stare povijesne jezgre koja se nalazi na popisu UNESCO-ove kulturne baštine, a zbog živopisne ljepote njegovih kamenih zdanja ovaj grad već stoljećima oduševljava mnoge posjetioce, naročito putopisce, znanstvenike i književnike. Iz tih razloga poznata televizijska producentska kuća HBO odabrala je upravo Trogir za snimanje kadrova fantastičnog epskog spektakla "Igre prijestolja"

Trogir, grad-muzej, leži na otočiću između kopna i otoka Čiova na jadranskoj obali u samom srcu Dalmacije. Zbog svoje ljepote i povijesne vrijednosti stare gradske jezgre 1997. godine upisan je na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske kulturne baštine, a zbog idealne pozicije i prirodne zaštićenosti njegova je luka nezaobilazna za brojne nautičare kao i svjetski poznate celebrityje. Šetnja ulicama Trogira je poput putovanja u prošlost. Svakom posjetitelju željnom povijesti i starine ovaj će grad pružiti maksimalan doživljaj, u punom smislu riječi. Tu ćete pronaći savršeno odredište za bijeg s kopna, avanturističko istraživanje, ali i odmor uz otkrivanje prekrasnog trogirskog akvatorija.

Impresivna povijesna jezgra
Gotovo svaki trogirski kamen dio je spomeničke baštine. Grad je okružen zidinama, a od gradskih vrata najpoznatija su južna te ona na sjeveru, na čijem vrhu stoji kip sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira. Najvažniji kulturni spomenik grada je veličanstvena katedrala sv. Lovre čiji ulaz uveličava romanički portal, remek-djelo najvećeg hrvatskog kipara, majstora Radovana, s prikazima dva lava te Adama i Eve u prirodnoj veličini. Možete vidjeti i razne motive iz Biblije uklesane u mramor. Radovanov portal smatra se najvažnijim srednjovjekovnim portalom u ovom dijelu Europe. Gradnja katedrale započela je u 13. stoljeću, a dovršena je u 15. stoljeću. Nikako ne smijete propustiti pogled sa zvonika katedrale (s 47 metara visine) i uživanje u jedinstvenoj panorami stare gradske jezgre i njezinih kamenih kuća s krovovima narančaste boje.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 1)

Osim katedrale, na glavnom gradskom trgu nalaze se i druga zdanja velike vrijednosti. Gradska loža u prošlosti je služila kao javno okupljalište i sudnica, a uz nju je smješten gradski toranj sa satom. Neposredno iza lože nalazi se crkvica svete Barbare, inače najstarija trogirska crkva sačuvana u izvornom obliku. Najvrednije zdanje je Velika palača Ćipiko nasuprot katedrali. Kulturno-umjetničku sliku grada upotpunjuje gradska vijećnica, Muzej grada Trogira i prva ljekarna u Europi, otvorena davne 1271. godine. Na rivi se nalaze samostan i crkva sv. Dominika, kula sv. Marka te opjevana kula Kamerlengo, koja je nekoć služila za smještaj mletačke vojske. Danas služi kao ljetna pozornica i mjesto održavanja mnogih kulturnih manifestacija te je stoga svakodnevna meta turističkih fotoaparata.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 2)
Zanimljivosti
Šetajući glavnom trogirskom ulicom nailazit ćete na slikovite uske uličice, takozvane kalete, koje su pune malih restorana, kafića i brojnih simpatično uređenih dućana. Zanimljivo je spomenuti da su Trogirani u šali glavnu gradsku ulicu nazvali "Pusti me da prođen", jer je ljeti preplavljena turistima i gotovo se nemoguće probiti do rive. Trogir je poznat i po dobro sačuvanom reljefu Kairosa, grčkog boga sretnog trenutka. Legenda kaže da ćete, ako ga uhvatite za njegov razigrani čuperak, doživjeti sretne trenutke. Propusti li se ta prilika, smatra se da ste propustili sreću. Ovaj reljef najvrednije je djelo zbirke samostana sv. Nikole (sastavni dio je ženski benediktinski samostan iz 11. stoljeća), a ujedno i suvenir bez kojeg ne smijete napustiti Trogir.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 3)

Nezaobilazno mjesto u zapadnom dijelu grada je područje nazvano Pasike gdje ćete naći mnoge ekskluzivne restorane, slastičarnice i suvenirnice, zanimljive dućane i hotele. Jedan od hotela koji morate posjetiti je hotel Pašike s autentičnim interijerom i hranom, a njegovo ljubazno osoblje dočekat će vas u tradicionalnim trogirskim nošnjama. Nećete naći puno gradova koji od sveg srca žive za dalmatinske običaje i kulturu, kojima su minula stoljeća podarila nevjerojatnu ljepotu.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 4)
Svakako obratite pozornost na mnoštvo detalja kojima obiluju stare trogirske kamene kuće. Oni su zaista brojni, poput ponistri (starinskih prozora), drvenih vrata tradicionalne zelene boje, kamenih balkona prepunih cvijeća, stepeništa, velikog starinskog drvenog ključa koji visi na zidu iznad seljačkog stola i nezaobilaznog sušenja robe na tiramoli (konopac od špage), između uskih uličica koje nemaju balkone.

Gastronomija
Trogir je gradić s osebujnom mediteranskom kuhinjom, pa će vas prilikom šetnje zasigurno privući mirisi tradicionalnih jela pripremljenih na maslinovom ulju ili na gradelama, a ti će vas mirisi pratiti kroz cijeli grad. Obilje ribe, školjki i drugih plodova mora, maslinovo ulje, pršut i sir te raznovrsna mesna jela najbolje je kušati u starim dalmatinskim konobama, naročito u vrijeme marende. Na gastronomskoj karti Trogira posebno se ističu dvije delicije – trogirska pašticada i trogirske rafiole, kao i autohtona vina – bijeli pošip, crni babić, postup, faros i druga. Najbolji sladoled u gradu svakako je onaj kod Giovannija, a restorani koji će vas oduševiti su Alka, Monika, Don Dino te brojne konobe.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 5)

Trogirska riva je mjesto rezervirano za šetnju i najbolju kavu u gradu, a najljepša je, naravno, kad je okupana suncem. Ne propustite ni odlazak u Big Daddy, a ako volite ritmove moderne glazbe, možete se do jutra zabavljati preko mosta na Čiovu, u disco baru Monaco ili disco baru Padre, koji se nalazi unutar gradskih zidina.

Klape i kvadrilja
Trogir se može pohvaliti svojim klapama, prepoznatljivim po starim tradicionalnim nošnjama – crnim odijelima sa starinskim vezom, bijelom košuljom i crvenim pojasom vezanim u struku. Pjesme koje izvode uglavnom pjevaju o moru, Dalmaciji i ljubavi, a najpoznatiji trogirski tenor, koji je godinama pjevao pjesme o svom gradu je nezaboravni Vinko Coce. Lijepo je prošetati Trogirom u kojem se u svako doba dana iza svakog kantuna čuje klapska pjesma. Kvadrilja, stari trogirski ples, plesao se još u 19. st. Ta tradicija živi i danas, zahvaljujući zaljubljenicima koji su osnovali Folklorni ansambl Trogir, koji uspješno promovira grad i kvadrilju, ne samo u zemlji, već i u inozemstvu.

Trogirska avantura
Zaputite se biciklom ili skuterom preko velikog mosta na otok Čiovo, koji je pogodno mjesto za avanturističko istraživanje. Naići ćete na brojne male uvale s prekrasnim plažama koje samo čekaju da ih otkrijete, na putu prema Slatinama i Okrugu Gornjem, gdje ne možete promašiti mjesnu plažu poznatu pod nazivom Copacabana, s velikim brojem barova uz samo more u kojima ćete uživati u dobroj zabavi. Otok ima mnoštvo uvala u kojima će vas oduševiti ljepota netaknute prirode, borove šume i kristalno čisto more. Nikako ne smijete propustiti okupati se na plaži hotela Medena, okruženoj borovom šumom koja pruža brojne mogućnosti za zabavu i rekreaciju.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 6)

Nezaobilazno mjesto je i plaža Pantan, udaljena 2 km od Trogira, u čijim ćete plitkim uvalama zbog blizine močvarnog područja naći manje plaže sa sitnim pijeskom. Na sjevernoj strani plaže nalazi se restoran Pantan i stara mlinica, dok je cijelo područje zaštićeno ornitološko prirodno stanište. Pođite i do slikovitih otočića Fumija, Kraljevac i Krknjaši, koji će vas očarati svojom čudesnom lagunom, te do otoka Mali Drvenik u blizini grada, na kojem ćete uživati u mediteranskom ugođaju, mirnom okolišu i prekrasnim plažama, što je idealna prilika za ugodan odmor. Ako imate iskustva s plovidbom, nadajte se mirnom moru pa se upustite u avanturu istraživanja trogirskog arhipelaga i ljepote okolnih otoka.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 7)
Kako je nastao Trogir?
Grčki kolonisti s otoka Visa osnovali su Trogir u 3. stoljeću prije Krista, a ime grada potječe od grčke riječi tragurion, što u prijevodu znači jarac. Trogir nosi ime po kozama koje su obitavale na planini Kozjak (koza, jarac), koja se uzdiže neposredno iznad grada.


Čokolada
Caffe-bar Čokolada nalazi se na izlazu iz Trogira prema Splitu. Sam naziv sugerira da ćete se tamo fino zasladiti, popraviti raspoloženje, ali i uživati u jedinstvenom ambijentu u kojem ćete ostati zatečeni originalnim, moglo bismo reći i slatkim ambijentom. Arhitektica i dizajnerica Dejana Kabiljo osmislila je projekt LetThemSitCake! ili NekaSjedeNaKolačima! Za kafić Čokolada 3,9 tona lažnog brašna doneseno je na lokaciju na plaži u Trogiru i preliveno sa 145 litara lažne čokoladne glazure, tako da ćete sjediti na torti. Arhitektonski projekt zapravo je omotač za ovu 21-metarsku tortu za sjedenje. Trideset metara duga ružičasta obloga uvodi goste Čokolade u vlastiti svijet. A taj se čarobni svijet nalazi neposredno na plaži, ostavlja svakodnevicu iza sebe i usmjerava pogled prema moru, na kojem se sunce prati od izlaska do zalaska. U Čokoladi možete probati domaće rafiole, štrudle, vruću čokoladu s okusom lješnjaka, đanduje, mente, vanilije, bijele čokolade, pistacija, punča i kokosa te čokoladne praline.

Putovanja za dvoje: Trogir (фото 8)

Tekst: Nataša Bolješić za Putovanja za dvoje
Web: www.putovanjazadvoje.com 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više