Search

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini

Intervju: Domagoj Sever

Tekst: Tina Lončar


Image: Domagoj Sever

Dok zaljubljeno buljim u Domagojeve fotografije s putovanja moj mozak, već automatski, pokrene onaj isti, dobro znani monolog ukrašen paletom epiteta. "Pa dobro, fantastični svijete, možeš li biti ljepši?", pitam se dok se u meni rađa uragan pomiješanih osjećaja. Pri pogledu na sve te čudesne kutke svijeta, gotovo je nemoguće ne osjetiti onu iskrenu, gotovo dječju radost i divljenje u koje se onda ušulja tuga izazvana spoznajom da će nam nešto od te ljepote u životu ipak promaknuti.

Volite li lutati svijetom, gledati travel fotografije ili ste pak samo pasionirani korisnik sveprisutnog Instagrama, tada vam zasigurno nije promaknula fotografija Domagoja Severa snimljena na legendarnoj Nusa Penidi na kojoj osamljeni čovjek na pješčanoj plaži dočekuje impresivni val. U moru fotografija koje smo pregledali u prošloj godini, spomenuta je zasigurno jedna od popularnijih. Jedna od onih zbog koje ćete zastati na trenutak, ostaviti sve što radite i netremice u nju gledati. No, kao pasionirani putnik i fotograf, Domagoj je svojim objektivom uhvatio bezbroj fantastičnih fotografija, nebrojeno trenutaka upisavši u vječnost.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 1)

U svojoj dugoj fotografskoj karijeri osvojio je brojne međunarodne natječaje, izlagao je u Bruxellesu, Parizu, Shenzhenu, Kuala Lumpuru, Hanoiu, na više od pedeset skupnih i pet samostalnih izložbi. Fotografija "Zlatni rat" 2018. je godine izabrana među 52 najljepša pejzaža na svijetu po izboru urednika National Geographica. Sve te nagrade, doduše, nimalo ne čude. Domagojeve fotografije toliko su čudesne da će vas svaka navesti da se pitate što, dovraga, još radite u svojoj sobi kad je svijet vani toliko lijep.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 2)

B. Instagram naprosto obožava tvoje fotografije, bilo da se radi o pitoresknim krajolicima Hrvatske ili pak o nekom divnom kutku svijeta. Prati te više od 70.000 ljudi. No, mene zanima tko je Domagoj Sever?

Fotograf koji obožava piti kavu i svoju ljubav prema fotografiji pretvorio je i u posao.

B. OK, a kada se taj fotograf koji voli piti kavu počeo baviti fotografijom? I, jasno, kada je ta ljubav prerasla u travel fotografiju?

Prvi digitalni fotoaparat kupio sam prije 13, 14 godina. To je bio fotoaparat sa samo 3.2 megapixela, ali u ono vrijeme čudo jer se više nije moralo kupovati filmove i razvijati ih. Ljubav prema fotografiji dogodila se postepeno, a prijelomni trenutak u mojem bavljenju fotografijom bila je pobjeda na Olympusovom natječaju "Rhythm of life", gdje sam pobijedio i osvojio svoj prvi bolji fotoaparat. Postepeno su krenula i putovanja, prvo Hrvatskom i okolnim zemljama, onda i daljim destinacijama. U međuvremenu je pokrenut Instagram i prepoznao sam u pravo vrijeme izniman marketinški potencijal, ali i idealnu mrežu za predstavljanje svojih fotografija.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 3)

B. S obzirom na to da zbilja mnogo putuješ, za koje bi mjesto mogao reći da te posebno očaralo i zašto?

Ljudi često očekuju da na slična pitanja odgovorim navođenjem egzotičnih destinacija, ali prošle godine me najviše iznenadio Gdanjsk, grad na sjeveru Poljske. Na putovanje sam otišao bez ikakvih očekivanja, nažalost i bez pripreme kuda putujem jer smo u to vrijeme bili pretrpani poslom. Predivne lokacije za fotografiranje, srdačni ljudi, ukusna hrana i sve po izuzetno pristupačnim cijenama, idealna city break destinacija koju si mogu priuštiti mnogi. Zbog super iskustva u Gdanjsku i Varšavi ove godine letim i u Krakov.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 4)

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 5)

B. Mogu ti iz vlastitog iskustva reći da je Krakov sjajan. A kada bi morao izdvojiti jednu anegdotu sa svojih mnogobrojnih putovanja, koja bi to bila? Nešto što zasigurno nikada nećeš zaboraviti?

Samo na zadnjem putovanju u Indoneziju bilo je mnoštvo situacija koje neću nikada zaboraviti, ali potres od 6.9 Richtera koji se dogodio večer prije mog povratka u Hrvatsku i denga groznica nešto su što sigurno ne bih volio ponoviti.

B. Svi mi na svojim putovanjima nekim destinacijama obećamo svoj povratak. Gdje si do sada bio samo jednom, a zbilja bi se želio vratiti?

Želio bih se vratiti na Farske otoke koji se nalaze u sjevernom Atlantiku, na pola puta između Norveške i Islanda. Farski otoci su raj za fotografe zbog predivne netaknute prirode i bezbroj lokacija za fotografiranje.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 6)

B. Fotografija "Zlatni rat" 2018. godine izabrana je među 52 najljepša pejzaža na svijetu po izboru urednika National Geographica. Kako je nastala ta fotografija? I koliko ti znači ta nagrada?

Konkretna fotografija je spoj sreće i iskustva jer sam znao da moram fotografirati rano ujutro zbog vjetra koji često puše u kanalu između Brača i Hvara. Nagrade me uvijek vesele, posebno međunarodne, jer pokazuju da netko cijeni moj rad, a u konkretnom slučaju su i promocija predivne Hrvatske.

B. Postoji li neko mjesto na svijetu koje bi baš jako volio snimiti, a do sada nisi imao priliku?

Nije mjesto, ali nemam fotku aurore borealis i to je definitivno jedna od želja za 2020.

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 7)

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 8)

B. Vlasnik si agencije Croatian Nomads koju, također, sve češće viđamo na svom Instagram feedu. O čemu je riječ?

Kako ne volim raditi samo jedan posao, agencija koja se pretežno bavi digitalnim marketingom bila je neki normalan korak u mojem životu jer je spoj svega onoga što volim. Vodio sam profile nekoliko velikih kompanija na društvenim mrežama, osmišljavao i fotografirao kampanje i velika je prednost da mogu raditi s bilo koje lokacije na svijetu.

B. Novo desetljeće je tek na početku. I posve sam sigurna da već imaš planove po pitanju putovanja, pa barem kada je riječ o ovoj godini. Otkrij nam s kojeg ćemo mjesta na svijetu uskoro viđati tvoje fotografije.

Da, cilj mi je godišnje napraviti četiri velika putovanja i tako istraživati zemlju po zemlju. U 2020. godini, nadam se, šaljem fotke s četiri različita kontinenta.

B. Ambiciozno, moram priznati. Ali jedva čekamo!

Razgovarali smo s autorom jedne od najpopularnijih travel fotografija u prošloj godini (фото 9)

Leave a comment

više