Search

Road trip: Route 66 – od Chicaga do St. Louisa

Road trip: Route 66 – od Chicaga do St. Louisa

1. dio putopisa

Urednik: A.P.


Image: Tomislav Serdar

Iako nisam neki ljubitelj oktana te, kao ostvarenje životnog sna, nisam vidjela sebe kako na moćnom Harley Davidsonu "spajam" dvije američke obale, kratko putovanje legendarnom cestom Route 66 pružilo mi je jednu sasvim novu i nepoznatu sliku SAD-a ili, točnije, njegove povijesti. Pa neka putovanje započne!

Vjetra u kosi nije bilo, s obzirom na to da me od njega štitio udobni autobus s besprijekornim Wi-Fi-jem (što je za moju profesiju od presudnog značenja, a za moju obitelj u domovini direktan pogled u svijet i slikovna Skype javljanja s terena). No, sve ima svoje prednosti i mane: dok kroz prozor gledam motoriste svih generacija kako polako prolaze pored nas, pozdravljajući jedni druge s vidljivim zadovoljstvom na licu, zavidim im na direktnom dodiru s prirodom, no s druge strane i ne zavidim, jer ja sjedim, udobno zavaljena u toplom.

route 66

Od Chicaga prema zapadu
Nakon hladnog i vjetrovitog travanjskog Chicaga svaki porast temperature (koji je dolazio sa svakim prijeđenim kilometrom na putu prema Saint Louisu) bio je poput blagoslova.
Kako ovo nije obično putovanje, već svojevrsno putovanje kroz prošlost (točnije, negdje između 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća), svako stajanje bilo je obilježeno posjetom nekom od kultnih mjesta uz ovu legendarnu cestu. Route 66 Welcome Center, ili Blues Brothers su s vama – kako smo centar interno nazvali, bila je naša prva stanica. Tada sam još uvijek imala klasičnu, europsku predodžbu o izgledu i muzejskim eksponatima, no ona je dovođena u pitanje posjetom svakom novom muzeju. U narednim danima pred nama su se mijenjali gradići i nazivi muzeja, no eksponati kao da su pripadali samo jednom, istom muzeju. Bilo je tu mnoštvo oldtimera, kako i priliči tematici putovanja, prikaz nekadašnjeg auto servisa te svi znakovi Jaguara, od prvog do zadnjeg (nisam ni znala da je za njegov poznati šiljak na haubi kao inspiracija poslužio lik Indijanca).

route 66

Automobili i sve što je vezano uz njih svakako su bili lajtmotiv svakog od njih. Ono što je nama u Europi nezamislivo, a u Americi je sasvim normalno, je činjenica da je većina muzeja na Route 66 nastala zaslugom pojedinaca koji su danas u dobi naših baka i djedova. Svatko od njih htio je dati svoj doprinos zajednici, poklonivši neki predmet iz slavnog vremena ove svjetski poznate rute. Tako je netko poklonio fotografiju, netko staru razglednicu, a neki su čak poklanjali vrijedne automobile i njihove dijelove. Samo kako bi barem na trenutak zaustavili vrijeme.

route

Pontiac nije samo automobil!
To je i gradić u Illinoisu, koji živi Route 66, što se osjeti na svakom uglu, kroz brojne murale na pročeljima kuća, umanjene modele auta po pločnicima u kojima se igraju djeca, te u mnoštvu većih i manjih muzeja. Ovdje imate osjećaj da svi, ali baš svi žive za ovu cestu. No ipak, prvi među njima bio je američki freak Bob Waldmire, koji je bio toliko opčinjen Route 66 cestom da je doslovno živio na njoj, poput nekog nomada koji se seli od jedne do druge obale u svojoj pokretnoj kući-kombiju, koji je kasnije zamijenio većim "stanom" – kamionom! Njegove memorabilije možete pogledati u Hall of Fame & Museumu u Pontiacu (110 West Howard St.). Od ostalih mjesta koja će vam otkriti nešto više o jednom povijesnom razdoblju, tu je Muzej automobila s najskupljom zbirkom Pontiac i Oakland automobila, upotpunjenom prizorima iz ondašnjeg vremena. Nastavljamo put dalje, po Mother Roadu, kako je ovdje zovu, do jednog od najpoznatijih američkih gradova.

route 66

U posjetu Lincolnu
Kada je davne 1837. godine Abraham Lincoln doselio u Springfield, nije ni slutio da će postati jedan od najvećih američkih predsjednika. U to vrijeme ovaj grad bio je glavni grad savezne države, pravno i političko sjedište, a danas je svjedok jednog vremena i jednog velikana. Zato, ako želite saznati nešto o Lincolnu, ovo je pravo mjesto, a tu je i muzej (Abraham Lincoln Presidential Library and Museum) u kojem možete, kroz slikovit postav, proći kroz cijeli njegov život, a možete ga čak doživjeti i uživo, kroz muzejsku atrakciju Ghost of the Library – holografske efekte od kojih će vam zastati dah.

lincoln

U neposrednoj blizini muzeja možete vidjeti i originalnu scenografiju sa snimanja filma "Lincoln" redatelja Stevena Spielberga. Ona se nalazi u Union Stationu, svojevrsnom dodatku muzeju. Posjet Lincolnovoj kući, u kojoj je živio s ljubljenom suprugom Mary i djecom sve do preseljenja u Washington, gotovo je nezaobilazan, kao i fotografiranje uz spomen-grobnicu. I danas su žive mnoge priče iz njegova života, a njih u ovom gradu zvanom Mali Washington, možete i vizualizirati.

lincoln

Osim Lincolna, Springfield je poznat i po jednoj zaista posebnoj kući sagrađenoj početkom 20. stoljeća, točnije 1902. godine. Njezina ponosna vlasnica bila je Susan Lawrence Dana, zbog čega je skraćeno nazivaju Danina kuća. Posebnost ove kuće je u tom što ju je projektirao slavni arhitekt Frank Lloyd Wright, zbog čega je, kad se usporedi s ostalim kućama iz tog vremena, "stršala" poput nekog spomenika budućnosti. Neobična unutrašnjost kuće s mnoštvom prostorija, rasvjetom i sanitarijama, činila ju je drugačijom i nadasve naprednom.

route 66

Govorimo li o hrani, gladnim putnicima na Route 66, omiljeno odredište je bio (i još uvijek je) Cosy Dog Drive In (2935 S. Sixth Street, Springfield), poznat po hrenovki u tijestu na štapiću (ili, kako se u originalu kaže corn-dog-on-a-stick). I danas je u vlasništvu iste obitelji, kao i davne 1949., samo mlađe generacije Waldmireovih. Dnevno se konzumira takva količina ovog popularnog hotdoga da su vlasnici morali naručiti poseban stroj da ubrzaju cijeli proces. Kao i na svim sličnim mjestima, i tu se mogu kupiti razni suveniri, a daleko najoriginalniji je fotografija sa specijalitetom kuće.

Kolači od kilograma
Jedno od "najkaloričnijih" mjesta koja smo posjetili na ovom putu (ljubiteljima kolača bit će ovo pravo slatko otkriće), bio je The Ariston Cafe u vlasništvu obitelji Adam u Litchfieldu. Ovo je također jedno od mjesta koja nikako ne smijete izostaviti na ovoj ruti. The Ariston Cafe otvoren je davne 1924. godine, najprije u Carlinvileu, a potom 1929. u Litchfieldu. Godine 2006. kafić je uvršten u Registar povijesnih mjesta SAD-a.

route 66

Na ulazu će vas dočekati ponosna sadašnja vlasnica, gospođa od nekih 70-ak godina i osobno vam preporučiti slastice koje ovdje svakodnevno pripremaju, pritom listajući album sa starim fotografijama i nostalgično pričajući o danima kada je svaki putnik imao vremena za odmor i upoznavanje. "Današnji putnici žure, ne znaju uživati", primjećuje. No, ja sam je uvjeravala da oni koji ovdje zastanu, sigurno neće zaboraviti njezine kolače, od kojih svaki teži barem pola kilograma (a želite svaki probati!).

Tekst: Damjana Domanovac

Reportaža je objavljena u magazinu Putovanja za dvoje, proljeće 2015. Naručite tiskano izdanje ovdje.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više