Traži

Savjeti koji će vam pomoći da imate energije i budete spremni na svakom putovanju

Savjeti koji će vam pomoći da imate energije i budete spremni na svakom putovanju

Važno je paziti na zdravlje


Fotografija: buro247.sg

Osim zabave i razgledavanja, dok smo na putovanjima moramo paziti i na zdravlje, stoga vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako da vam putovanje prođe u potpunosti lagodno...

Kada smo na odmoru uglavnom očekujemo kako ćemo se vratiti napunjenih baterija, odmorni i puni prekrasnih fotografija koje možemo podijeliti na svim mogućim društvenim mrežama. No, ono što se može dogoditi na bilo kojem putovanju jest da nam tijelo ne može izdržati sva opterećenja i da se ono može "slomiti". Takve situacije su češće kada se uputite u avanture, a ne u odmarališta koja se nalaze na plažama. Činjenica je da se u jednome trenutku možemo uputiti u neku državu koja ima potpuno drugačiju klimu i prehrambene navike od onih na koje smo mi naviknuli, stoga postoji nekoliko savjeta kojih bismo se svi trebali pridržavati, kako bi na svakome putovanju uživali u raznolikostima i kako ne bi došlo do nekakve bolesti ili manjka energije zbog koje biste bili prisiljeni većinu vremena provesti u hotelu.

Dugi letovi i promjena vremenskih zona

Savjeti koji će vam pomoći da imate energije i budete spremni na svakom putovanju (фото 1)

Zbog dugih letova može doći zapravo do velikih problema, kao što su nesanica, natečenost, manjak energije, suhoća kože te glavobolje. Ovakve nuspojave su česte kod osoba koje nisu naviknule često putovati na velike udaljenosti te promjena vremenskih zona može intenzivno utjecati na njihov organizam. Ono što svakako treba napraviti jest suzdržati se od spavanja kada sletite u udaljenu državu i pokušati spavati isključivo noću kako bi se priviknuli na novu vremensku zonu. Pomalo neobičan, ali koristan savjet jest da namočite noge u toplu vodu kako biste potaknuli cirkulaciju u donjem dijelu tijela i započeli tjelesno opuštanje. Trebate konzumirati jako puno tekućine te jesti hranu koja ima veliki udio vode, a kožu ćete hidratizirati čestim nanošenjem hranjivog losiona za tijelo.

Drugačije prehrambene navike

Savjeti koji će vam pomoći da imate energije i budete spremni na svakom putovanju (фото 2)

Ako netko tko je, na primjer, navikao na mediteransku prehranu otišao na putovanje u Indiju, logično je za očekivati da će mu trebati vremena da se navikne na prehranu koje mu nudi tamošnje lokalno stanovništvo. Hrana u nekim državama je jako začinjena, a ljudi koji na takvu hranu nisu naviknuti, mogu imati jako neugodne nuspojave. Svaki putnik bi trebao obratiti veliki pozornost na higijenu restorana u kojima naručuju svoju hranu. Drugo, važna je i svježina namirnica i naša procjena o tome koliko su se određena jela nalazila na vanjskog zraku i postoji li mogućnost da su pokvarena. Ni kada smo na putovanju ne bismo smjeli zanemariti unos voća i povrća u naš organizam, ali uvijek moramo paziti da su namirnice svježe.

Potpuno drugačija klima

Savjeti koji će vam pomoći da imate energije i budete spremni na svakom putovanju (фото 3)

Kada idemo iz jako toplih krajeva u izrazito hladnije predjele može doći do zbilja ozbiljnih komplikacija jer se, ako nismo adekvatno zaštićeni, možemo prehladiti ili dobiti neki od oblika viroze. Ovo je osobito čest slučaj kada putujemo u hladnije krajeve. Ono što svatko preporučuje u tom slučaju jest da često idete pod tuš puštajući vodu povišene temperature, nositi slojevitu i debelu odjeću. Također, svako izlaganje hladnom zraku bez adekvatne zaštite bi trebalo biti svedeno na minimum. Što se tiče odlaska u krajeve koji su puno topliji, sve se treba raditi, naravno, upravo suprotno.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar