Search

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući

Chalet Saudade

Tekst: T.K.


Image: Chalet Saudade

Na tridesetak minuta vožnje od Lisabona, nalazi se gradić Sintra, po mnogima nezaobilazno mjesto u unutrašnjosti Portugala. Zbog iznimno romantičarskog krajolika Sintra je 1995. godine upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. I pogađate - idealna je destinacija za jednodnevni izlet. A u slučaju da vam se toliko svidi da poželite ostati i nekoliko dana, imamo ideju gdje biste mogli odsjesti. Ideja se zove Chalet Saudade.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 1)

Sintra je gradić smješten među brdima Serra de Sintra, a u borovim šumama kriju se ekstravagantne palače, raskošni pansioni i ruševine drvenih dvoraca. Raznovrsnost povijesnih građevina ono je što čini atrakciju u ovome stoljetnome šarmantnom gradiću. Bračni par Luis and Mary dugo su tražili kuću koju bi preuredili, obnovili i nazvali novim domom, a pronašli su je upravo ovdje u Portugalu.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 2)

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 3)

"Prolazeći 2001. godine pored prekrasne, antikne ružičaste vile u Sintri na čijim bijelim vratima je visila oznaka "Prodaje se", znali smo da bi to moglo biti to. Sunce je bilo gotovo zašlo kad smo prvi put ušli u prekrasne sobe s oslikanim visokim stropovima dok je svjetlost strujala kroz zimsku verandu s pogledom na bujne zelene vrtove Bila je to ljubav na prvi pogled. Desetak godina kasnije, nakon što smo u toj kući proživjeli kišnu vlažnu zimu sa starim ispucanim prozorima i škripavim podovima, naš je dom potpuno obnovljen i preuređen. Prošle su četiri duge godine dok nismo finalizirali radove, ali rezultat je bolji od očekivanog jer smo ostali vjerni stilu i suštini ove osebujne vrste arhitekture.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 4)

Stil francuskih chaleta uvezen je krajem 19. stoljeća iz Alpa, a inspirirao je izgradnju kuća za odmor širom Portugala. Sada naš dom i pansion uživa u svom drugom životu i nadamo se da ćemo nastaviti svoju misiju koju smo razvili u našem kafiću - Cafe Saudade. Ovaj kafić udaljen je nekoliko metara od pansiona i u njemu se svakodnevno poslužuje doručak. Naša misija je pružiti, s najvećom kvalitetom, autentično portugalsko iskustvo svim posjetiteljima Sintre.", govore o svojem šarmantnom boutique hotelu u Sintri njezini vlasnici.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 5)

Sam pogled na imanje odaje s koliko ljubavi i predanosti su vlasnici pristupili preuređenju pazeći pri tome na brojne antikne detalje. Chalet Saudade prepun je jedinstvenih i eklektičnih karakteristika poput egzotičnih azulejo pločica u sobi za sunčanje, zatim oslikanog kamina i starinskog namještaja na recepciji. Šarmantni umjetnički detalji dio su prozora te namještaja od drveta, a motiv cvijeća prisutan je u sjećanje na francuske dvorove.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 6)

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 7)

Atmosfera je iznimno ugodna i topla jer vlasnici žele da se osjećate kao kod kuće, simpatično objašnjavaju. Restoran i kafić Cafe Saudade u blizini samog hotela poslužuje ukusan doručak i uključen je u cijenu spavanja a pripremaju se domaća jela prema tradicionalnim recepturama.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 8)

Hotel ima zimski i ljetni vrt s antiknom francuskom fontanom što pridonosi atmosferi nekih prošlih vremena. Noć u ovom portugalskom raju će vas koštati petstotinjak kuna, ali vrijedit će u potpunosti jer atmosfera ovdje je doista magična.

Sintra: Magični gradić u Portugalu gdje možete odsjesti u ovoj divnoj antiknoj kući (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više