Search

Svi putevi vode u Rim

Svi putevi vode u Rim

Putopis iz Rima by Tea Tomić


Image: Tea Tomić

Rim, vječni grad na sedam brežuljaka, grad Koloseuma, Španjolskih stuba, fontane di Trevi i crkve Sv. Petra u koji, prema latinskoj izreci, vode svi putevi

A kada vas jedan od tih puteva u njega navede otkrit ćete da različiti putevi vode kroz Rim. Jedan je put antičkih spomenika, baroknog slikarstva i arhitekture, Michelangelovih remek-djela, ali i put tisuća i tisuća turista, škljocanja fotoaparata i beskrajnog čekanja u redovima. Kojim svakako treba proći, a onda skrenuti na onaj drugi, skrovitiji i mirniji, koji će vam otkriti manje poznati Rim, ali na kojem se i dalje na svakom koraku osjeti duh rimskog "la dolce vita".

Rim
Put započinjemo u sjevernom dijelu grada, u četvrti Flaminio, donedavna poznatoj samo po tome što je u njoj nalaze stadion Flaminio, Pallazetto dello Sport, te olimpijsko selo sagrađeni za Olimpijske igre 1960. godine.

Svi putevi vode u Rim (фото 1)

U posljednjih desetak godina ovaj dio grada doživljava procvat zahvaljujući novim javnim sadržajima, započet izgradnjom kompleksa koncertnih dvorana Parco della Musica arhitekta Renza Piana, dok je najrecentniji doprinos Nacionalni muzej umjetnosti 21.stoljeća - MAXXI, otvoren 2010. godine.

Svi putevi vode u Rim (фото 2)
Parco della Musica koncipiran je kao "grad za glazbu". Riječ je o multifunkcionalnom kompleksu koji se sastoji od tri dvorane i brojnih studija za snimanje, kongresnih dvorana, učionica i sala za probe namijenjenih na samo glazbenim, već i drugim kulturnim događanjima. Tri glavne dvorane, koje simboliziraju tri gigantska glazbala, organizirane su u polukrug unutar kojeg je formiran amfiteatar s gotovo 3000 sjedećih mjesta, a koji je postao središnji javni prostor na otvorenom. Zanimljivo je da je Pianov projekt u toku izvedbe doživio manje izmjene, budući da su pri iskapanju na lokaciji pronađeni ostaci rimske vile iz 6. stoljeća koji su u konačnici inkorporirani u sami kompleks.

Svi putevi vode u Rim (фото 3)

U neposrednom susjedstvu nalazi se Muzej MAXXI kojeg mnogi ocjenjuju kao možda i najbolje ostvarenje Zahe Hadid, jedne od najvećih arhitektica današnjice. Ispred zgrade prvog talijanskog muzeja suvremene umjetnosti, zamišljenog kao "kampusa za umjetnost" formiran je prostrani javni trg koji muzej koristi kao galeriju na otvorenom, a stanovnici Flaminia kao mjesto za okupljanje, ispijanje kave i dječje igralište. S trga se pristupa u ulazno predvorje u kojem se čitaju osnovni oblikovni elementi: zakrivljeni betonski zidovi, crna stubišta koja lebde iznad posjetitelja i velike staklene plohe koje u unutrašnjost propuštaju prirodno svjetlo.

Svi putevi vode u Rim (фото 4)

Programski je muzej podijeljen u dva dijela - MAXXI Art i MAXXI Architecture koji su prostorno organizirani u niz galerija, stubišta i puteva koji se kontinuirano prelijevaju jedan u drugi. Sve to čini doista fascinantan interijer koji je će vas sam po sebi oduševiti, čak i ako niste ljubitelj suvremene umjetnosti.
A ako niste niti ljubitelj arhitekture, postoji još jedan razlog zašto se isplati uputiti u Flaminio. Riječ je o najboljem sladoledu koji ćete pojesti u Rimu, a možda i u životu!

Svi putevi vode u Rim (фото 5)

U obližnjoj Via Poletti nalazi se gelateria Neve di latte koja proizvodi sladoled od isključivo prirodnih sastojaka - Amadei čokolade, jaja Paola Parisia koja u Italiji imaju zvjezdani status, mlijeka od krava koje pasu na 1400 metara nadmorske visine, organskog sezonskog voća, a ako ste skloni eksperimentiranju s okusima možete probati i sladoled od 25 godina starog balzamičnog octa iz Modene.

Svi putevi vode u Rim (фото 6)

Svi putevi vode u Rim (фото 7)
Iduća postaja za ljubitelje slatkog je slastičarnica 5 lune s tradicijom dugom preko 100 godina. U ponudi imaju nepregledne vrste keksića, pralina, čokoladica, kolača, torti, a specijalitet su im "imperatori" - okruglice punjene ricotta sirom i začinskim biljem. U ovom slatkom raju suočit ćete se s onim što Talijani zovu "l'imbarazzo della scelta" - nećete se moći odlučiti što izabrati. Zato je najbolje uzeti od svega pomalo te se, budući da pored toliko slatkiša nije ostalo mjesta za stolove, uputiti tek stotinjak metara dalje do Piazze della Rotonda i uživati u najfinijim kolačićima s pogledom na Panteon.

Svi putevi vode u Rim (фото 8)

Svi putevi vode u Rim (фото 9)

Kad je u pitanju slano, u Italiji gotovo da ne možete loše jesti. Ali ako želite jesti u jednom od najprestižnijih rimskih restorana posjetite Open Colonna poznatog talijanskog chefa Antonella Colonne. I pritom ne morate potrošiti čitavo bogatstvo, jer ovaj restoran, smješten na zadnjem katu muzeja Palazzo delle Esposizioni, preko tjedna nudi ručak po principu švedskog stola za 16 eura.

Svi putevi vode u Rim (фото 10)

Izbor hrane je raznovrstan - od bogatog izbora sireva i salata, preko hladnih salata s tjesteninom ili žitaricama, nekoliko vrsta glavnih jela, do voćne salate i raznih vrsta kolača.

Svi putevi vode u Rim (фото 11)

Ali ono što posebno oduševljava je prostor, djelo arhitekta Paolo Desideria - prostrani stakleni kubus okupan dnevnim svjetlom kroz čije se stranice pruža pogled na neoklasicističke palače koje ga okružuju.

Svi putevi vode u Rim (фото 12)
I na kraju ovog "sporednog" puta kroz Rim ipak se vraćamo u centar, na obalu Tibera, u Muzej Ara Pacis. Muzej arhitekta Richarda Meiera prva je moderna intervencija u povijesno gradsko tkivo još od vremena grandioznih Mussolinijevih zahvata u Rimu. Iako mu mnogi zamjeraju jednako nepoštivanje konteksta u koji se ugrađuje, muzej vrlo lijepo, unutar moderne ovojnice od čelika, stakla i travertina prezentira svoj centralni izložak - monumentalni "Oltar mira" izrađen u čast pobjede cara Augusta u građanskim ratovima i uspostavljanja Pax Romane.

Svi putevi vode u Rim (фото 13)

Prilaz muzeju formiran je preko prostranih stuba na kojima možete uzeti predah od gradske vreve, budući da među turistima nisu popularne kao one Španjolske, udaljene samo 5 minuta šetnje, a među Rimljanima je muzej toliko omražen da je prije nekoliko godina tadašnji gradonačelnik Alemanno izjavio da će ga srušiti.

Svi putevi vode u Rim (фото 14)

Svi putevi vode u Rim (фото 15)

I za kraj jedan zanimljiv detalj - pristupni trg s muzejem dijeli crkva San Girolamo dei Croati, nacionalna crkva Hrvata u Rimu!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više