Search

Svjetski festivali koji će putovanja u 2020. učiniti još boljom idejom

Svjetski festivali koji će putovanja u 2020. učiniti još boljom idejom

Izdvojili smo najzanimljivije

Tekst: L.L.


Image: Unsplash,
Getty Images

Početak godine idealno je vrijeme za planiranje putovanja bez obzira želite li se počastiti ljetnim ili zimskim odmorom, a kako bismo vam olakšali odabir destinacije, sastavili smo popis festivala i kulturnih događaja koji bi vas mogli dodatno motivirati da svoju rezervaciju potvrdite već danas. Izdvojili smo nekoliko sjajnih festivala, otvorenja i izložbi koje se ove godine održavaju diljem svijeta, a na vama je samo da odaberete destinaciju i sa sigurnim planom krenete u neku novu, inozemnu pustolovinu.

Izložba za ljubitelje lika i djela Nicka Cavea

Za nešto manje od dva mjeseca, od 23. ožujka pa sve do 3. listopada, u Kopenhagenu će se održati izložba posvećena glazbeniku Nicku Caveu. Obuhvatit će dugogodišnji rad glazbenika, književnika i ikone, a u sklopu iste, u tamošnjem Royal Libraryju posjetitelji će moći istražiti fotografije, video zapise, ručno pisane pjesme i sve ono što Cavea čini ikonom današnjice.

Glastonbury Festival

Jedan od najdugovječnijih umjetničkih festivala na svijetu ove godine slavi svoj 50. rođendan, a osim nastupa suvremenih umjetnika, na pozornicu dovodi i neke od najvećih zvijezda današnjice. Posjetitelji Glastonburyja tako će uz sjajne plesne, komičarske i cirkuske nastupe i predstave, uživati i u glazbi Taylor Swift, Paula McCartneyja i Diane Ross. Festival se svake godine održava u engleskom Somersetu.

Svjetski festivali koji će putovanja u 2020. učiniti još boljom idejom (фото 1)

Izložba posvećena Alisi u Zemlji Čudesa

Planirate li ovog ljeta put u London, odlična ideja bit će posjet izložbi "Alice: Curiouser and Curiouser" u londonskom Victoria & Albert muzeju. Izložba je u potpunosti posvećena liku Alise iz knjige Lewisa Carolla "Alisa u Zemlji Čudesa", bit će najopširnija koja je ikad postojala te tematike, a otkrit će način na koji je lik Alise utjecao na filmsku i kazališnu kulturu, modu, umjetnost, balet i druga područja. Izložba je zakazana za lipanj.

Grace Jones Meltdown

Osim sjajne izložbe, u lipnju će se u Londonu održati još jedan po redu Meltdown festival. Smješten u Southbank Centru, ovogodišnje izdanje održat će se pod vodstvom genijalne glazbenice, glumice i modne ikone Grace Jones. Za sada je poznato samo kako će se festival održavati od 12. do 21. lipnja, dok popis gostiju i izvođača još nije poznat. No, poznavajući lik i djelo Grace Jones, vjerujemo kako posjetitelji neće ostati razočarani.

Nature Urbaine u Parizu

U Parizu se ovog proljeća sprema genijalan projekt koji na krov povijesnog pariškog izložbenog centra Porte de Versailles seli najveću urbanu farmu na krovu na svijetu. U sklopu iste bit će održane razne radionice, zemljišta u sklopu farme moći će se unajmiti, a plodovi s farme koristit će se u restoranu i baru Le Perchoir tima. Zvuči i više nego zanimljivo.

convention.parisinfo.com

Bassins de Lumieres

Francuski Bordeaux će pak u travnju postati najveće središte digitalne umjetnosti na svijetu. Riječ je o projektu Bassins de Lumieres koji će napuštenu podvodnu bazu pretvoriti u umjetnički centar u sklopu kojeg će se zatim na zidovima i vodi prikazivati neka od najvećih djela velikih svjetskih umjetnika. Projekt ovakve veličine i tematike još nije zabilježen na svijetu pa vjerujemo kako je u pitanju zbilja jedinstveno iskustvo.

Torlonia Marbles izložba u Rimu

Za ljubitelje povijesti i umjetnosti, sjajne vijesti dolaze iz Rima. U glavnom gradu Italije od 25. ožujka do siječnja 2021. godine održat će se izložba statua i drugih vrijednih povijesnih predmeta koji su desetljećima bili skrivani od javnosti, a datiraju od petog stoljeća prije Krista. Izložba će biti održana u Capitoline muzeju.

Eko-friendly godina u Lisabonu

U duhu sve veće osviještenosti o ekoloških neprilikama u svijetu, u Lisabonu će se kroz čitavu godinu održavati European Green Capital 2020. Promovira održivi način života i prepun je ekološki osviještenih događaja raspoređenih po cijelom gradu, a tu su i radionice u kojima može sudjelovati baš svatko.

Svjetski festivali koji će putovanja u 2020. učiniti još boljom idejom (фото 2)

Circle of Light u Moskvi

Jedan od genijalnijih projekata koji na najljepši način slavi umjetnost svjetla još će se jednu godinu za redom održati u Moskvi. Riječ je o festivalu Circle of Light koji okuplja najveće svjetske dizajnere i umjetnike čiji je primarni alat svjetlo, a u sklopu istog, najznačajnija mjesta diljem Moskve bit će ukrašena svjetlosnim umjetničkim instalacijama.

Akademija otvara muzej u Los Angelesu

Za one koji ove godine planiraju nešto raskošnije putovanje poput onog u daleki Los Angeles, odlična ideja bit će posjet novootvorenom The Academy Museum of Motion Pictures. Riječ je o muzeju namijenjenom povijesti filmskih ostvarenja pa će tako u istom biti izložene, primjerice, cipelice koje je nosila Dorothy u filmu "Čarobnjak iz Oza" i jaknu Jacka Nicholsona iz filma "Isijavanje". Osim toga, u sklopu muzeja posjetitelji će moći pogledati i projekcije filmova, sudjelovati u radionicama i raspravama te uživati u nastupima uživo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više