Search

Taj divan gradić zvan Rovinj

Taj divan gradić zvan Rovinj

Sve što o Rovinju trebate znati...


Image: PR,
privatni album

"Rovinj je izvorno bio otok koji je tek u drugoj polovici 18. stoljeća nasipavanjem pripojen kopnu. Ta činjenica ukazuje na to da se većina gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti nalazi unutar samo nekoliko kilometara ili u današnjem strogom centru"

Tipična i nerijetka situacija: pozovete prijatelje u goste. Oni se iskreno vesele i čude ljepotama vašega grada. Vi potvrdno klimate glavom i mrmljate "je, lijepo je" i onda se dogodi trenutak prosvjetljenja tijekom kojeg u sebi razmišljate kako je kod vas zaista lijepo i koliko ste zapravo sretni. Kako samo to prije niste shvatili?

Rovinj je lijep, to svi znaju, no kao i svaki drugi grad (ili svaki) u Hrvatskoj, ima probleme ekonomske i socijalne prirode koji mu nikako ne dozvoljavaju da doživi svoj vrhunac. Prednost Rovinja je da je on toliko lijep i šarmantan da se problemi koje ima, barem na prvu, teže uočavaju nego u drugim gradovima Hrvatske i zato nije rijetkost čuti komentare kao naprimjer "kako je vama ovdje lijepo".

Ono što nije novost je da se Rovinj, kao i ostali gradovi koji žive od turizma u samo nekoliko toplijih mjeseci, zimi skoro pa u potpunosti gasi. Klincima živjeti u ovakvome gradu i nije neka fora pa tako nije bila ni meni. Mnogi se nakon završene srednje škole sele, netko bliže, netko dalje. Neki se vraćaju, neki ne. Svoj grad volim, no isto sam tako vrlo realna kada kažem da je on za neke osobe određenih karakternih osobina, vrlo tijesno mjesto jer naprosto ne pruža dovoljno. Pod time ne mislim da su te iste osobe bolje od drugih, to nikako. Jednostavno im interesi i znatiželjnost moraju biti zadovoljeni u okruženju drugih, ne nužno i većih gradova. Ja sam jedna od tih. Ono što sam tijekom godina zaključila je da ljubav koju gajim prema svome gradu može opstati ako se u njemu ne zadržavam dulje vrijeme. Puno ga više cijenim vraćajući mu se i zaista ga neizmjerno volim, ali u manjim dozama.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 1)

Povijest mu je, zbog geografske pozicije bila vrlo burna, a sve je to na gradu i stanovništvu ostavilo traga. Bilo je tu zaista svega. Bizantske vlasti, kratka vlast Longobarda, franačka vladavina, vlast Mletačke Republike, Habsburgovaca, nekoliko napada uskoka, austrijska vladavina, Napoleonove ilirske provincije – Provinces Illyriennes, Austro-Ugarska Monarhija, talijanska vlast. Pod hrvatsku vlast Rovinj je stigao tek 1947. godine kada je nakon kapitulacije Italije Pariškim mirovnim ugovorom pripojen Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Bez obzira na šaroliko društvo u kojemu smo se znali naći, očito je da su na nas najviše utjecaja ostavili susjedi, pa nam tako danas često prebacuju da smo "Talijani", što nas nimalo ne smeta.

Rovinj je izvorno bio otok koji je tek u drugoj polovici 18. stoljeća nasipavanjem pripojen kopnu. Ta činjenica ukazuje na to da se većina gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti nalazi unutar samo nekoliko kilometara ili u današnjem strogom centru (prijašnjem otoku). Ovo uvelike olakšava, ali i drastično smanjuje vrijeme koje ste planirali posvetiti kulturnome uzdizanju ili vrijeme koje ćete utrošiti vodeći u obilazak prijatelje iz uvoda. Budući da ih ima malo, da su sve znamenitosti jednako lijepe, zanimljive i bitne i da vam, bez pretjerivanja, treba jedan dobar dan da ih sve posjetite, neću ih uključiti u ovaj must-visit popis. Ono na što bih se fokusirala jesu mjesta koja po meni čine destinaciju posebnom, mjesta na kojima možete osjetiti pravu atmosferu i dušu grada. Uz nekoliko kultnih mjesta na popisu se nalaze i nove zanimljive adrese koje su posljednjih godina obogatile ponudu za turiste, ali i za domaćine.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 2)

Od kafića koji u Rovinju obavljaju ulogu klubova (jer je Rovinj jedina jadranska destinacija bez ozbiljnog noćnog kluba) ima nekoliko njih koje valja posjetiti:

Circolo (Trg Campitelli 1) je bar smješten u impozantnoj zgradi nedaleko od glavne ulice koja vodi u sami centar Rovinja – ulice Carera. U centru ste, ali vas njegovi zidovi štite od buke i gužve. Nedavno je preuređen, interijer i eksterijer su obnovljeni, ponuda je proširena i sada je to mjesto gdje možete popiti najbolji Aperol Spritz u gradu i dobro domaće istarsko craft pivo San Servolo.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 3)

Valentino bar (Santa Croce 28) je kultni kafić koji nudi majstorski pripremljene koktele, najfinije šampanjce, vina i spektakularno okruženje. Poznat je i kao najromantičniji bar na Jadranu. Valentino je, naime, 1989. prvi odlučio standardnu terasu sa stolovima i stolicama zamijeniti jastučićima na stijenama, što ga i danas čini najposebnijom "terasom" u gradu. O njemu su pisali Forbes travel guide, Gault Millau, Welt, Reise Magazin, Cosmopolitan, National Geographic Traveller, US Today i mnogi mnogi drugi. Danas u Valentinu možete uživati i u Moët Ice Imperial hotspotu, kutku rezerviranom za ljubitelje Moët & Chandon šampanjca. Iako u Valentinu nećete naići na Rovinjane, ovo je mjesto jedno od onih koje jednostavno morate posjetiti.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 4)

Mediterraneo bar (Santa Croce 24) je lokacijom vrlo sličan Valentino baru, no uređenjem sasvim drugačiji. Mediterraneo je šarmantan kafić opuštene atmosfere u shabby chic/boho/artsy stilu. Po danu ovdje možete popiti jako dobru svježe mljevenu kavu, a kada padne mrak tu su uz standardne vrlo zanimljivi kokteli spravljeni od svježeg voća.

Grota je poznati café bar i enoteka koji se nalazi na gradskoj tržnici, na trgu Valdibora. Ovo mjesto valja posjetiti tijekom jutarnjih sati, nakon obavljene kupovine na rovinjskom mercatu jer se ovdje skuplja živopisno društvo domaćina koji rasprave vode na talijanskom ili rovinjskom dijalektu. Grota je mjesto koje ponudom najviše podsjeća na talijanske i venecijanske bacare, gdje možete popiti čašu dobrog domaćeg vina, počastiti se domaćim pršutom i sirevima te uživati u domaćoj atmosferi.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 5)

Riviera (Santa Croce 4) je bar u kojemu ćete naići na najveći broj Rovinjana od mlađih do starijih generacija jer oni svi ovo mjesto jednostavno obožavaju. Vlasnik David svaki je dan u svom kafiću. Prema strancima se ponaša jednako prijateljski kao i prema svojim stalnim gostima. Riviera je jedan od rijetkih kafića u kojemu ćete se zadržati do dugo u noć, zabaviti se i neće vam nedostajati glasna klupska glazba.

Što se restorana tiče, na prvi pogled centar Rovinja vrvi restoranima i konobama. Ipak, kao i u mnogim drugim kupališnim destinacijama, broj restorana koji se ne okreću pizzama, ćevapima u lepinji i pomfritu ima jako malo. Rovinjani malo izlaze u restorane jer do svježe ribe ili dobrog mesa lakše dođu poznavajući lokalnog ribara ili mesara. Te iste namirnice zatim radije pripremaju kod kuće u krugu obitelji i prijatelja. Mjesta za koje valja napraviti iznimku su sljedeća:

Male Madlene (Santa Croce 28) je restoran koji to zapravo nije već je puno više od toga. U restoranu kuha i poslužuje vlasnica Ana, a sam restoran koji se sastoji od svega četiri stola se nalazi u njezinu domu. Atmosfera je intimna, opuštena i imate osjećaj kao da ste u nekom drugom svijetu. Ovdje se služi isključivo fingerfood i jako dobra vina.

Maestral (Obala Vladimira Nazora) je restoran sa najljepšim pogledom na otok Katarinu i stari dio grada. Osim pogleda jedan je od rijetkih koji nudi fantastične tradicionalne specijalitete spravljene od svježih namirnica kao što su brodet od sipe, carpaccio od škampa, školjke na buzaru, svježa riba na žaru i slično.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 6)

Kantinon (Obala Aldo Rismondo 13) je jedna od najstarijih konoba u Rovinju. Nakon što je nekoliko godina bila zatvorena i zapostavljena, na noge su je postavili legendarni sommelier Emil Perdec i šef kuhinje Danijel Milanović. Emil je sada kormilo prepustio mladom sommelieru Fabianu Šantiću, dok Danijel i dalje goste uveseljava tradicionalnim jelima u kojima koristi svježe i lokalne namirnice. Najbolje jelo? Tradicionalna tjestenina pljukanci s domaćim kobasicama i školjkama.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 7)

Konoba Jure (Cademia 22) nije smještena u centru grada, ali se zbog hrane koju nudi isplati maknuti od gradske vreve. Atmosfera je domaća i ležerna, vlasnik Jurica kao da je sa svim svojim gostima prijatelj. Gosti ga vole i vjerujem da samo on čini 50 % uspjeha ove konobe. Iako Jurica nerijetko rano ujutro sam bira najbolju ribu koju spravljaju na najjednostavnije tradicionalne načine, ovo mjesto preporučujem zbog mesnih delicija. Jednostavno morate probati tagliatu od bifteka, pršut, domaće kobasice i domaće krumpiriće. Sjećate se domaćih krumpirića koje su vam spremale bake, neravnomjerno rezanih i prženih u tavici? E pa kod Jureta možete pronaći baš takve.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 8)

Barba Danilo (Polari 5) je restoran koji je u posljednje dvije godine totalno pomrsio račune ribljim restoranima Rovinja. Vlasnici konstantno rade na sebi, na unapređenju usluge i kvalitete jela te razvijaju nove ideje. Na ulazu ćete pronaći natpis "no pizza, no ćevapčići, no fast food" i time će vam sve biti jasno. Hrana nije tradicionalna, ali je odlična. Kuhinja je kreativna i točno je ono što je Rovinju trebalo. Ovdje svakako treba probati tagliatu od sipe i hobotnicu "barba Danilo".

Kategorija za sebe je sladoled. U Rovinju ga, kao i restorana, ima na svakome uglu, no ove su adrese koje morate posjetiti ako se želite rashladiti daleko najboljim sladoledom u gradu:

Gelateria Italiana (Piazza Campitelli 60) je prava sladoledarnica koju je prije nekoliko godina otvorila talijanska obitelj. Iako su svi sladoledi odlični, trebate probati soft sladoled od mente i karamele te granitu od amarene. Granita je tipični talijanski specijalitet koji potječe sa Sicilije i radi se od mljevenih kristalića leda prelivenih sirupom.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 9)

Minotaure (Obala palih boraca) – ovi Rovinjani znaju kako se radi jako dobar sladoled i jako jako dobar frape. Najbolji? Cheesecake sladoled i frape od šumskog voća.

Veseli me što stanovnici Rovinja ponovno imaju želju doprinijeti posebnosti grada u kojem žive. Ne odlučuju se za banalne stvari, već istražuju, pomno planiraju i biraju svoju ponudu. Tako se sada broj mjesta na kojima možete kupiti nešto kvalitetno i posebno, nasreću, povećao. Još uvijek smatram da, nažalost, ponuda ne prati razvoj destinacije koja se sve više okreće prema luksuzu, ma što god luksuz značio, no smjer u kojem se kreću stvari je obećavajuć.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 10)

Galerija Zdenac (Zdenac 13) je, ako mene pitate, najljepša galerija u Rovinju i apsolutno bez konkurencije. Ovo je jedno od onih mjesta u koje konstantno ulazim, promatram i opipavam ručno rađene keramičke stvarčice. Zdenac osim ponude oduzima dah i interijerom. Drveni prozori, vrata, kameni zidovi i podovi i pravi pravcati stari zdenac. Da se ova galerija nalazi u bilo kojoj europskoj metropoli, vjerujem da bi stvari koje vlasnici izrađuju dosezale vrtoglave cijene. S obzirom na destinaciju i potražnju, cijene nisu pretjerane, pa tako interijer svog doma možete obogatiti jedinstvenim komadom.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 11)

Trgovina Salt (Montalbano 11) je vrata otvorila ove godine. Ponuda je prepuna laganih, lepršavih, kvalitetnih i jednostavnih komada odjeće. Ovdje ima tunika, šešira, ručnika za plažu, naočala, torbi i badića koje nećete baš često viđati na drugima, s obzirom na to da je svaki model izrađen u tek nekoliko brojeva.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 12)

Trgovina Bonaca (Carera 61) je kao i Salt otvorena ove godine. Ovdje možete pronaći jedinstvene komade u limitiranom broju. Kožne torbe, lanene košulje, haljine, tunike, nakit i ono što vlasnici nazivaju edukativnim suvenirima. Iako zvuči kao čudan miks, sve je zapravo povezano: organski materijali, kvaliteta proizvodnje, ručna i domaća izrada. Naime, ponudu čine komadi isključivo hrvatskih dizajnera i umjetnika.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 13)

Profumo di Rovigno (Carera 45-47) je mala parfumerija čiji su mirisi inspirirani gradom i čija ponuda čini ono što ja smatram savršenim i funkcionalnim suvenirom. Muški i ženski parfemi, mirisi za dom, mirisi za tijelo, losioni, gelovi za tuširanje, organski sapuni, svijeće, mirisni jastučići, mirisi za tkanine. Ove je godine Profumo di Rovigno u ponudu dodao i fouta tkaninu. Fouta je multifunkcionalan pamučni komad tkanine koji se koristi u mnogim mediteranskim zemljama. Koristi se kao pareo, kao običan ručnik ili ručnik za plažu ili pak kao stolnjak.

Taj divan gradić zvan Rovinj (фото 14)

Nina Marić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više