Traži

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom

Zavirili smo u hotel Roxanich, specifičan i ambiciozan domaći projekt u Motovunu

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Dejan Duboković,
Nejc Pernek

Vinski hotel Roxanich izgrađen tek nedavno i smješten u Motovunu, u nekadašnji lokalni zadružni vinski podrum, već na prvu privlači genijalnim interijerom, ali i pričom koja stoji iza čitavog projekta. Kontaktirali smo obitelj Rožanić, a oni su nam zatim otkrili kako je od ideje o stvaranju vinskog hotela došlo do izgradnje ovakvog, specifičnog mjesta te što sve nude svojim novim posjetiteljima.

Odmah na početku, važno je istaknuti da ono što Roxanich Wine and Heritage hotel već na prvu izdvaja od ostatka ponude koja se u okolici Motovuna može pronaći je ponajprije činjenica da je riječ o tematskom hotelu. Ovdje je, naime, na prvom mjestu isključivo duga tradicija vinarstva koju obitelj Rožanić već godinama njeguje, a zatim se oko vina izgradio nastavak priče. Vrhunski odrađene priče, ako smijemo primijetiti.

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 1)

"Vinarija je osnova svega, Roxanich je wine & heritage hotel i samim time vino postaje light motiv cijelog projekta. To je prostor u kojem se na jednom mjestu može doživjeti sve, od ulaska grozda iz vinograda na preradu, preko vinifikacije, odležavanja, pakiranja, tastinga, pa do vrhunskog gastronomskog užitka praćenog vinima podruma Roxanich", objasnila nam je Lara Rožanić te dodala kako je današnji hotel, osim emotivno, povijesno vezan za zgradu u kojoj se nekada nalazio zadružni podrum te kako su vina u apsolutno svakom slučaju polazna točka oko koje se onda kreću svi ostali segmenti hotela poput smještaja i restorana. "A takvoj je i publici namijenjen, ljubiteljima i poznavateljima vina, ljudima koji cijene dobru hranu i mjesta s kojih ona dolazi", rekla je Lara. Dodala je i kako je čitav projekt u velikoj mjeri vezan i za sam Motovun kao jednu od najjačih destinacija Istre, poznate i po bijelom tartufu te izvanrednom vinu.

Upravo to i je Roxanich vinski hotel. Njihovo je obiteljsko ime već godinama sinonim za iznimno kvalitetna vina, a kao i od samog početka, i danas proizvode glavne međunarodne vinske sorte te su tom popisu dodali i one hrvatske. Istarska malvasia, teran i borgonja dio su njihove vinske ponude, kako u hotelu, tako i u brojnim domaćim restoranima, a svim je Roxanich vinima zajedničko jedno, objasnila nam je Lara - iskreno, prirodno vinarenje. I upravo je to razlog zašto je pokrenuta cijela priča te zašto se vino nalazi u središtu ovog ogromnog projekta.

Kako smo ušli u priču o vinima, a u nekoliko smo navrata i sami imali prilike uživati u sjajnim buteljama ove priznate hrvatske vinske obitelji, zanimalo nas je koja je zapravo ideja iza vinskog podruma, kako on izgleda, što sve nudi i kako je povezan s ostatkom hotela.

"Vinarija je koncipirana na pet etaža, s četiri strane ukopana u teren, ozelenjenih krovišta i većine fasadnih zidova. Na nultoj etaži nalazi se garaža za poljoprivrednu mehanizaciju i strojeve vinarije, u lijevom djelu nalazi se arhiva podruma, na prvoj etaži također arhiva i otvoreni prostor s ukopanim giarama. Treća je etaža radna, ona ima pristup za osobna i teretna vozila te autobuse. Na njoj prihvaćamo grožđe, ambalažu i na nju dolazi linija za punjenje, autobusi s posjetiteljima i s nje odlaze vina na tržište. Unutarnji prostor posvećen je vinifikaciji, na njemu se nalaze 20 badnjeva od 70 hL i 14 badnjeva od 55 hL.

Četvrta etaža je najvećim dijelom namijenjena za vina na odležavanju u bačvama volumena 25 - 36 hL. Vino odležava od tri do deset godina ovisno o načinu vinifikacije i željenom stilu. U drugom dijelu četvrte etaže proizvodit će se pjenušava vina. U tom će se dijelu smjestiti bačve za bazična vina, koševe s bocama u sekundarnoj fermentaciji te sam stroj za "remuage". Na petoj etaži nalazi se kušaona za manje grupe od 20 do 25 ljudi, ured uprave podruma te prostor za odležavanje netom punjenih vina u boce, u periodu od tri do 12 mjeseci."

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 2)

Nakon što smo otkrili baš sve o vinskom dijelu ovog sjajnog projekta, zanimalo nas je tko je krivac za dizajn eksterijera i interijera koji su nas već na prvu naveli da se zaljubimo u ovo posve novo, drugačije mjesto na domaćem teritoriju. Otkrili smo kako je za dizajn čitavog hotela zaslužan Idis Turato i njegov arhitektonski biro Turato Rijeka. Također, njegova kćer Nora Turato dizajnirala je četiri osnovna motiva po kojem su rađene zidne tapete, drvene obloge i tepisi za koje je inspiraciju pronašla u motivima ruže i grozda. Zvuči zanimljivo? Čekajte da vidite fotografije ovih spektakularno uređenih soba. Naime, svaka soba hotela dizajnirana je, čini se, s posebnom pažnjom, maksimalno se pažnje posvetilo i detaljima te autentičnosti, a ono što nas je posebno oduševilo jest mogućnost odabira soba, ovisno o dostupnosti, naravno. Osim soba, posjetitelji mogu koristiti i mali wellness centar, konferencijsku salu, bazen s terasom, hotelsku trgovinu s obiteljskim vinima i maslinovim uljem, umjetničkim slikama i keramikom.

Jedan od najboljih dijelova je definitivno i hotelski restoran u kojem se posebna pažnja posvećuje uparivanju domaćih vina i hrane. Namirnice su pažljivo birane iz OPG-ova bliskih obitelji dok meso, perad, riba i školjke također dolaze preko lokalnih dobavljača. Osim restorana, tu je i klub u kojem se često organiziraju tematske vikend večeri, al i Cigar Lounge gdje se mogu isprobati i kupiti najbolje cigare svijeta.

Nakon što su nam otkrili zadivljujuće detalje projekta, na pitanje osjećaju li pritisak zbog činjenice da se upravo njihov hotel smatra jednim od najambicioznijih domaćih projekata ove godine, Mladen Rožanić rekao nam je kako Roxanich wine hotel prije svega smatra specifičnim, a ne toliko ambicioznim projektom te kako pritiska nema zato što cijela obitelj radio ono što najviše voli. Na kraju, zanimalo nas je planira li obitelj Rožanić nakon jednog ovakvog iznimno uspješnog projekta, pokrenuti i drugi, možda nešto bliži metropoli.

"Za sada smo apsolutno koncentrirani na projekt Motovun, kako na novu vinariju, tako i na naš hotel i restoran otvorenog tipa, a što će nam budućnost donijeti i hoćemo li se odlučiti na neke nove projekte i destinacije, vidjet ćemo. Kako svijet na mladima ostaje tako se i ja nadam da će filozofija mojeg vinarenja iskrenih i prirodnih vina naći svoju budućnost kroz angažman mojih kćeri gdje su već tri od njih sastavni dio našeg motovunskog tima, a četvrta se pridružuje kroz svoj umjetnički rad", rekao nam je zadovoljno Mladen Rožanić na kraju.

 

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 3)

 

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 4)

 

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 5)

 

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 6)

 

Tematski vinski hotel Roxanich sjajan je obiteljski projekt s domaćom adresom (фото 7)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar