Search

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike!

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike!

Agroturizam Japodi

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Agroturizam Japodi

Koliko puta vam se dogodilo da u potrazi za dobrom vikend lokacijom za odmor planirate putovanje van granica? Dok zapravo sve što vam treba, nalazi se baš tu, kod kuće, u Hrvatskoj. Gorski kotar je dobra početna točka pretraživanja ako se želite odmaknuti od gradova, zavući u tišinu i dopustiti svježem planinskom zraku da vam štipa obraze i podsjeti vas da ste živi. Nama je baš taj Gorski kotar otkrio jednu divnu planinsku kuću u Sungeru, malom mjestašcu pored Mrkoplja. U domu nazvanom Agroturizam Japodi započelo je novo poglavlje za supružnike Jagodu Vukušić i Roberta Spišića kada su se prije osam godina, nakon niza profesija, brojnih putovanja i ponešto godina provedenih na Karibima i u Norveškoj, odlučili baviti turizmom.

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 1)

"Projekt Agroturizam Japodi nastao je spletom okolnosti; odjednom je na račun stigao poveći iznos novca, a mi smo bili bez ikakve nekretnine koja bi jamčila sigurnost. Istodobno, radi se o 2008. godini kada počinje financijska kriza, ali kod nas, u to vrijeme, investicije su cvale, država i banke poticale ulaganja, a suprug i ja smo se odlučili upustiti u poduzetničke vode. Naime, znali smo da će kad-tad penzija, ali nikako se još nismo vidjeli u njoj. Dakle, pronašli smo krasnu lokaciju u općini Mrkopalj, s čarobnim pogledom na Nacionalni park Risnjak, dobili subvenciju kamata od Ministarstva turizma, dočekali odobrenje za kredit i sve je krenulo 18. siječnja 2010. kada započinje gradnja naše drvene kuće u selu Sunger. Ne moram vam niti reći da su nas u selu gledali kao luđake - tko je vidio da se kuća, premda i drvena, gradi usred zime na 850 metara nadmorske visine?" govori mi Jagoda o odluci da se upuste u avanturu zvanu turizam u Hrvatskoj.

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 2)

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 3)

Drvena kuća, u kojoj su skladno spojili dom i posao, sagrađena je nadomak sela, ali opet malo izvan, daleko od šume, ali na korak do nje, daleko od užurbanog života grada, a opet blizu prve plaže, kina ili kazališta. Okolica pruža mir i tišinu, a opet ima potencijal za razne aktivnosti i baš zato se pokazala idealnom da ovdje krenu dijeliti priču sa svima koji požele ugodan odmor, pri čemu im brojni strani turistici ostavljaju jako lijepe recenzije.

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 4)

"Na našoj internet stranici piše: 'Dođite nam kao gosti, odite kao prijatelji!', i to nije fraza, to je ono što mi svakodnevno radimo. Veselimo se gostima, a u tome prednjači naša mala teridudlica Molly. Također, bavimo se s našim gostima, što znači da ih puštamo na miru ako žele ili pak razgovaramo do kasnih sati, kuhamo im što vole, naravno nudimo većinom lokalne namirnice pa su to mala, ali očekivana ograničenja. U našoj kući se govori i nekoliko jezika, engleski, talijanski i njemački najbolje, ali ima tu i ponešto znanja skandinavskih jezika, kao i francuskog i španjolskog pa je utoliko i komunikacija lakša. Ukratko, mi želimo da se naši gosti osjećaju kao kod svoje kuće, samo još i bolje, a da u tome najvećim dijelom uspijevamo pokazuje i ocjena na Bookingu koja je već godinama 9,8 od maksimalnih 10." objašnjava mi Jagoda uspjeh njihove iskrene ideje o načinu na koji vode svoj agroturizam i čini mi se kako u tome nema greške.

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 5)

Planinska kuća je uređena u autentičnom stilu, ugodna za boravak, a tu je i velika zajednička prostorija u prizemlju gdje se najljepše družiti kada zamiriše kuhinja i ugrije vatra iz kamina. Hrana dolazi uglavnom iz vrta, a zadržite li se oko kuće okruženi zelenilom, znajte da ćete se opustiti. Osim ideja o uređenju, zanimalo me i kada je najljepše doći u posjetu.

"Naše imanje nije veliko, nešto manje od pola hektara. Eksterijerom dominira Lavanda angustifolia sa svojim okruglim grmićima i prekrasnim ljubičastim cvjetićima, kada im dođe vrijeme za rast. Imamo i povrtnjak, plastenik, brojne grmove aronije, ribizla, ogrozda, josta...No, kako o svemu brinemo samo nas dvoje, bili smo prisiljeni lavandu i voćarstvo staviti u drugi plan. Ljeti se sve svodi na održavanje vrta i nije nam krivo ako ptice pojedu voćne bobice, gosti kod nas definitivno imaju primat. Interijer je udoban, topao, i figurativno i stvarno, jer ne zaboravite grijanje je u Gorskom kotaru potrebno održavati deset mjeseci. Sve je, osim kamina, napravljeno od drveta, a namještaj je ručni rad. Nismo težili ekskluzivi već je ispalo da ako želiš nešto malo drugačije, moraš pronaći majstora obrtnika, a kako je kod nas sve naopako tako se ispostavilo da je originalan ručni rad jeftiniji. A što se tiče posjete, mi smo od autoceste Rijeka-Zagreb udaljeni svega desetak minuta, a od svakog od tih gradova pola, odnosno sat vremena. Lokacija je jedna od naših najvećih prednosti, nalazimo se na rubu šume, u mirnom selu, bez buke i prometa, a tako blizu gradu i civilizaciji, odnosno moru i plažama. Teško je pomisliti da može bolje. Ta ocjena vrijedi i kao odgovor na vaše potpitanje o tome koje je najljepše doba za posjet.

Ovdje je proljeće divno, ljeto zdravo toplo, bez sparine i komaraca, jesen veličanstvena, a zima romantična do kiča."

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 6)

Za kraj pitala sam Jagodu da svima koji još nisu posjetili taj dio Hrvatske, predloži ideju zašto bi to trebali učiniti što prije.

"Mi smo ljudi s mora i kamena i za nas je planina bila mjesto gdje se ide isključivo zimi na tjedan, ili nekoliko dana skijanja, i to je bilo to. Danas znamo da smo bili u krivu i da smo puno izgubili što prije nismo došli ovdje. To se tiče prvenstveno planina. Konkretno, s Gorskim kotarom se nitko u Europi ne može nadmetati. Osim tzv. riječkih Alpi jer one su još bliže toplom moru, no ni one nemaju ono što ima Gorski kotar. Izvori, kanjoni, jezera, špilje, nekoliko park-šuma, nacionalni park te strogo zaštićeni prirodni rezervat, i to sve na 15 do 30 minuta udaljenosti. To je bogatstvo s kojim se teško mjeriti."

U potrazi za vikend destinacijom pronašli smo ovu divnu planinsku kuću u Hrvatskoj. Upoznali smo vlasnike! (фото 7)

Više informacija potražite na www.japodi.com.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više