Search

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel

Almayer Art & Heritage Hotel


Image: Level 52

Na atraktivnoj lokaciji u Kampo Kaštelu, povijesnoj zadarskoj četvrti u samom srcu stare jezgre, otvoren je mali obiteljski boutique hotel Almayer Art & Heritage

Smješten na atraktivnoj lokaciji u Kampo Kaštelu, povijesnoj zadarskoj četvrti u samom srcu stare jezgre, novootvoreni Almayer Art & Heritage Hotel je mali obiteljski boutique hotel sa svega devet ekskluzivnih smještajnih jedinica, atraktivnim "tajnim vrtom" i hotelskim bistroom Corte Vino & More. Ovaj romantični dragulj s četiri zvjezdice, okružen zelenom oazom obližnjeg parka i zaštićenim kulturnim spomenicima, u neposrednoj je blizini svih gradskih znamenitosti, antičkog foruma, mora i zadarske rive te poznatih arhitektonskih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, udaljenih svega stotinjak metara.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 1)

Projekt je započeo 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, ali zgrade s pozitivnom energijom od samog početka. Od samog početka projekta, vlasnici hotela – bračni partneri Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, zamislili su Almayer kao jedinstveni art hotel i galeriju s neponovljivim ambijentom u kojem se isprepliću stoljetna baština, suvremena umjetnost i dizajn. Misao vodilja projekta bila je transformacija u mjesto koje povezuje i emanira atmosferu doma i umjetničke galerije, prije nego li klasičnog hotela, mjesto za istinske znalce i suvremene epikurejce.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 2)

Idejno zamišljen od Otgonedija Derviševića, zahtjevni projekt uređenja hotela je potpuno osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, dobrog duha Almayera. Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i suvremene umjetnosti, Boris Ružić je stavio naglasak, ne samo na uređenje prostora, već stvaranje iskustva mjesta koje instinktivno odiše komforom i atmosferom doma.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 3)

Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu. Posebna pažnja posvećena je izboru materijala pri uređenju hotela.

Svim prostorima dominira energija prirodnih materijala, zagasitih i smirenih boja, od drva, kamena i čelika, sve do francuskog dekorativnog cementa. Galerijska spot rasvjeta, pametno raspoređena po cijelom kompleksu, ne dominira već naglašava, kako mnogobrojne umjetnine po zidovima, tako i pojedina arhitektonska rješenja. Ukupni rezultat je eklektična kombinacija retro-chica, uklopljenih zatečenih rustikalnih detalja, elemenata industrijskog i modernog mediteraniziranog skandinavskog dizajna.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 4)

Dvorište Almayera posebna je priča. Okruženo i do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom, nakon potpune obnove pretvoreno je u "tajni vrt" i samo srce hotela, ispunjeno agrumima i, nadasve, pričama. Od opločenja dvorišta izvornim ručno pečenim ciglama na riblju kost (opus spicatum), poveznicom s antikom i venecijanskim nasljeđem, preko kamenog srednjovjekovnog zida koji pamti drevne vojne i opsade, pa sve do bujne mediteranske hortikulture i ostakljene čelične oranžerije u industrijskom stilu fin de sièclea, zlatnom dobu građanskog Zadra, dizajn dvorišta vizualni je hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. 

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 5)

Konačnom arhitektonskom i hortikulturnom uređenju dvorišta veliki obol su dali Marin Supičić, mladi zadarski krajobrazni arhitekt, i posebno Ante Filipović Grčić, grafički dizajner iz Šibenika. Osim cijelog vizualnog identiteta hotela, Ante Filipović Grčić dizajnirao je i, sada već amblematska, monumentalna dvorišna vrata hotela. Središtem vrta dominira spomenuta oranžerija, zamišljena kao vanjska blagovaonica s barom, mjesto cjelogodišnjeg boravka među bujnom vegetacijom naranči i stare glicinije.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 6)

Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa Corte Vino & More. U njemu će se odvijati društveni život hotela kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske piazze. Vinske prezentacije, umjetničke radionice, literalne večeri, filmske projekcije, manja vjenčanja i privatni događaji, raznolike su mogućnosti i planovi vlasnika u atraktivnom eksterijeru vrta hotela.

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 7)

Smještajni kapaciteti hotela se sastoje od pet, prostranih de luxe dvoetažnih dvokrevetnih soba i četiri standardne dvokrevetne sobe. De luxe dvokrevetne sobe raspolažu s king-size bračnim krevetima s mogućnošću razdvajanja i komfornim kaučem s mogućnošću otvaranja u queen-size pomoćni ležaj. Standardne dvokrevetne sobe raspolažu s queen-size bračnim krevetima ili s king-size bračnim krevetom s mogućnošću odvajanja. 

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 8)

Inače, naziv hotela Almayer inspiriran je istoimenim pansionom iz novele "Ocean more", talijanskog pisca Alessandra Baricca. Radi se o kontemplativnoj odi moru, životu, ograničenjima, o ljudskim sudbinama koje su se u pansionu Almayer susrele s morem i taj ih je doživljaj izmijenio, isprepleo i obilježio. More se nepogrešivo osjeća i u hotelu Almayer. Bilo kroz osjećaj blizine mora, zvukove Morskih orgulja i brodskih truba, bilo metaforički, kroz brojne umjetnine hotela upravo posvećene moru. Zahvaljujući umjetničkim platnima, posebno izrađenima za prvu izložbu u hotelskom galerijskom prostoru, umjetnika Jasne Barišić, Andree Muse, Branke Riđički i Carstena Wecka, more i vjetrovi ispunili su i prostor hotela, a vlasnici namjeravaju i periodički mijenjati umjetnički postav ovog prekrasnog hotela. Kako izgleda, provjerite u nastavku. 

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 9)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 10)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 11)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 12)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 13)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 14)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 15)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 16)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 17)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 18)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 19)

U Zadru otvoren prekrasan boutique hotel (фото 20)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više