Traži

Užurban tempo života i stres: Jesu li putovanja lijek?

Užurban tempo života i stres: Jesu li putovanja lijek?

Putujemo li dovoljno?

Urednik: BURO.


Fotografija: PR,
Instagram

Živimo u brzim vremenima. Stalno žurimo i hvatamo korak s nečime, a s vremenom smo to prihvatili kao nešto normalno. Ipak, stres kojeg više ni ne primjećujemo je tu i utječe na nas. Zato povremeno treba otputovati. Promijeniti sredinu i maknuti se od svega što nas opterećuje.

Novac potrošen na putovanja je dobro potrošen novac

Dokazano je da manje žalimo za novcem potrošenim na putovanja, nego na materijalne stvari, a iskustva koja pritom dobijemo nas obogaćuju i ostavljaju uspomene za čitav život. Uzbuđenje koje osjetimo kada se prvi put nalazimo na novom, još neistraženom mjestu donosi nam osjećaj koji možemo usporediti s rijetko čime. Među razlozima zbog koji bismo trebali putovati više su i smanjenje stresaodvajanje od svakodnevnih obaveza i problema, otvaranje vidika i bolje razumijevanje drugih kultura, stvaranje uspomena za cijeli život te isprobavanje nove, zanimljive hrane i upoznavanje novih ljudi.

Putovanja kao stil života

Navede benefite putovanja potvrdili su nam i naši sugovornici Izabela Andrašić i Ivan Gundić kojima su putovanja način života. "Od svih stvari zbog kojih volim putovanja, najdraži mi je osjećaj slobode koji donose. Osjećaj nove avanture i iskustva za koje znam da me očekuju narednih dana. Osjećam kako mi adrenalin dolazi već pri samom ulasku u avion i taj osjećaj me drži još i dugo nakon povratka doma dok prepričavamo uspomene i dogodovštine", s osmijehom zaključuje Andrašić.

Užurban tempo života i stres: Jesu li putovanja lijek? (фото 1)

Iako je uvriježeno mišljenje kako su putovanja skupa i da zahtijevaju velika financijska izdvajanja, dobrim planiranjem isto se može izbjeći i putovanje uopće ne mora biti financijski zahtjevno. "Ključ je podijeliti troškove. Primjerice, avionske karte znamo kupiti i do godinu dana unaprijed. Tako, kada se putovanje približi, više se ne ni ne sjećamo tog troška", istaknuo je Gundić.

Priprema je pola posla

Na naše pitanje koliko im je bitna organizacija putovanja i koliko je važno sve isplanirati na vrijeme naša sugovornica ističe: "Rekla bih da je presudno. Ipak dolazite na nepoznatu destinaciju i ako se prije ne pripremite, može se dogoditi da propustite najbolje što vam određena destinacija može ponuditi. S godinama sam naučila kako se pametno spakirati, da me broj stvari koje nosim ne opterećuje, a da opet sa sobom imam sve što mi je potrebno. Zato uvijek pazim na praktičnost i funkcionalnost stvari koje nosim. Primjerice, važna mi je oralna higijena pa ne odlazim na putovanja bez svoje Philips Sonicare četkice za zube. Puno je praktičnija i učinkovitija od obične četkice jer u samo dvije minute daje osjećaj savršeno čistih zubi i svježine u ustima, bez obzira gdje se nalazila u tom trenutku. Nisam neki tip od kozmetike, ali ovo je moj must have.

Uspomene za cijeli život

Ono s čime se oboje slažu je da ne treba previše razmišljati. "Uvijek će biti troškova i nikad nije savršen trenutak za otići na putovanje. Ali još nikad nismo požalili niti za jednim jer uspomene s putovanja traju još dugo nakon povratka u rutinu."

Tekst: Izabela Andrašić

Napišite komentar