Search

Vikend putovanje: Kopački rit

Vikend putovanje: Kopački rit

Doživite obnovljeni park prirode i njegove nove sadržaje

Urednik: Tina Kovačiček

Image: Muze

Kopački rit je bio omiljena destinacija dinastije Habsburg i kralja Aleksandra, a oni su bome znali što je lijepo. Danas je ovaj zeleni kutak Hrvatske mamac za ljubitelje čarobnih prizora prirode...

Kupan vodama Drave i Dunava, ovaj park prirode svoju jedinstvenost može zahvaliti djelovanju dviju velikih rijeka koje su ga u davnini obgrlile. Imenom skovan od mađarskih riječi "kapocs" ("kopča") i "rét" ("močvarna livada"), Kopački je rit jedno od onih mjesta gdje priroda kao da neprestano buja u raskoši, ostavljajući nas bez daha svojom raznolikošću i stalnim mjenama.

Ovo u svjetskim razmjerima vrijedno ornitološko područje, nastanjeno i nekim rijetkim, ugroženim ptičjim vrstama, kakve su simbol Parka - orao štekavac, crna roda ili stepski sokol, dom je više od 2000 bioloških vrsta, a smatra se i jednim od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe. Dunav ovdje u svom srednjem toku, uz pomoć Drave, stvara takozvanu "unutrašnju deltu", što je fenomen nepoznat kod drugih europskih rijeka. Česte metamorfoze krajolika, gdje jezero smjenjuje močvarno-barski, a ovaj šumsko-stepski pejzaž, i gdje cijelo poplavno područje poprima izgled delte, s kanalima koji dinamično premrežuju jednu od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi, čine da se svaki novi posjet Ritu doima kao prvi.

A "vodenom režimu" osim kopna prilagodio se i biljni svijet, pa će nas tijekom plovidbe uglavnom pratiti stabla vrbe, uz stalne susrete s barskim kornjačama koje proviruju iz srušenih stabala uronjenih u vodu. Nekada ribolovni kraj (stara priča iz sela Kopačeva pripovijeda kako je jednom "došla velika voda i donijela toliko ribe da su svi podrumi u selu bili puni do vrha. Šest volova vuklo je zapregu srebrnih kovanica za Kopačevo. Selo je bilo bogato."), sada je izdašna "zelena tržnica" Osječko-baranjske županije, jer je tradicionalni ribolov zabranjen otkad je Kopački rit proglašen parkom prirode.

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 1)

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 2)

Vidjeti ga je povlastica za kakvu se isplati krenuti put Baranje u bilo koje doba godine, mada su, dakako, proljetni i ljetni mjeseci najpopularniji zbog vožnji brodovima ili čamcima. Od sadržaja, u Parku se nudi mnogo toga. Poseban program promatranja ptica podrazumijeva dijelom pješačenje, dijelom vožnju čamcem te dijelom vožnju vozilima po nasipu, pri čemu se obilazi veći dio Parka. Zimi, kada je Rit zaleđen, posjetitelje vozi turistički vlakić. Avanturistima je ponuđen i odlazak u foto-safari na biciklima, koji se iznajmljuju, kao i kanui, a organizirano je i promatranje te slušanje rike jelena. Pritom je jedan od novijih razloga za posjet Kopačkom ritu svakako i prijemni centar "Mali Sakadaš", gdje su se skladno susreli tradicija i suvremenost.

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 3)

"Mali Sakadaš" je kompleks koji se sastoji od šest novo-projektiranih objekata koji interpretiraju tradicijsku arhitekturu: sojenice, kuće na vodi sa slamnatim krovovima i suvaru. U suvarama su se do početka 20. stoljeća mljele žitarice i kukuruz u Baranji. Za razliku od mlinova pokretanih vodom ili vjetrom, suvare su bile pokretane snagom volova, konja ili čak ljudskih ruku. Repliku suvare posjetitelji mogu razgledati tik do Informativnog centra Parka, dok se u Interpretacijskom centru za prirodu nudi niz interaktivnih izložaka, u kojima će najviše uživati djeca, ali i oni odrasli koji se nisu zaboravili igrati i učiti.

"Plavljenje" je tako multimedijalna projekcija pokretana na senzor, projicirajući plavljenja u području Kopačkog rita ("Uobičajene su", ponovno nas uči lokalno stanovništvo, "dvije poplave godišnje: prva u proljeće kad zazeleni drveće, zbog čega je i zovu "zelenom poplavom", a druga potkraj ljeta kad voda dosegne metlicu trske."), čime educira posjetitelje o važnosti vode za bioraznolikost ovog područja.

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 4)

"Crna roda" pak, izložak u obliku jajeta, priča nam o važnosti ove osjetljive i ugrožene vrste, ne samo kroz prostorni 3D model, već i preko ekrana gdje posjetitelji mogu pogledati animaciju o migraciji crnih roda, plahe ptice čiji se odsjaj perja mijenja ovisno o kutu gledanja, ukazujući se zelenkastim, purpurnim ili bakrenastim. Jedan od omiljenih izložaka centra je "Jelen", čiji rogovi pred nama i uz našu pomoć rastu, dok se iz slušalica prolama rika jelena, zbog čega nam se čini da smo združeni s moćnom životinjom ovih krajeva, a tu je i "Orao štekavac", simbol parka, s čijim rasponom krila, pomoću siluete na zidu, možemo usposrediti raspon svojih raširenih ruku, te tako dobiti živu predodžbu o veličini i snazi ove ptice.

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 5)

U krošnji stoljetnih vrba Kopačkog rita možemo ugledati i gnijezda orla, pri čemu je upravo nevjerojatno kako takvo naoko krhko stablo može izdržati gnijezdo koje ptica marljivo nadograđuje godinama, pa tako neka od njih teže čak tonu i visoka su do 10 metara! A kreativni tim zadužen za osmišljavanje i stvaranje ovog maštovitog postava, napravio je repliku orlovskog gnijezda, gdje posjetitelji mogu predahnuti i zaviriti u svijet pernatih grabežljivaca.

Svakako valja spomenuti i "Promatranje ptica" - gdje kroz dalekozore možemo promatrati viseće siluete ptica u letu, pomoću ilustracija otkrivajući kako izgledaju, ali i slušajući kako se glasaju, gledajući kakva gnijezda rade, uspoređujući kakva jaja. Na kraju još spomenimo i "Vidrino igralište", dječje tematsko igralište smješteno ispred centra, gdje djeca prelaze prepreke oponašajući vidrine pokrete.

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 6)

Iza Prijemnog centra "Mali Sakadaš" u Kopačevu stoji stoji kreativno partnerstvo tvrtki "Muze", "Revolucija dizajna", "Clinica studio", «Studio Cuculić» te «Studio Šesnić i Turković» koje su se ovog zadatka prihvatile pobijedivši na međunarodnom natječaju u sklopu Projekta integracije u EU NATURA 2000 prema ugovoru sklopljenom s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Parkom prirode "Kopački rit". Ukratko, ako ste raspoloženi za vikend u prirodi koji će vas 'nahraniti' svojim prizorima i naučiti brojnim stvarima koje niste znali, spakirajte se i uputite prema Kopačkom ritu - nećete požaliti!

Vikend putovanje: Kopački rit (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više