Search

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično

Jasna Chalet Resort

Tekst: T.K.


Image: PR /Aleš Krivec,
Fulvio Grisoni,
Rene Knapič

Čudesne prirode, lako dostupna i često najbolja ideja za vikend putovanje kada razmišljate izvan granica Hrvatske. Sve to je Slovenija. Baš tamo se, pred prvim zavojima najljepše panoramske ceste u Alpama nalazi jezero Jasna, koji tvore dva međusobno povezana jezera na ušću potoka Velike i Male Pišnice. A ispred tog jezera prostire se nedavno preuređen legendarni kompleks Jasna Chalet Resort s čijih je obala čudesno doživjeti ljepote Julijskih Alpa. "Kupače i ostale posjetitelje jezera Jasna očekuje nekoliko dokova te 6 metara visoka razgledna platforma s koje puca bajkoviti pogled na čarobnu prirodu. Na jezeru se možete osvježiti osvježavajućim pićem ili sladoledom te uživati u pogledu na prekrasne Julijske Alpe u pozadini. Oko Jasne možete šetati po dobro uređenim stazama i uživati u ribolovu, jer je Jasna poznato ribolovno područje. Naravno, dopušteno je samo ljenčarenje." poručuju iz ovog idiličnog mjesta koji tijekom cijele godine privlači mnogo posjetitelja.

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično (фото 1)

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično (фото 2)

Osim prirode, važan razlog posjeta ovom resortu je i njegovo nedavno preuređenje koje je službeno završilo početkom ove godine kada je Jasna resort ponovno otvoren za javnost nakon trinaest godina mirovanja. "Lokacija je bila zatvorena od 2005., a nama je trebalo skoro pet godina, puno ekstra dozvola, kako bismo uspjeli izgraditi ekološki potpuno prihvatljiv resort. Naš ugljični otisak je minimalan, grijemo sve s vodom iz ledenjaka, izolirani smo i s vunom od domaćih ovaca, skoro sav drveni materijal korišten za izgradnju je recikliran i ponovno upotrebljen, a danas je zaštićen prirodnim uljima. Nakon što smo izgradili terasu na vodi, preselili smo 150 metara prirodnog habitata na drugu lokaciju na jezeru te napravili novi dom za ribe, žabe i patke, a sve s ciljem da očuvamo prirodu oko nas." objasnili su mi iz resorta Jasna.

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično (фото 3)

Preuređeni u skandinavskom stilu, osam dizajnerskih apartmana koncipirani su kao multi families nest odnosno po dvije familije mogu biti jedne do drugih kako bi se družile i zajedno uživale. Dizajnerski smještaj je komforan, moderno opremljen i saunama te nudi i big sky fenomen jedinstvenog pogleda na jezero i planine. E zbog tog pogleda se isplati potegnuti sve do slovenske Kranjske Gore. Od milja ovo mjesto zovu i "alpska plaža" jer na velikoj pokrivenoj terasi možete ispijati kavu ili objedovati, ljeti se kupati ili samo uživati u spomenutom pogledu.Također, kažu da su ljubimci dobrodošli što je velika prednost.

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično (фото 4)

Jasna resort je izgrađena kao privatno kupalište u suradnji s lovačkim domom još za vrijeme Kralja Aleksandra, a jedna lijepa fotografija iz 1933. govori o kultnom nekadašnjem statusu ove lokacije. Danas blista u novom ruku otvorena za sve posjetitelje novog doba.

Vikend putovanje: Legendarno odmaralište u Sloveniji je nedavno preuređeno i sada izgleda fantastično (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više