Search

Vikend putovanje: Međunarodni park skulptura u Jakovlju

Vikend putovanje: Međunarodni park skulptura u Jakovlju

Ideja za malo drugačiji vikend

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Darko Bavoljak,
ukoliko nije istaknuto drugačije (preuzeto iz monografije "Međunarodni park skulptura Jakovlje" autora Ivice Župana,
HDLU Zagreb,
2006.)

Šetnja prirodom, pogled iz dvorca uz prizor skulptura zvuči kao zanimljivo provedeno popodne...

Jakovlje je malo mjesto u Zagrebačkoj županiji, a u njegovu središtu, u blizini mjesne škole, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, nalazi se barokni dvorac sagrađen u 18. stoljeću. Udaljen svega tridesetak kilometara od Zagreba, idealno je vikend odredište ukoliko želite provesti svoje vrijeme malo drugačije i nadograditi svoje znanje iz povijesti umjetnosti jer po tom pitanju ovdje se dešavaju jako zanimljive stvari. U početku to je bila "Curia de Jakovlye", a sada je dvorac Jakovlje treće spomeničke kategorije. 

Branko Ružić

Od svoje izgradnje dvorac je bio stambeni i ladanjski prostor, škola, učiteljska zgrada, a već 38 godina u dvorcu se nalaze ateljei hrvatskih kipara i slikara. Nekoliko stradavanja kroz povijest kao što su veliki požar 1979. i potres iz 1990. godine oštetili su dvorac koji se od 2002. godine objavlja. Uokolo dvorca je park sa perivojem iz sredine 19. stoljeća, a od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su udruga HDLU i ULUPUH. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturama nastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine i čine Međunarodni park skulptura Jakovlje kojim vrijedi prošetati.

Zvonimir Gračan

Akademski kipar Ratko Petrić, inicijator prve kiparske kolonije održane spomenute 1993. godine, u pratećem je katalogu zapisao: "U ratnom okruženju, još jednom - čin stvaranja suprotstavio se činu razaranja i ubijanja". I tako je postavio vrijednu ideju na noge dok je Hrvatska u to vrijeme imale teške brige na pameti.

Georgina Juriša

Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora. Nastala su u šesnaest godina trajanja Kolonije, koja je opskrbila Park djelima pripadnika svih naraštaja, pa sadrži širok raspon individualnih izraza i poetika. Na sjeveru Hrvatske taj je Park postao svojevrsnim pandanom starijem labinskom Mediteranskom kiparskom simpoziju. No dok je potonji posvećen kamenu, Kolonija se od početka programatski zalaže za različitost pristupa." (Snješka Knežević).

Milena Lah

Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca u ambijentu u kojem "dišu" materijalom, formom i idejom.​ Ovdje ćete pronaći i radove poput Ivana Kožarića, Branka Vlahovića, Zvonimira Gračana i mnogih drugih, a popis umjetnika potražite ovdje.

Josip Diminić

Šime Vulas

Mladen Mikulin

Franz Stahler

Related articles

Buro 24/7 Selection

više