Search

Vodič kroz obalu za svaki džep: Rovinj

Vodič kroz obalu za svaki džep: Rovinj

Što sve vidjeti?

Tekst: E.G.


Image: Wikipedia,
Flickr,
Arhiva

Rovinj je već nekoliko godina u samom vrhu posjećenosti hrvatskih ljetnih destinacija, pa iako svakako ne spada među povoljnije opcije, i tamo se mogu pronaći prihvatljive budget opcije za idilični odmor

Ako još nikad niste posjetili Istru, vrijeme je da se to promijeni. Koliko god Dalmacija bila prekrasna i bogata sadržajem, Istra joj apsolutno može parirati. Tome u prilog svjedoče i konkretni statistički podaci. Naime, Rovinj je zadnje dvije godine najposjećenija ljetna destinacija u Hrvatskoj. Svi znamo da se radi o gradu neupitne ljepote o kojem su pisali svi važniji svjetski mediji, no isto tako znamo da odmor tamo uglavnom znači dublje posezanje u džep. Upravo smo iz tog razloga odlučili provjeriti kako što povoljnije ljetovati u Rovinju te što sve možete iskusiti ako se ondje odlučite otići na budget ljetovanje.

Smještaj i prijevoz

Putujete li osobnim automobilom, pokušajte osigurati da sva mjesta budu popunjena. Ako putujete u manjem broju, razmislite o tome da ponudite dijeljeni prijevoz preko specijaliziranih aplikacija ili otputujete s nekim tko ga nudi. Odlučite li se za putovanje autobusom iz Zagreb, povratna karta će vas u prosjeku stajati između 170 i 200 kuna, a vožnja će trajati oko tri ili četiri sata. Što se povoljnog smještaja tiče, Rovinj predstavlja svojevrsni izazov. Ipak, ako se malo potrudite i organizirate na vrijeme, možete proći znatno jeftinije. Za početak, savjetujemo da pogledate ponudu Roundabout hostela, koji je zasad jedini objekt takve vrste, a u kojem ćete četiri noćenja u dijeljenoj sobi platiti oko 700 kuna. Lociran je u samom centru i odlična je polazišna točka za daljnje istraživanje. Ciljate li ipak na privatnost, najbolje je da tražite smještaj u privatnim rezidencijama, u kojima će vas četiri noćenja za dvije osobe stajati oko 2000 kuna. 

Vodič kroz obalu za svaki džep: Rovinj (фото 1)

Što i kako vidjeti

Rovinj svakako spada u gradove u kojima vam savjeti za razgledavanje zapravo i neće previše trebati. Jednom kad ste u centru, prepustite se lutanju šarmantnim ulicama i otkrivanju sasvim posebnih skrivenih dragulja grada. No, nemojte propustiti posjetiti Crkvu Sv. Eufemije, odnosno simbol grada koji iznova oduševljava. Želite li nešto drugačije i uzbudljivo iskustvo odmora, savjetujemo da sa sobom ponesete (ili unajmite) bicikl i krenete istraživati jednu od brojnih biciklističkih staza. Štoviše, grad na svojim službenim stanicama ponosno ističe kako se Rovinj i njegova okolica nalaze na četiri pripremljene biciklističke staze koje su ucrtane na biciklističkim kartama Istre. Grad i okolicu okružuju i presijecaju biciklističke staze koje se pružaju na približno 40 kilometara a prolaze najljepšim plažama, park šumom Zlatni rt, zaštićenim ornitološkim rezervatom Palud, turističkim kampovima i hotelima. 

Bicikl ili neko drugo prijevozno sredstvo po izboru će vam omogućiti i lak pristup okolnim mjestima i prekrasnim atrakcijama. Možete otići na izlet u obližnji geološki park Fantazija Monfiorenzo, otok Svetu Katarinu koji nudi prekrasne plaže, baš kao i otok Sveti Andrija, a jamačno ćete uživati i ako se odlučite uputiti i na gore spomenuti Zlatni rt. Još jedna atrakcija koju ne smijete propustiti ako se nalazite u blizi jest i Rt Kamenjak, smješten na samom jugu Istre. Imate li na raspolaganju još koji dodatni dan, uputite se prema bajkovitim gradovima na brežuljku, Motovunu i Grožnjanu. 

Vodič kroz obalu za svaki džep: Rovinj (фото 2)

Gdje ručati i večerati

Iako je Rovinj prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti restoranom s Michelinovom zvjezdicom, jasno je da se tamo nećete zaputiti ako pokušavate uštedjeti. Poznato je kako restorani u turističkim destinacijama nikad nisu previše povoljni, no uvijek se mogu pronaći barem one opcije koje nude dobar omjer cijene i kvalitete. Mi smo odlučili izdvojiti restoran Santa Croce, smješten u staroj gradskoj cijeni, koji po prihvatljivim cijenama nudi autohtone i internacionalne specijalitete, koje možete upotpuniti s vrhunskim domaćim vinima. Sljedeći restoran čija nam se ponuda svidjela jest Kantinon, budući da nudi tradicionalna jela ovog podneblja i redovito prima pohvale posjetitelja. Ako ste ipak raspoloženi za nešto drugačiju kuhinju, svakako posjetite Segutra Tapas bar koja, pogađate, nudi selekciju ukusnih tapasa po vrlo razumnim cijenama, ali i jela poput tjestenine i rižota. Na tom tragu, savjetujemo i posjet Tipicu koji jela spravlja na nešto višoj kulinarskoj razini. 

Vodič kroz obalu za svaki džep: Rovinj (фото 3)

Gdje izaći

Ovdje dolazimo do bolne točke grada kojem je inače teško naći manu. Naime, otkako se zatvorio klupski kompleks Monvi, Rovinj nema pravu ponudu noćnog života niti klub koji bi odgovarao destinaciji ovakve reputacije. Jedan od razloga tome je vjerojatno i okretanje luksuznom turizmu, odnosno pokušaj gradnje mirnije destinacije za dobrostojeće obitelji i starije parove koji dolaze brodom. U nedostatku kluba, možemo vam sugerirati posjet barovima koji nisu dostojna zamjena, ali pružit će vam barem neki ugođaj provoda.

Jedno od mjesta na koje će vas svi lokalci uputiti je svakako Havana u kojoj ćete moći probati cijeli niz koktela. Ako ste imali prilike gledati promotivne materijale Rovinja ili zapravo bilo čije fotografije s ljetovanja, sigurno ste primijetili i prekrasan bar na stijenama. Njegovo ime je Mediterraneo bar i nezaobilazna je postaja za sve turiste, baš kao i Valentino bar, koji nazivaju jednim od najromantičnijih mjesta na obali. Na kraju, treba napomenuti kako cijene pića u ovom barovima nisu najpovoljnije, no uvijek se možete probati uputiti samo na jedno! 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više