Search

Vodič kroz obalu za svaki džep: Split

Vodič kroz obalu za svaki džep: Split

Što se sve nudi?

Tekst: E.G.


Image: Pixabay,
Wikipedia,
Facebook,
arhiva

Ljeto samo što nije stiglo i mnogi već sada koriste vikende kao priliku za bijeg u južnije krajeve. Budući da znamo da cijene sada postaju sve više, donosimo "budget friendly" opcije koje se nude na obali, a prvo smo posjetili Split...

Kad govorimo o najpopularnijim turističkim odredištima hrvatske obale, Split je grad koji se ne može izostaviti, što zbog svoje bogate kulturne i povijesne baštine, što zbog prirodnih ljepota, ali i dobro poznate opuštene atmosfere. Ako se ovog ljeta odlučite posjetiti Split, bilo kao usputnu stanicu do nekog od obližnjih otoka ili kao glavnu destinaciju, sigurno nećete požaliti. No, mnogi će odmah reći kako će Split svu svoju raskoš i atraktivnost itekako dobro znati naplatiti. Može li se na hrvatskoj obali uopće ljetovati u okviru prosječnih primanja? Odlučili smo istražiti ovo pitanje te predstaviti nekoliko opcija za svaki džep.

Smještaj i prijevoz

Osnovno pravilo svakog budget putovanje je ekonomični prijevoz. To uglavnom znači da opciju automobila trebate eliminirati, barem ako ne možete popuniti sva mjesta. Iako se do Splita iz Zagreba može doći i vlakom i avionom, većina se putnika i dalje najčešće odlučuje za opciju autobusa. S avionom ćete stići najbrže, ali ne i najpovoljnije, dok ćete vlakom putovati značajno dulje nego autobusom, a razlika u cijeni karte neće biti prevelika. Krećete li iz glavnog grada, do Splita će vam trebati nešto manje od pet sati vožnja, a karta će vas koštati dvjestotinjak kuna. Ako još uvijek studirate, ne zaboravite se raspitati za studentske pogodnosti. Uz to, provjerite opcije dijeljenog prijevoza uz koje biste mogli značajno uštedjeti.

Vodič kroz obalu za svaki džep: Split (фото 1)

Što se tiče smještaja, svi znaju kako on na obali zahtijeva najveće financijske izdatke. Idealno bi bilo da možete odsjesti kod kakvih rođaka ili prijatelja, no ako vam to nije opcija, razmislite o hostelima ili najmu privatnih stanova preko specijaliziranih internet stranica. Nama je za oko zapelo nekoliko prekrasno uređenih hostela po prihvatljivim cijenama. Ako želite centralnu lokaciju i nije vam problem dijeliti sobu s još nekoliko ljudi, oni bi mogli biti idealno rješenje za vas. Vjerojatno najpoznatiji splitski hostel "Goli & Bosi", nalazi se u samom centru, na par minuta hoda od Dioklecijanove palače i plaže Bačvice. Obratite pažnju i na "Hostel Emanuel", koji također nudi razumne cijene, elegantni minimalistički dizajn i lak pristup svim znamenitostima. "Design Hostel 101 Dalmatinac" stalno prima pohvale gostiju, a nalazi se u istoj cjenovnoj kategoriji kao prethodna dva. Posjetite li ih u lipnju, tri noćenja za dvije osobe će vas koštati oko 1000 kuna.

Što i kako vidjeti

Ovo je zapravo najljepša stavka svih putovanja, a ujedno i ona najbitnija. Većina stvari koju vrijedi vidjeti je besplatna, a potrebno se samo naoružati s udobnom obućom, bočicom vode te napraviti plan razgledavanja. Potrudite li se i istražite li sve prije nego što stignete na samu destinaciju, moći ćete proći izrazito povoljno. Tko kaže da morate biti dijelom neke grupe i plaćati vodiče? Želite li uštedjeti, sjajan vodič vam može biti i vaš mobitel, odnosno specijalizirane putničke aplikacije.

Za početak ćete se sigurno uputiti u Dioklecijanovu palaču i Peristil, čija će vas ljepota sigurno oduševiti. Uz to, naići ćete na prijeko potrebni hlad i mjesta za odmor te moći odmoriti prije sljedeće postaje. Obiđite katedralu svetog Duje, Prokurative, Jupiterov hram i naravno, popijte kavu na rivi. Za smjernice o najboljim plažama je najbolje upitati lokalce, već ovisno o tome gdje ste smješteni. Gradske plaže su često napučene, a sve veći broj ljudi traži skrovite i mirne uvale. Imajte na umu i da iz Splita na kupanje svakodnevno možete otići i na neku od prekrasnih plaža obližnjih otoka, poput Zlatnog rata na otoku Braču.

Vodič kroz obalu za svaki džep: Split (фото 2)

Gdje ručati i večerati

Kao i na svakoj drugoj destinaciji, najpovoljnija opcija je samostalno kuhanje i kupovina hrane u dućanu. Ipak, nekad to nije opcija zbog uvjeta smještaja ili jednostavno zato što na odmoru ne želimo raditi ništa što ne moramo. Poput drugih dalmatinskih gradova, i Split nudi cijeli niz hrane upitne kvalitete po astronomskim cijenama. No, mi smo se potrudili te pronašli nekoliko prihvatljivih opcija. Radi se o mjestima koja nude ukusnu hranu po pristupačnim cijenama.

Odmah ćemo napomenuti kako sigurno postoje i brojna druga zanimljiva mjesta, pa ponovno savjetujemo konzultiranje s upućenim lokalcima. Za početak ćemo izdvojiti street food opciju, "Misto", zamišljenu kao mjesto koje oživljava tradicionalnu hranu na moderan način. Želite li uživati u povoljnim ribljim delicijama, savjetujemo posjet fast foodu "Bepa!", koji nude brze i fine zalogaje, poput burgera od tune ili kozica. Za nešto otmjenije iskustvo, savjetujemo posjet restoranu "Apetit", koji konkretna jela nudi po puno pristupačnijoj cijeni od mnogih okolnih restorana. Ne zaboravite se zasladiti, i to u novoj slastičarnici Tee Mamut, "O'š kolač" ili tradicionalnoj slastičarnici "Hajduk".

Vodič kroz obalu za svaki džep: Split (фото 3)

Gdje izaći

Kad govorimo o noćnom životu na obali, gotovo je nemoguće proći povoljno. Ono što možete je pronaći kakav bar s nižim cijenama, a mi sugeriramo da priliku pružite baru "Žbirac" te "Academiji Club Ghetto" ako želite biti bliže centru i zabavu moći preseliti u klub. Što se tiče glazbenih žanrova i tematskih klubova, Split nudi za svakog ponešto, no mislimo kako će najviše uživati ipak oni koji vole komercijalnu stranu glazbu koju možete čuti na svakom koraku. Klub koji iz te skupine izdvajamo je svakako "Central", koji nudi dizajnersko uređenje i različite tematske večeri. Ljubiteljima elektroničke glazbe savjetujemo da nikako ne zaobiđu kultnu "Kocku", a onima željnima nešto opuštenije atmosfere savjetujemo da se zapute u "Fabrique Pub". 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više