Search

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije

Tekst: BURO.

Sve dok se moj brat i njegova supruga nisu preselili u Bruxelles i prenijeli mi svoje impresije, a nakon čega sam i sama otišla u taj grad, imala sam sliku o gradu kao birokratskoj “prijestolnici” EU, a nikako koloritnom, umjetničkom i nadasve gradu opuštene atmosfere.

Za početak, par osnovnih informacija. Avionom se iz Beograda do Bruxellesa stiže za sat i pol – dva vremena. Trenutno je potreban zeleni certifikat za ulazak u zemlju, ali i test koji možete napraviti na samom aerodromu (za 40 eura). Glavna dva jezika su francuski i holandski, ali svi dobro pričaju engleski. Ovo je multikulturalni, multietnički i multikonfesionalni grad.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 1)

Tjedan dana, koliko sam boravila, je sasvim dovoljno da se s klasično turističkog aspekta upozna grad. Odakle početi? Pa možda najprije od bicikla. Bruxelles je grad biciklista, u kojem svaka šira ulica ima biciklističku stazu. S obzirom na to da je promet suprotnost Beogradu, vožnja bicikla je apsolutno sigurna. Svi uljudno propuštaju bicikliste, nitko ne trubi, niti jurca kao manijak.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 2)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 3)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 4)

Na biciklu možete obići pola grada, a kultura biciklizma je rasprostranjena koliko i u Amsterdamu. Prvo mjesto koje većina ljudi želi vidjeti, i to s razlogom, je Grand Place – glavni trg. Okružen je baroknim zgradama, koje su mahom bile u službi gradske uprave i zanatlija. Arhitektonska zdanja koja datiraju i iz 16. stoljećaa su očuvana, a moderni objekti idealno uklopljeni. Nakon glavnog trga, možete se provozati do Gornjeg grada, u kojem su smještene sve EU i NATO institucije, ali i predivni parkovi i Kraljevska palača. Uživat ćete u cjelokupnom pogledu, jer je ovaj grad poput jedne uređene tortice.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 5)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 6)

Nešto dalje od centra nalazi se i Atomium, koji je Eiffelov toranj Bruxellesa. Izgrađen je za potrebe Svjetskog sajma 1958. godine i predstavlja skulpturu molekula. U pitanju je zaista monumentalni spomenik.

U blizini kraljevske palače, do koje je najbolje da odete biciklom (jer ćete usput uživati u divnom pogledu, nešto strmijem putu, ali na biciklističkoj stazi čitavo vrijeme), nalazi se i predivni gradski park. Projektiran je za potrebe kraljevske obitelji, i u njemu se nalaze fontane, pozornice na otvorenom, skulpture, kao i nekadašnji teren za lov.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 7)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 8)

Ako ste ljubitelji dobre hrane, onda je Bruxelles grad za vas. Jedno od njihovih nacionalnih jela je gulaš kuhan uz pivo, koje naravno najbolje ide uz - pivo. Postoji veliki broj restorana svjetskih kuhinja, pa tako ne smijete propustiti indijsku, vijetnamsku, japansku ili američku klopu.

Počnite od Le Bistroa, u kojem morate naručiti belgijski gulaš kuhan u pivu, koji ćete zaliti, naravno belgijskim pivo. A kako drugačije? Ovaj restoran se nalazi odmah preko puta srednjovjekovnog zamka bajkovitog izgleda pod nazivom Halle Gate.

Za drugu foody stanicu preporučujem Wolf Sharing Food Market. Smješten u nekadašnjoj banci, u kružnom obliku, poredani su štandovi s klopom i to 19 njih - od azijske, havajske, do afričke, grčke, izraelske... A u samom centru nalazi se bar. Nemojte zaobići bokal nekog kul kraft belgijskog piva. Ipak su Belgijanci čuveni po pivu. Za sve pivopije, ali i estete, ultimativna preporuka je Brussels Beer Project.

Nikako ne propustite ni Goupil Le Fol, nekadašnji bordel, a današnji bar u kojem se služi možda i najukusniji voćni konjak. Ljubitelji koktela ne bi smjeli propustiti bar Arthur Orlans, u koji možete ući samo ako pozvonite, a čiji izlog izgleda više chic od izloga većine high end brendova.

Naravno, i vafli i pomfrit koji se nalaze na svakom koraku su must. Kavu probajte u To Meli, a kroasane meke kao oblak i puteraste kao duša u Charli-ju.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 9)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 10)

Dok ste u posjeti Atomiumu, možete otići i u Muzej dizajna, u kojem vas čeka stalna postava, ali i druge izložbe, te da se uvjerite u moć belgijskih primijenjenih umjetnosti, ali i svjetskih od druge polovine 20. vijeka pa do danas.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 11)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 12)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 13)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 14)

Tu su i Kraljevski muzej lijepih umjetnosti, galerija Bozar (u kojoj je trenutno izložba slika Davida Hockneyja), ali i Muzej Renéa Magrittea, Muzej erotike i mitologije, kao i kanalizacije (da, dobro ste pročitali). Pored brojnih pubova, u kojima možete piti najbolja belgijska craft piva, na raspolaganju vam je bogat noćni život, u vidu clubbinga (s akcentom na Fuse), ali i festivala, poput Festivala svjetlosti.

Po cijelom gradu viđat ćete murale, najviše s motivima strip junaka - Lucky Lukea, Tin Tina, Štrumpfova... 

Ako ste ljubitelji second hand shoppinga, onda je Melting Pot Kilo za vas - ali izaberite dan koji nije vikend, jer je tada užasna gužva. U svakom slučaju, dođete, uzmete komad odjeće, izmjerite na vagi koja vam pokaže cijenu, platite i vaše je.

Tu su i brojne second knjižare/prodavaonice vinila i uspomena, i u jednoj od njih sam ulovila staru ploču Franka Sinatre i Quincyja Jonesa, "L.A. Is My Lady" za 5 dolara.

Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 15)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 16)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 17)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 18)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 19)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 20)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 21)
Vodič kroz Bruxelles – grad koji je mnogo više od administrativnog sjedišta Europske unije (фото 22)

Lijep način da se zaokruži putovanje je i posjeta Antwerpenu, koji je na sat vremena udaljenosti vlakom. Ako putujete vlakom, odmah ćete biti očarani željezničkom stanicom. Prekrasan trg, sa skulpturom pokrivenog dječaka i psa sigurno će vam izmamiti nježan osmjeh na licu, a Katedrala Naše Gospe će vas svakako ostaviti bez daha. Za klopu, gdje god da sjednete u centru nećete pogriješiti, ali kako se čini da talijanski restorani imaju primat, preporuka je Del Sud Classico.

više