Traži

Skandinavski gastronomski užitci u Italiji

Skandinavski gastronomski užitci u Italiji

Restoran The Björk Swedish Brasserie u Aosti


U malom talijanskom gradu zvanom Aosta, u pokrajini Val d'Aosta, u podnožju talijanskih Alpa, otvorio se prvi talijanski koncept restoran skandinavske kuhinje. Njegova se vlasnica, inovator u gastronomiji, Giuliana Rosset, bavi i modom, a za naziv svog projekta odabrala je ime Björk što znači „breza“. Trebamo napomenuti kako ime restorana nema nikakve veze s popularnom islandskom pjevačicom Björk.

Iza imena restorana krije se pustolovina same vlasnice, osnivačice sportskog brenda Napapijri koji je 2004. godine prodala korporaciji VF. Na takav se odlučujući korak Rosset odlučila kako bi ostvarila stari san - kupnju nekretnine u Toskani, 20 hektara zemlje u samom srcu Chiantija gdje se danas bavi proizvodnjom ulja i vina. „S Björk sam htjela potvrditi svoju dugogodišnju ljubav prema sjevernoj Europi“, dodala je Rosset. Slično mjesto otvorit će se i u središtu Milana tijekom prve polovice 2013. godine.

bjorkitalija

bjorkitalija

Restoran Björk interpretira gastronomska načela sjevernih krajeva u jednostavnijem obliku, no na zaista eksperimentalan način za koji je zaslužan 29-godišnji chef Mathias Sjöblom. Njegov je jelovnik pun jela čiji okusi asociraju na šume, jezera i ledene pustoši sjeverne Europe što Sjöblom postiže sušenjem, dimljenjem i soljenjem hrane te drugim kulinarskim tehnikama.

bjorkitalija

Mathias Sjöblom

„Moju kuhinju bilo bi bolje nazivati „novi sjever“. Ona je ekološki prihvatljiva i pripremljena na tradicionalni način“, primijetio je Sjöblom kojeg krase tetovaže u obliku fois gras. Prema riječima vlasnice restorana, mnogi su okusi njegovih jela „nezaboravni“, a najpopularniji je zasigurno marinirani losos u kopru koji se poslužuje s kuhanim krumpirom i umakom od senfa.

Osim tradicionalnog švedskog stola nudi se više varijacija haringe - marinirane, dimljene, u umaku, sirove ili kuhane, zatim dimljeno meso ili riba, kozice iz slatkovodnih jezera, hrskavo, slatko povrće s vlascem, đumbirom, rabarbarom i arktičkim malinama.

bjorkitalija

Giuliana Rosset

bjorkitalija

Za dizajn restorana zaslužan je arhitekt Nicola Quadri koji se inspirirao skandinavskim interijerima iz 1990-ih godina. Restoran Björk se nalazi unutar hotela Village, obiteljske nekretnine same Giuliane Rosset, okružen visokom borovom i bukovom šumom na adresi Torrent Maillod, 3. "Uložili smo mnogo truda u ovaj projekt jer smo htjeti postići maksimum u ovom svojevrsnom eksperimentu. Nismo htjeli posegnuti za nekim sofisticiranijim metodama, upotrebom raskošnih interijera, već smo odabrali jednostavniji i suzdržaniji stil koji će zasigurno cijeniti svi pravi znalci“, dodao je Quadri.

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

bjorkitalija

Tekst: M.T./L.B.

Napišite komentar

više