Search

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša

Dašak Kavkaza u Zagrebu

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Foto: Katja Jurčević,
Tina Kovačiček

Otac moderne hrvatske književnosti August Šenoa rođen je davne 1838. godine u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Pitate se zašto smo gastro priču započeli s jednim od najznačajnijih književnika hrvatske literarne povijesti? U kući u kojoj je nekoć nastajala književnost koja će postati klasikom, danas nastaju tradicionalna najfinija jela kavkaskih krajeva. Rodom iz Azerbejdžana, Natalia Reinova odlučila je nakon 20 godina boravka u Hrvatskoj ostvariti san i otvoriti restoran Kiša.

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 1)

Možda je baš ovo doba godine pravo vrijeme za Kišu. No, u ovom slučaju Kiša je pjesnička igra riječi prezimena vlasnice i prirodne pojave koja ispire, hrani te donosi nešto novo i svježe. A ovaj preslatki restorančić svakako je osvježenje na gastro karti Zagreba. Kako sama vlasnica Natalia kaže, ideja je bila približiti kuhinju koju jako dobro poznaje i kulturu iznimno bogatog kraja Kavkaza te Rusije, Azerbejdžana i srodnih zemalja koje dijele sličnu povijest, slične delicije.

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 2)

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 3)

Misao vodilja bila je bakina kuhinja i toplina obiteljskog doma kojima je kroz život bila i okružena. Kiša svojim okusima i mirisima želi vratiti svakome taj istinski osjećaj sklada koji je svatko od nas na svoj način iskusio u životu. Miris bakine kuhinje, majčin glas prije spavanja ili neki stari predmet koji smo ponovno našli, otvaraju sjećanja koja smo odavno zaboravili, vraćajući nam prizore koji preplavljuju cijelo tijelo. Počevši od autentičnih mirisa iz kuhinje pa sve do interijera koji podsjeća na ugodan dnevni boravak ispunjen sjećanjima i originalnim predmetima, dok vam ljetna terasa čuva mjesto na suncu... Sve je tu da vas podsjeti da se osjećate dobro! A radna atmosfera je iznimno ugodna i prijateljska tako da i vi brzo postajete dio obitelji. Uloga chefa kuhinje pripala je mladom Domagoju Kralju koji zajedno s vlasnicom Natalijom i njezinom majkom Ljudmilom Plančić sudjeluje u kreiranju jelovnika koji se redovito mijenja i nadopunjava novim kavkaskim delicijama, a posebno se pazi i da određena jela budu vegetarijanska. Kuhinja je otvorenog tipa, a od ostatka restorana dijeli ju veliki šank za koji u svakom trenutku možete sjesti i susresti se sa chefom.

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 4)

Ono čime se još restoran Kiša izdvaja u svojoj ponudi su iznimno prihvatljive cijene, a menu se sastoji od više manjih jela i predjela, što znaci i više prilika za isprobavanje što više različitih okusa. I moramo vam priznati svi se savršeno nadopunjavaju. Ovo je idealno mjesto za subotnji brunch ili pak afterwork snack. Kako nam je simpatična Natalia otkrila: voljela bih vratiti stari zagrebački "fruštik" u naviku. Fruštik u smislu popodnevnog izlaska kada su žene nekoć u to vrijeme imale slobodno vrijeme od obaveza i priuštile bi si odlazak na ručak s prijateljicama.

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 5)

Restoran Kiša je definitivno drugačije mjesto u Zagrebu. Mjesto koje ima svoju posebno ukusnu gastro priču.

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 6)

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 7)

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 8)

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 9)

Büro 24/7 preporučuje: restoran Kiša (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više