Search

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela

Jednostavni trikovi da postignete što bolje rezultate


Image: buro247 arhiva,
Unsplash

Donosimo vam 10 savjeta kako da najuspješnije izgubite kilograme, tonirate i učvrstite svoje tijelo!

Iako je siječanj, to ne znači da bismo trebali zanemariti tjelovježbu. Kako bismo postigli što bolje rezultate, potrebno je paziti na uravnoteženu i zdravu prehranu, a pritom se tjelovježba nikako ne smije izostaviti. Mi vam donosimo 10 savjeta kako da treninzima ostvarite željene ciljeve - bilo da je riječ o gubitku kilograma, toniranju mišićne mase ili učvršćivanju tijela.

1. Treninge za snagu prakticirajte 3 puta tjedno

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 1)

Treninzi snage, bilo da je riječ o treniranju s utezima ili čisti bodyweight, dat će tonus vašim mišićima i potrebnu snagu. Međutim, kako biste ostvarili željene rezultate i vidjeli promjene, ovaj tip treninga trebate prakticirati minimalno 3 puta tjedno i to u trajanju od 20 do 30 minuta.

2. Kardio treninge prakticirajte 5 puta tjedno

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 2)

Ako želite što uspješnije izgubiti kilograme, radite kardio trening u trajanju od 60 minuta i to 5 puta tjedno. Većina fitness stručnjaka savjetuje da trčite jer prilikom takvog tipa treninga rade sve skupine mišića.

3. Mijenjajte brzinu izvođenja vježbi tijekom treninga

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 3)

Mišići pamte i ako sve vježbe izvodite istim tempom - nećete ostvariti svoje ciljeve. Potrebno je mijenjati brzinu izvođenja vježbi, od polaganom, preko umjerenom pa sve do ubrzanog tempa. Tako jačate svoje mišiće, a idealno je to raditi prilikom vježbi unutar bodyweight treninga.

4. Nemojte se fokusirati samo na "kritična" područja

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 4)

Većina napravi pogrešku i prilikom treniranja usmjeri se na to da radi samo jednu skupinu mišića i to onu za koju smatraju da je "najkritičnija". Obično je riječ o definiranju trbuha ili učvršćivanju guze. Nemojte raditi tu pogrešku, nego radite treninge za sve skupine mišića jer tako sagorijevate najviše kalorija i oblikujete cijelo svoje tijelo, a ne samo jedno područje.

5. Multitaskajte tijekom vježbanja

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 5)

Nemojte samo stajati dok radite, na primjer vježbe za biceps, nego pritom radite i čučnjeve kako biste tonirali i donji dio tijela istovremeno s gornjim. Svoju tjelovježbu ćete učiniti više učinkovitom ako istovremeno vježbate više različitih dijelova tijela. 

6. Ubacite "visinu"

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 6)

Pod time mislimo na to da svoje vježbe i treninge radite pod opterećenjem, odnosno dok se penjete na planinu, brdo ili na uzbrdici u susjednoj ulici. Nagib će potaknuti vaše noge i guzu na još veći rad i sagorijevat ćete još više kalorija. Uz to ćete poboljšati svoju kondiciju te tako moći svoje treninge odrađivati brže i dulje.

7.  Promijenite ustaljenu rutinu

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 7)

Kada radite cijelo vrijeme iste treninge, to ne samo da postaje dosadno, nego vam se i mišići priviknu na taj tip tjelovježbe i u jednom trenutku prestanete ostvarivati napredak. Promijenite svoju rutinu tako što ćete koristiti različitu opremu, različite fitness treninge ili jednostavno promijenite mjesto gdje trenirate - napravite trening negdje na otvorenom ili probajte slobodno penjanje na stijeni. S takvom promjenom još ćete si dodatno osnažiti mišiće.

8. Zgrabite kettlebell

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 8)

Ako nemate puno vremena za vježbanje, uzmite kettlebell i odradite trening s njim jer je dokazano da osoba u 20 minuta treninga s ovim utegom sagorijeva čak 400 kalorija.

9. Kombinirajte trening snage i kardio trening

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 9)

Kako biste poboljšali i ubrzali svoj metabolizam, kombinirajte trening snage i kardio trening. Možete napraviti trening od 30 minuta u kojem kombinirajte uže za preskakanje i bodyweight vježbe.

10. Prakticirajte yogu

10 savjeta za uspješnije učvršćivanje tijela (фото 10)

Tonirani, fleksibilni mišići mogu se ostvariti ako vježbate yogu barem 2 puta tjedno. Radite li je u zagrijanoj sobi, dodatno ćete si opustiti, ali i zagrijati mišiće. Prednost ovakvog tipa tjelovježbe jest u tome sto je možete raditi i kod kuće u bilo koje doba dana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više