Search

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna

Mirela Forić Srna samo za Büro 24/7 intervjuirala je Darija Srnu!


Kada sam svom mužu, koji je usput kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, rekla da je cijelo uredništvo Büroa donijelo odluku da ga baš ja moram intervjuirati povodom utakmice Hrvatska-Srbija, počeo se smijati uvjeren da je riječ o nekoj šali, pa me onako kroz smijeh pitao, o čemu bi ja to njega intervjuirala? O nogometu naravno, odgovorih ponosno. Smijeh je uskoro prešao u plač, jer moj muž, kao i većina muškaraca smatra da žene nemaju pojma o nogometu, što u mom slučaju i nije predaleko od istine. Iako sam, ne svojom voljom (čitaj: njegovom), pogledala više utakmica od mnogih muškaraca, još uvijek pojma nemam o osnovnim pravilima, ali to ga ne smeta kad mu poslije utakmice u kojoj i nije bio baš reprezentativan samouvjereno kažem kako je baš on bio najbolji na terenu. Pa ga valjda neće smetati ni u ovom intervjuu. Kad je vidio da je vrag odnio šalu, nakon što sam mu svaki dan napominjala da mi mora dati intervju (valjda je mislio da ću odustati u međuvremenu), umiljato me pitao da li uopće ima mogućnost izbora. Ne, naravno! Ipak sam mu žena. A ako je žena sretna, sretna je cijela obitelj. Zar ne?

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 1)

I da vam iskreno kažem, mislila sam da ću to odraditi u 15 min, ali što pitati čovjeka o kojem znaš sve, ili barem ja mislim da znam? Smislila sam zato pitanja koja ga vjerojatno niti jedan ozbiljan novinar ne bi pitao...

Kakvo je tvoje stajalište oko sveopćeg ludila vezanog uz ovu nadasve "posebnu" utakmicu. Osobno imam dojam da se previše halabuke diže oko nepotrebnih stvari, a najmanje se bavi ovom utakmicom kao SPORTSKOM manifestacijom?

To je za Hrvatsku najvažnija utakmica u posljednjih 10 godina, stvorile su se najveće tenzije, pritisak nikada nije bio veći, nikada veći interes navijača za karte i naravno tu su mediji, koji dodatno daju najveći impuls svakodnevnim pričama vezanim uz utakmicu.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 2)

Kakva je zapravo reprezentacija Srbije? Koje su stvari za koje smatraš da bi Hrvatska trebala posebno obratiti pažnju? Ili je ipak psihička sprema ta koja će odnijeti prevagu. Koje igrače bi posebno istaknuo?

Hrvatska je kvalitetnija momčad od Srbije, ali pozicija na tablici u grupi ne mora značiti ništa. Reprezentacija Srbije je u defenzivnom dijelu odlična, a u ofenzivnom vrlo mlada, ali kvalitetna i brza. Srbija u ovoj utakmici nema što izgubiti, isključivo ih pobjeda ostavlja u utrci za 1. ili 2. mjesto. Ali nas također interesira samo pobjeda. Bitno je u utakmicu ući hladne glave. Kolarov, Subotić, Ivanović, Tošić po meni su kostur njihove ekipe.

Kako se igrači uopće pripremaju za takvu utakmicu u kojoj je prisutna tolika razina naboja, važnosti, kako se nosite s takvim stresom?

Pripremamo se jednako kao i za svaku drugu utakmicu. Svaka utakmica u grupi je jednako važna i svaka nosi 3 boda.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 3)

Ovo je ujedno i za tebe posebna utakmica, službeno 101., i najmlađi si reprezentativac koji je dosegnuo tu brojku. Sigurno si ponosan na to? Kakve su uspomene na tih 100 utakmica? Znam da se posebno pamti ona protiv Turske u Austriji.

Čast mi je što sam kao najmlađi igrač u povijesti naše reprezentacije odigrao 100 utakmica. U tih 10 godina bilo je i pozitivnih i negativnih rezultata, igrao sam 3 Europska i 1 Svjetsko prvenstvo, i to je vrlo veliki uspjeh za malu državu kao što je Hrvatska.

S obzirom na to da većina ljudi zna da je sadašnji izbornik Igor Štimac osoba koja je skrbila o tebi i pomagala ti u karijeri od samog početka, da li je vaš odnos sada drukčiji s obzirom na to da je on izbornik i trener reprezentacije, a ti igrač?

Naravno da je. Prema njemu sam se uvijek odnosio s velikim poštovanjem, i drago mi je da sam u svojoj sportskoj karijeri imao takvog čovjeka koji mi je mogao dati savjet, i koji mi je na putu prema uspjehu puno pomogao. Prije je naš odnos bio vise prijateljske prirode, a sada je profesionalan zato što je on izbornik, a ja igrač.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 4)

Kapetan si i reprezentacije i svog matičnog kluba. Što misliš, koja vrlina koju posjeduješ je najviše utjecala na to?

To bi trebalo pitati trenera i izbornika Bilića koji su mi dali čast i povjerenje da budem kapetan reprezentacije, odnosno, kluba. Bilo bi subjektivno da ja pričam o tome.

Živiš u Ukrajini već skoro 10 godina, prije toga u Splitu 6 godina, odrastao si u Metkoviću, gdje se danas najviše osjećaš kao kod kuće? Tamo di sam ja, jel da? (smijeh)

U Donetsku, tamo smo najviše zajedno - 11 mjeseci u godini. Već 10 godina je moja baza Donetsk.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 5)

Svi koji te znaju, znaju da ne voliš promjene, i osoba si koja svaku večer može jesti isto jelo, kad god kuham jedan od svoja 3 "specijaliteta" zahvaljujem Bogu na tome! Igraš cijelu karijeru u istom klubu iako si lako mogao prijeći u drugi, možda bolji, možda veći, u boljem gradu ili državi; iako nećeš priznati tvoja lojalnost, emotivnost i nesklonost promjenama kumovala je tome. Zar nikada ne pomisliš da si možda trebao riskirati? Ili jednostavno niti jedna ponuda nije bila dovoljno dobra?

U svom životu ne bi mijenjao niti jednu odluku. Ne volim razmišljati na način - što bi bilo, kad bi bilo. Moja sudbina je vezana za Donetsk i Shakhtar iz puno razloga. Tamo je počeo i moj obiteljski život.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 6)

Imam teoriju da su nogometaši najproduktivniji prije nego što zasnuju obitelj, kada je smisao njihova života samo i isključivo nogomet, a poslije taj primat preuzmu djeca i nogomet iz smisla života prelazi u posao koji po savjesti i mogućnostima odrađuju. A opet s druge strane, u pravilu se žene vrlo mladi. Koliko se tebi promijenio život i shvaćanje nogometa nakon što si postao otac?

Promijenilo mi se to, da sam jedva čekao karantenu kad je Kasia bila mala i budila se po noći (smijeh). Sve u životu lakše podnosim i drukčije gledam na sve oko sebe od kada sam postao otac.

Koliko često čitaš Büro? Iskreno! Pratiš li modu? Nabroji neke ženske dizajnere!

Iskreno, 3 do 4 puta tjedno! Ne pratim modu. Stella McCartney, Chanel.. Jel to to?

(Haha, nadam se da za njih nisi čuo s izvoda računa, već s Büroa!)

Tko je za tebe najbolji nogometaš svih vremena?

Messi!

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 7)

Mjesta koja bi želio posjetiti?

Bora Bora.

Bez čega ne možeš zamislit svoju svakodnevicu?

Bez jutarnjeg capuccina.

Najdraži gadget?

iPhone.

Što te najviše može izbaciti iz takta? Osim mene?

Kada netko laže, a ja to ne mogu dokazati.

Najveći luksuz?

7 dana odmora iza uspješne sezone.

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 8)

Kada si bio najsretniji?

Kada se rodila Kasia, a u karijeri kada sam osvojio Kup Uefa.

Neispunjena želja?

Imati sina!

Praviti ću se da nisam čula ovo... Tko ili što je najviše utjecalo na to što si danas?

I profesionalno i privatno, moj tata!

Büro 24/7 intervju: Darijo Srna (фото 9)

Leave a comment

više