Search

5 vježbi za \"core\" koje možete raditi uvijek, pa čak i za vrijeme odmora!

5 vježbi za "core" koje možete raditi uvijek, pa čak i za vrijeme odmora!

Savjeti stručnjaka

Tekst: E.G.


Image: Buro247.sg,
Christopher Campbell

S dolaskom ljeta i perioda prvih godišnjih odmora, vježbanje i rekreacija nekako odlaze u drugi plan. Hrana koju konzumiramo je zbog visokih temperatura uglavnom lakša, ali to ne znači da se ne treba nastaviti kretati, barem u nekom obliku. Danas vam predstavljamo seriju brzih vježbi koje radite s vlastitom težinom, bez ikakvih dodatnih pomagala i bez potrebe za fitness dvoranom. Koncentriraju se na jačanje našeg corea, odnosno dijelova tijela koji trebaju biti jaki, podjednako zbog estetskih i funkcionalnih razloga. Osobni trener Zack Sakuwan je izdvojio 5 vježbi pomoću kojih ćete lako održavati kondiciju i van teretane, a mi smo ih sve okupili na jednom mjestu!

Bird Dog

Osim za jačanje trbušnog zida, ova je vježba odlična i za one koji su imali problema s donjim dijelom kralježnice. Funkcionira tako da se spustite na sve četiri i naizmjenično ispravljate desnu ruku i lijevu nogu, a zatim lijevu ruku i desnu nogu. Ključno je naglasiti da vam trbuh cijelo vrijeme mora biti čvrst, kako biste spriječili uvijanje kralježnice. Napravite 3 puta po 10 ponavljanja.

Izdržaj

Poznatiji po svom engleskom nazivu, plank je sastavni dio gotovo svakog treninga. Vježbu počnite tako da legnete na trbuh, a zatim se podignite na podlaktice te potom na dlanove. Što se tiče položaja stopala, pod trebaju dodirivati samo prsti. U ovom položaju stojite do 30 sekundi, a vježbu ponovite 3 puta.

5 vježbi za "core" koje možete raditi uvijek, pa čak i za vrijeme odmora! (фото 1)

Bočni izdržaj

Kao što samo ime sugerira, radi se o inačici prethodno navedene vježbe, ali se izvodi dva puta, po jednom na svakoj strani. Za početak se ponovno oslonite na podlakticu, a drugu ruku možete staviti na bok ili ju ispružiti ako želite intenzivnije osjetiti vježbu. Stopalo vam može biti jedno na drugom ili jedno uz drugo, što je lakša varijanta. Također, umjesto oslanjanja na podlakticu, vježbu možete otežati oslanjanjem na dlan. Svaku stranu tijela napravite u 3 ponavljanja po 30 sekundi.

Obrnuti kratki trbušnjaci

Ovu vježbu možda znate pod engleskim imenom reverse crunch. Odlična je za jačanje trbušnih mišića, ali i za oblikovanje stražnjice. Za vježbu se pripremite tako da legnete na leđa i podignete noge te ih savinete u koljenima, a potom ih spustite na pod i počinjete podizati stražnjicu. Ruke samo malo odmaknite od trupa i držite ih čvrsto u podu. Napravite 10 ili 20 ponavljanja po 3 puta.

5 vježbi za "core" koje možete raditi uvijek, pa čak i za vrijeme odmora! (фото 2)

Podizanje nogu

Tzv. leg lift je još jedna omiljena vježba mnogih trenera. Legnite na leđa s ispruženim nogama, a ruke stavite pod donji dio leđa kako biste dobili stabilnost. Kad se u tom položaju, počnite s dizanjem i spuštanjem ispruženih nogu do što niže točke bez dodirivanja poda. Napravite 10 ili 20 ponavljanja po 3 puta. Na kraju treninga se nemojte zaboraviti istegnuti!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više