Search

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta

Više od atletičarke

Tekst: L.L.


Image: Getty Images,
Instagram

Posljednjih 24 sata cijeli svijet, posve opravdano, govori o Allyson Felix, atletičarki koja je u jednom potezu s trona najbržeg čovjeka na svijetu skinula velikog Usaina Bolta. Osim toga, Allyson Felix ušla je u povijest kao atletičarka s četiri medalje u istoj kategoriji, onoj na sto metara, ali i kao atletičarka s najviše osvojenih olimpijskih i svjetskih medalja u ženskoj i muškoj kategoriji, ukupno njih čak 25 zlatnih. Što se točno dogodilo? U trčanju štafete na Svjetskom atletskom prvenstvu koje se ovih dana održava u Dohi, kao dio mješovitog američkog atletskog tima, svoj je dio štafete otrčala u samo 50,4 sekundi i, zajedno s ostatkom tima, osigurala pobjedu posebno slatkog okusa.

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta (фото 1)

Nazivaju je pravom sportašicom sa stavom prave pobjednice, nevjerojatno skromnom i predanom. Dolazi iz Kalifornije, iz kršćanske obitelji, a atletikom se počela baviti s 14 godina i ubrzo zatim počela postizati sjajne rezultate. S 18 godina postavila je juniorski rekord na 200 metara na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni. U intervjuima često izjavljuje kako je upravo vjera u velikoj mjeri zaslužna za njezine uspjehe. Kroz godine se, baš kao i svaki iznimno predan sportaš, susretala s ozljedama koje su je uvijek vraćale korak unatrag, no iz svakog se takvog problema uspjela izvući i ponovno zasjati na tronu. Njezina predanost zadivljujuća je, a dokaz tome je upravo i 12 zlatnih medalja sa Svjetskih natjecanja u atletici te šest zlatnih medalja s Olimpijskih igara na kojima je u svojoj karijeri sudjelovala ukupno četiri puta.

Zašto je priča Allyson Felix važna? Atletičarka je štafetu, čini se, odradila bez imalo problema i to samo 10 mjeseci nakon poroda. Sam porod bio je poprilično kompliciran, kćer je na svijet donijela carskim rezom, a zbog cijele, za jednu ženu iznimno teške i stresne situacije, stvorili su se problemi i kada je u pitanju suradnja s brendom Nike. Naime, oni su Felix ponudili čak 70 posto manji honorar kako bi zaštitili sami sebe za vrijeme trajanja njezine trudnoće. Felix je, zajedno s nekoliko kolegica sportašica, cijelu stvar iznijela u javnost pa raskinula ugovor s Nikeom te krenula u borbu protiv diskriminacije trudnih sportašica. Nike je na kraju popustio te su čelnici popularnog sportskog brenda odlučili promijeniti vlastitu politiku, donijeli odluku kako neće smanjivati honorare trudnim sportašicama već će ih ugovorno štiti kako se slučaj poput onog Allyson Felix ne bi ponovio.

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta (фото 2)

Samo nekoliko mjeseci nakon slučaja s Nikeom, lice Allyson Felix pojavilo se u medijima diljem svijeta zbog još jedne pobjede. Vjerojatno one najveće u njezinom životu. Naime, atletičarka je odmah po porodu, u intervjuu za ESPN rekla kako zna da njezina atletska karijera više nikada neće biti ista i, ako se nikada ne vrati na iste ili bolje rezultate koje je do sada postigla, neće se previše zamarati no kako zna da naprosto mora probati da bi bila sigurna. I bila je u pravu. Allyson Felix cijelom je svijetu, mamama i onima koji se bore s vlastitim rezultatima na različitim poljima, u dva velika i značajna navrata pokazala kako zbilja ništa nije nemoguće na najbolji mogući način. Nakon pobjede izjavila je kako joj se sve ono što joj se u posljednje vrijeme dogodilo čini pomalo nerealnim i većim od nje same, dok je na svom Twitteru podijelila objavu o pobjedi s najjednostavnijim i najsimpatičnijim opisom ikad ukazujući na to koliko se skromnosti, unatoč nevjerojatnim postignućima, u njoj samoj krije.

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta (фото 3)

Ova pobjeda sasvim sigurno donijela joj je poštovanje cijelog svijeta, ali i potvrdu da baš ništa u životu nije uzalud. Borba s Nikeom i pobjeda koju je postigla prije nekoliko mjeseci, čini se, bili su tek uvod u njezine velike uspjehe, a nakon ovog, sigurni smo, očekuju je još i veći. Sjajnu Allyson Felix ponovno ćemo gledati 2020. godine na Olimpijskim igrama u Tokiju i već se sad veselimo vidjeti je u novim izazovima jer, važno je priznati, ženama diljem svijeta koje su ovih dana čuli za veliku Felix, njezina pobjeda zasigurno ostavlja i više nego sladak okus u ustima.

Allyson Felix: Priča o nevjerojatno snažnoj ženi koja je s trona skinula velikog Usaina Bolta (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više