Search

Izazov Jennifer Lopez: 10 dana bez ugljikohidrata i šećera. Zašto ga ne želim prihvatiti?

Izazov Jennifer Lopez: 10 dana bez ugljikohidrata i šećera. Zašto ga ne želim prihvatiti?

Stručnjaci upozoravaju dok Instagram luduje

Tekst: Ana Pavić

Image: Instagram/Senja vild

Priznat ću vam da mi je Jennifer Lopez nekad dobra motivacija na dane kada mi se ne da odlaziti u teretanu, a ti dani su upravo sad u siječnju kad želim biti pokrivena dekom preko glave s daljinskim u jednoj i Milki od 300 grama u drugoj ruci (ona s kikirikijem od koje zubi trnu od količine šećera). Dok sam neki dan na kauču naravno jela i scrollala po Instagramu naletjela sam na fotku Jennifer Lopez za koju je pozirala u topiću s trbuhom koji je izgledao kao da na njemu možete izribati parmezan. Ispod fotografije je ponosno pisalo da je upravo na devetom danu desetodnevnog izazova koji podrazumijeva da ne jede ugljikohidrate ni šećere bilo koje vrste. Tu ne govorimo samo o lošim ugljikohidratima, Lopez ne jede ni neko voće ni povrće s visokim postotkom ugljikohidrata. U tom pothvatu ju je pratio i njezin partner, a sve su vjerno dokumentirali u Instagram videima... Imajte na umu da je uz dijetu trenirala svaki dan.

Lopez na 9. dan izazova

Kako to obično biva kad netko poznat nešto napravi Instagram zajednicu je uhvatila groznica ovog izazova te su se mnogi ambiciozno bacilli u šećerni/ugljikohidratni post i krenuli glavinjati po uredima, novinskim redakcijama i kućama. Od njenih obožavatelja do novinarki koje na svojim blogovima objavljuju iskustva, svi su odjednom prihvatili taj izazov u nadi da će im trbušnjaci izgledati kao u Jennifer Lopez. Pritom mnogi zaboravljaju da je žena u treningu već 20 godina, ako ne i više, i da ovi trbušnjaci s fotografije nisu od prošlog tjedna već su rezultat mukotrpnog i dugogodišnjeg rada na sebi. U toj obmani sudjeluju i mediji te je jedan uvaženi inozemni magazin napisao: "Wow kakve trbušnjake Jennifer Lopez ima nakon 9 dana izazova" što neke ljude tjera na misao da su isti magično nastali u navedenom razdoblju.

 

Zanimljivo je promatrati kako je u ljudskoj prirodi ustaljeno traženje brzih rješenja koja nam se mogu prodati samo s jednom dobrom fotografijom Od čudotvornih čajeva, svakojakih eliminatora masti, tableta i mega popularnih redukcijskih dijeta koje rijetki izdrže na dulje staze (vi koji ste izdržali svaka čast). Nakon što je fotografija postala #trending trenutak dana oglasili su se stručnjaci i apelirali na javnost da se ne upuštaju u ovakve drastične programe jer naprosto nisu zdravi i vjerojatno će izazvati prežderavanje neke vrste u napadu gladi. Ako ste ikada probali neku od onih čudesnih kupus dijeta ili proteinskih dijeta vjerojatno vam je poznat osjećaj kad u bananu gledate kao da je Lindt bombonijera. Sve što si uskraćujete odjednom izgleda najukusnije na svijetu, iako tu bananu vjerojatno ne biste pojeli u većini slučajeva. Na dijeti sve dobiva veće značenje i stvara se jedan opsesivan odnos s hranom koji dugoročno nije zdrav i može dovesti do puno ozbiljnijih problema od pukih 3-4 kilograma viška.

Lopez u kolovozu prošle godine

Stručnjaci kažu da je u ovom izazovu problematično to što gubite samo vodu koju ćete vratiti čim počnete normalno jesti. Nadalje, veće su šanse da "puknete" i krenete tamaniti sve odreda u hladnjaku, pogotovo kad vam se razina šećera u krvi spusti na najniže granice. Ono što bih osobno napomenula kao netko tko je probao svaku dijetu pod suncem jest činjenica da morate imati određeni lifestyle da možete izdržati neke stvari. Primjera radi, jedini posao Jennifer Lopez je da izgleda dobro u životu, na sceni, na ekranu na Instagramu. To joj omogućuju nutricionist, trener, kuhar, novac i slobodno vrijeme koje ima da se posveti sebi. Ako poput većine ljudi radite neki posao koji zahtijeva da ste u uredu jedva da ćete uspjeti odraditi dobar trening 3-4 puta tjedno, a pritom još i kuhati obroke koji poštuju načela ovog izazova te biti sretni pozitivni i učinkoviti.

Moj trener mi je jednom kazao da svatko može imati tijelo koje želi, ali da apsolutno isklesano tijelo zahtijeva određeni lifestyle koji ne dozvoljava previše vrludanja: "Ako želiš vidljive 6 pack trbušnjake možeš ih dobiti, ali pojedi tjestenine, popij koju čašu vina, radi 8 sati dnevno ili malo skreni sa strogog plana prehrane morat ćeš se opet dobro pomučiti da ih zadržiš da budu tako vidljivi. Možeš li živjeti tako?" - kazao mi je. Ja ne mogu, a iskreno ni ne želim. Mišljenja sam da je najveći izazov kreirati balans koji nalaže da vježbate par puta tjedno, da ste u dobroj formi, da se osjećate zdravo i seksi u svom tijelu, da jedete kvalitetno i da si date oduška kad to želite. Radilo se o Milki od 300 grama ili boci vina. U 20-ima sam bila rob planova prehrane i niza nekih proizvoda koje sam uzimala kako bih bila mršavija. U tim godinama bih skočila na ovaj izazov već danas i krenula opsesivno brojati što smijem, što ne smijem. Danas u 30-ima pametnije biram sredstva do cilja s imperativom da se dugoročno osjećam bolje i da ne budem jedna od onih meni beskrajno napornih žena koje za svaku prokletu stvar pitaju koliko to ima kalorija i onda se odmiču od toga ko' da je zarazno. Koliko god da ima pojest ću ako mi je gušt i otići ću na trening da ih riješim. Nemam isklesano tijelo kao Lopez, ali napokon imam zdrav pristup prema hrani, vježbanju i životu, a isti stvarno ne uključuje deset dana opsesivnog gledanja u bananu koju ne smijem pojesti. Konačna presuda izazova: I'll pass on this one.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više