Search

Jeste li spremni za planinarsku avanturu na Velebitu?

Jeste li spremni za planinarsku avanturu na Velebitu?

Uzbudljiva avantura kroz prirodne ljepote

Urednik: E.G.


Image: PR

Highlander Velebit petodnevno je planinarsko iskustvo čije će se premijerno izdanje održati od 9. do 14. rujna, a na kojem će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu čak 104 kilometra

Aktivni odmor postaje sve popularniji način provođena našeg slobodnog vremena, a sadržaja u tom smislu ne nedostaje. Ipak, ako govorimo o planinarenju, nameće se pitanje koliko je ono zahtjevno i primjereno ljudima koji nisu u vrhunskoj tjelesnoj formi. Organizatori Highlander Velebita tvrde da je izazov koji oni spremaju primjeren svima koji su zdravi, ulože nešto vremena u pripremu te imaju odgovarajuću opremu. Stoga, ako ste oduvijek htjeli probati nešto slično, a bojali ste se samostalne organizacije, stižu dobre vijesti za vas! Highlander Velebit je, dakle, petodnevno je planinarsko iskustvo čije će se premijerno izdanje održati od 9. do 14. rujna, a na kojem će sudionici savladavati uzbudljivu stazu dugu čak 104 kilometra.

Jeste li spremni za planinarsku avanturu na Velebitu? (фото 1)

Za početak, staza koja prolazi kroz ljepote čak dva nacionalna parka - Sjeverni Velebit i Paklenicu te kroz park prirode Velebit vrlo je dobra, posebno njezin prvi dio na kojem je i Premužićeva staza koja se proteže od Zavižana pa skoro do Baških Oštarija. Sudionike tako očekuje 56 kilometara laganog spuštanja od maksimalnih 10% nagiba što je prava prilika da se noge naviknu na malo nezgodniji teren i uspon u drugoj polovini događaja nakon Baških Oštarija.

No, iako je Highlander Velebit namijenjen svima onima koji žele uživati u prirodi i dobrom društvu, organizatori ipak podsjećaju kako ne treba zaboraviti da se ide u divljinu pa je potrebno je biti spreman na sve moguće situacije. No, za sigurnost sudionika, osim medicinskog osoblja, brine i jedna od najboljih spasilačkih ekipa na svijetu Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), a sudjelovanje na Highlanderu je kontrolirano, zna se tko je krenuo, koja mu je okvirna ruta i gdje bi trebao biti u nekom trenutku pa nema mjesta strahu. Planinari će sa starta u Zavižanu u etapama krenuti unaprijed određenom stazom prema cilju koji se nalazi u Starigradu, a cjelokupni put trebaju proći u pet dana noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice. 

Jeste li spremni za planinarsku avanturu na Velebitu? (фото 2)

No, što uopće uključuje osnovna oprema? Kako kaže Igor Mlinarević, organizator projekta Highlander Velebit i pokretač planinarskog kluba Gorštak: "Kad sam krećem na put od pet dana, nosim ruksak s opremom i hranom težine oko 20 do 25 kilograma. Na Highlander Velebitu svaki sudionik dobije tri topla obroka na trasi, a organiziran je i prijevoz dijela hrane na Baške Oštarije te prijevoz dodatne opreme u Starigrad kako bi se težina sudionikova ruksaka smanjila. Ideja je maksimalno rasteretiti sudionike kako bi im put bio što je moguće lakši. Ovo nije događaj koji će testirati sudionikove mogućnosti već upravo suprotno - sve je posloženo tako da se sudioniku olakša prolazak." Naime, kako je već istaknuto, Highlander Velebit nije namijenjen isključivo dugogodišnjim planinarima i rekreativcima, već je zanimljivo i poticajno i za početnike koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja. 

Ako vas je cijela priča zaintrigirala, savjetujemo da se više informacija doznate na službenim stranicama i, tko zna, možda svoj odmor provedete na originaln, zdrav i zabavan način!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više