Search

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru?

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru?

Jedinstvo u različitosti


Image: Hanna Witte Photography

Prošli tjedan Hvar je posjetilo dvjestotinjak yogija, yoga učitelja, DJ-a i glazbenika iz čitavog svijeta

Osim iz Hrvatske i raznih dijelova Europe, mnogi su stigli iz SAD-a, Brazila, Južnoafričke Republike, Australije, čak i Azije. Neki od njih žive u Europi, neki su se našli na proputovanju, no svejedno, bilo je divno vidjeti toliko različitih nacija ujedinjenih u yogi, glazbi i plesu. Svi su se skupili kako bi sudjelovali na Groove yoga festivalu - prvom ovakvom yoga eventu u Hrvatskoj. Ovaj festival već se godinama održava na raznim lokacijama poput Njemačke, Kanade, Nepala i Indije, a od ove godine i u Hrvatskoj.

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru? (фото 1)

Na Hvaru inače ljetujem i poznajem dosta Hvarana, pa mi je bilo super kada su me zaustavljali s pitanjem što se to događa i komentarima da je Hvar pun 'onih tvojih'. Ti 'moji' malo neobično izgledaju; često su istetovirani, nakićeni malãma (brojanice) drugačije odjeveni, vole se grliti te fotografirati u neobičnim i često nemogućim pozicijama gdje stignu; po starom gradu, "pjaci" te na okolnim stijenama. Moj Hvar tako je, makar na jedan vikend, postao još više moj No, ono što mi je dodatno ispunilo srce je oduševljenje kojim su moje kolege organizatori i učitelji, te svi sudionici s kojima sam razgovarala, pričali o Hrvatskoj i o Hvaru. Osim što sam imala veliku čast na festivalu predstavljati Hrvatsku i voditi yoga satove uz neka velika svjetska yoga imena poput Douga Swensona, koji yogu podučava više od 30 godina, zatim Twee Merrigan koja je, osim draga prijateljica, i jedna od mojih učiteljica, te nekih novih mladih yoga zvijezda (da, imamo i mi svoje celebrities), poput Dylan Wernera i Mackenzie Miller, sudjelovala sam i u organizaciji festivala uz kolege iz Njemačke, Koreje i Kanade pa je ovo i organizacijski bila vrlo uspješna internacionalna suradnja. A upravo je suradnja, zajedništvo i jedinstvo bila poruka festivala koju smo svi mi, i učitelji i glazbenici, željeli poslati. Svatko na svoj način; kroz yogu, predavanja, glazbu i ples. Vjerujem, i o tome često govorim na svojim satovima, da je širenje svijesti o jednakosti danas jedna od najvažnijih poruka i ona koja zaista ima snagu zacijeliti društvo i svijet.

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru? (фото 2)
Yoga u prijevodu sa Sanskrita znači ujedinjenje, a yoga filozofija se temelji upravo na nedualnosti, odnosno jedinstvu. A ono ne poznaje granice, nacije, religije, boje ni različitosti. Jedinstvo poznaje samo ljubav. Ili vječnim riječima Boba Marleyja (koji je često bio s nama) "One love, one heart (let's get together and feel allright!)". Toliko prekrasnih trenutaka u samo četiri dana; bilo je tu trenutaka tišine u meditaciji, i trenutaka pjesme i plesa, acro yoge i stojeva na rukama i nježne, restorativne prakse. Puno smijeha i nešto suza, puno sunca i nešto kiše. Puno magičnih trenutaka. Dobre vibracije bile su ne samo vidljive već i opipljive, a da ne duljim, dopustit ću da fotografije govore za sebe. 

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru? (фото 3)

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru? (фото 4)

Kako je bilo na yoga festivalu na Hvaru? (фото 5)

Namaste. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više