Search

Kako pronaći savršen joga program?

Kako pronaći savršen joga program?

Savjetuje Snježana Nina Vukas

Tekst: Snježana Nina Vukas


Ako ste u potrazi za idealnim satom joge koji će vam u potpunosti odgovarati, slijedite ovih nekoliko savjeta kako biste ga što prije pronašli...

Pokloni su podijeljeni, nova godina dočekana, a lampice koje su do prije par dana svijetlile gradom, pospremljene. Čini se da je vrijeme za povratak u stvarnost. No, siječanj ne treba biti tmuran i depresivan mjesec kako ga često etiketiramo. Ovo je zapravo idealno vrijeme za pozitivne životne promjene i uvođenje novih, zdravih rituala. A ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka i da krenete vježbati jogu, donosim vam nekoliko savjeta odakle krenuti.

Kako izabrati joga centar?
Danas je, posebno u Zagrebu, izbor joga centara i studija zaista velik pa nije loše izdvojiti malo vremena kako biste pronašli onaj koji će postati vaša oaza mira. To možda neće biti centar koji vam je najbliži pa lokacija u ovom slučaju nije toliko važna. Važnije je da izaberete centar koji nudi programe, odnosno joga sustav koji želite prakticirati, da su učitelji certificirani i ulijevaju vam povjerenje, te da se osjećate ugodno u prostoru u kojem ćete vježbati. Na stranicama većine centara možete pronaći opis samog centra, opise programa i biografije učitelja, a većina nudi i prvi besplatan sat. Nemojte se ograničavati, probajte nekoliko mjesta prije nego se odlučite za ono koje vam najviše odgovara. I, nemojte čekati prijateljicu, prijatelja, partnera. Mogli biste se načekati ;). Na jogu manje-više svi dolaze sami i upravo je i cilj da malo budete sami sa sobom, a s vremenom ćete upoznati i neke nove, drage ljude.

Kako pronaći savršen joga program? (фото 1)

Kako izabrati program?
Joga je naziv koji se koristi za zaista puno različitih sustava, stilova i tehnika pa je važno da znate što želite i očekujete od vaše joga prakse. Svaki joga sat trebao bi sadržavati slijed asana (pozicija), pranayamu (vježbe disanja) te neku vrstu opuštanja; najčešće vođenu relaksaciju ili pak meditaciju. Ono po čemu se joga sustavi razlikuju jest što je od navedenog više zastupljeno te intenzitet i tempo same prakse. Neki sustavi su tako fizički zahtjevniji i češće bržeg tempa pa ako vam je, uz manji stres i mirniji um, cilj i osnažiti tijelo, jasno je da se za to morate malo i oznojiti. U tom slučaju, potražit ćete programe poput Vinyasa flow yoge i Ashtanga yoge, odnosno za početak početničke programe koji će vas uvesti u ove joga sustave. U Sanghi ove satove nazivamo ABC yoga, no često će se zvati jednostavno joga za početnike. Ako imate ozljede koje vas sprečavaju da intenzivnije vježbate, potražite terapijske joga programe, a ako ste trudnica, potražite Prenatal joga program. Ako vam nije cilj intenzivnije vježbati, vjerujem da ćete se više naći u sustavima poput Zen yoge, Medical yoge ili pak JUSŽ (joga u svakodnevnom životu).

Kako pronaći savršen joga program? (фото 2)
Što ponijeti na sat joge?
Nemojte jesti nekoliko sati prije vježbanja i pazite da ste prije sata popili dovoljno vode. Osim dobre volje na joga sat je važno ponijeti udobnu odjeću i mali ručnik koji će vam vjerojatno trebati ako odaberete neki dinamičniji sat. U većini joga centara moći ćete posuditi prostirku i sva druga pomagala poput ciglica, jastučića i dekica. Nakon nekog vremena dobro je investirati u vlastitu prostirku koju u nekim joga centrima možete ostaviti na mjestu predviđenom za privatne prostirke.

Kako pronaći savršen joga program? (фото 3)
 A zašto baš joga? Posjetit će vas četiri razloga koje sam spominjala ovdjeNadam se da će vam ovi savjeti pomoći da odaberete centar i program primjeren vama te krenete na jogu i ovu godinu započnete zdravije. 

Više informacija: www.sanghayogacentar.com i http://ninavukasyoga.com/.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više