Search

Kako sam "izdržala" tjedan dana režima Victoria's Secret anđela

VS Challenge

Tekst: Ana Pavić


Image: John Pavlish / Video: Sanja Bistričić

U redakciji svaki mjesec imamo neki izazov. Tako je Veronika visila na Tinderu tjedan dana i "svajpala" frajere, Latica je živjela bez društvenih mreža i doživljavala napade anksioznosti, a ja sam naivno uzela izazov za koji sam mislila da nije neka velika stvar i završila plačući u svlačionici s proteinskom čokoladom u zubima...

Nisam "cmizdrila" jer me satrao život, već me na pola izazova uhvatio ženin najbolji prijatelj PMS te sam dnevno proživljavala dvadeset različitih stanja, s naglaskom na konstantnu glad zbog koje sam te iste večeri poharala kutiju bombonijera u 01 h ujutro, nakon ribe i povrća, jer zdravlje prije svega zar ne. Da sam te večeri morala birati između bombonijere i Toma Hardyja, odabrala bih bombonijeru. Toliko sam nisko pala.

No, vratimo se na početak priče... Vježbanje sam otkrila tek prije nešto više od dva mjeseca kada sam krenula u Orlando Fit. Nisam sportski tip, štoviše moji prijatelji su komentirali da me uopće ne mogu zamisliti u sportskoj opremi, a kamoli da nešto konstruktivno radim u fitness centru. Sprdancija na moj račun je išla toliko daleko da su si jednom međusobno slali moje fotografije u tajicama i tenisicama.

U nekoliko navrata sam pokušala vježbati yogu, ali sam uvijek odustajala jer sam jednostavno  prenabrijana za toNe mogu se opustiti, duboko uzdisati i imati smirene pokrete. Što su stvari sporije ja sam nervoznija, pa sam se nekako prirodno udaljila od koncepta svog duševnog mira na yoga matu. Znam da postoji više vrsta yoge i da nisu sve nužno spore, ali meni osobno ne odgovara. U teretanu sam krenula zbog glave, točnije nakupljenog stresa koji sam morala izbaciti negdje. S "popravkom" glave polako se počelo "popravljati" i tijelo. Nemam neku ludu formu i ne spavam u teretani, ali dva do tri puta tjedno odvojim sat i pol za sebe i to je uistinu jedino vrijeme kada ne razmišljam o poslu, problemima, bilo čemu drugom osim o ispravnim pokretima. Iz svih navedenih razloga i doze urođenog ludila mislila sam da mi neće biti nikakav problem odraditi strogi trening kakav 45 dana prije same revije svakodnevno rade one tete kojima uzaludno tražimo tragove celulita na najatraktivnijoj pisti svijeta.

VS

Dakako, govorim o Viktorijinim anđelicama čija PR mašinerija dobro osigurava da točno znamo što jedu, koliko jedu, kako vježbaju, s kim vježbaju i koliko naravno, košta sportska oprema koju pritom nose. Kod ove kuće ništa nije prepušteno slučaju te ćete na YouTubeu naći seriju videa Angel's Workout u kojima besprijekorno sređene žene izvode vježbe s lakoćom. S druge strane, ja sam svih tjedan dana u teretani izgledala kao da sam na rubu života. Crvena u licu s raširenim očima kao Gollum kada bi Mia viknula: "Još 15. Idemo"Zaboravite one sređene ženskice na Instagramu koje se kotrljaju na pilates lopti s makeupom a la Kardashian. Ovo je bio drill

Ideja je pala i sada sam samo trebala stručnjake da mi pomognu u nakani da izvršim zamišljeno. Nazvala sam Orlanda Lopca, vlasnika najvećeg sportskog koncepta u Zagrebu, Orlando Fit i iznijela mu ideju. Ništa mu nije bilo pretjerano sumnjivo ni šokantno. Rekao je "ok, idemo" pa me njegova reakcija dodatno ohrabrila. Osobna trenerica Mia Grbić će mi složiti kompletan program po vježbama koje je VS učinio dostupnim nama smrtnicama.

A što ću jesti? Tu u igru ulazi i Farmacia sportsko savjetovalište (Arena Centar) gdje se besplatno nudi usluga savjetovanja o pravilnoj prehrani sportaša te edukacija profesionalnih sportaša, rekreativaca i roditelja djece sportaša o zdravom treniranju. Predloženi jelovnik je bio jednostavan, a sastojao se od proteina, povrća, voća, žitarica. Prehrana mi je (dok nisam posustala) otprilike izgledala ovako: za doručak bih pojela voće i grčki jogurt, za ručak salate s piletinom ili kuhano povrće i ribu, za međuobrok bih jela bademe i orašaste plodove, a večeru bih opet završila s proteinima i povrćem. Naglasak je bio na dobrim proteinima i namirnicama s niskim glikemijskim indeksom.

Multipower

Prije treninga bih pila Multipower L-carnitine u ampulama koji ubrzava metabolizam i izgaranje masnoća tijekom treninga. Nakon treninga sam pila Multipower 100% Whey Isolate najčišći oblik proteina i idealan za uporabu odmah nakon treninga, kada tijelo ima potrebu za hranjivim tvarima. Ključna uloga Multipower 100% Whey Isolata je sprječavanje katabolizma, tj. gubljenja čiste mišićne mase. Opremila sam se svim mogućim stvarima i krenula ozbiljno. Mia mi nije smjela dozvoliti da odustanem i mogu vam kazati da se nije dala.

ana Pavić

Kako izgledaju VS treninzi?

Trajanje treninga je 60 min. Intenzitet treninga je srednjeg i visokog karaktera. Format je sljedeći:

. zagrijavanje: preskakanje vijače - skiping, skokovi u mjestu - jumping jack's, high knees...

· pripremni dio: vježbe stabilizacije i mobilizacije

· glavni dio: jednu mišićna regija

· istezanje: vježbe fleksibilnosti

Vrste vježbi - trening s opterećenjem vlastite težine tijela (body weight) uz korištenje malog broja sitnih rekvizita (bučice, nožne manžete, štap, vijača...). Vježbe se provode u vremenskim intervalima u trajanju 30/45/60 sekundi rad i 30 sekundi odmora ili sa zadanim brojem serija i ponavljanja.

Ana PAvić

Dan 1. - Ruke

Komentar trenerice: "Trening u vremenskim intervalima. Naglasak je na kombinacijama boksačkih udaraca (direkta) s ručnim utezima/bučicama od 1kg, raznim vrstama sklekova (diamond push-up, sklek na 3 točke oslonca) te veslanja u uporu prednjem s opterećenjem od 1kg. " 

Ana pavić

Kada gledate djevojke na videu, točnije Adrianu Limu, kako s lakoćom radi ove vježbe pomislite si da je stvar jako jednostavna. Nije. Niti malo. Do kraja treninga vas boli svaki mišić u rukama i odlazite kući sa saznanjem da će sutra obično podizanje šalice biti izazov.

Dan 2. i 5. - Indoor cycling

Komentar trenerice: "trening na statički pozicioniranim biciklima u trajanju od 55 minuta. Glavni cilj ovog treninga je povećanje aerobnog kapaciteta i kondicije uopće, te redukcija potkožnog masnog tkiva. Trening je prilagođen trenutnoj sposobnosti i mogućnosti vježbača dodavanjem ili smanjivanjem otpora na biciklu te kombiniranjem sjedećih i stajaćih pozicija. Glazba koja prati tempo vožnje svaki trening čini zabavnim i motivirajućim."

Ana APvić

Osobno bih cycling preporučila svakome tko ima viška energije i bijesa. Ako vas je netko razljutio i trebate neki ispušni ventil onda je ovo trening za vas. Orlando Green Gold Gym je opremljen s najmodernijom cyclingom dvoranom točnije s prvim virtualnim indoor cycling studijem u Europi. Neću vas lagati. Meni je trening bio naporan jer nemam neku kondiciju. S upalom mišića koju sam zaradila dan prije, varala sam na prvom cyclingu. Trenerica me skužila u trenutku kada su svi upirali po pedalama da se popnu uz to imaginarno brdo dok sam se ja na svom biciklu klatila kao Kim Kardashian u spotu "Bound 2".

Od srama i napadaja grižnje savjesti pojačala sam opterećenje i nekako izgurala do kraja. Inače, na cyclingu potrošite oko 400 kalorija pa ako trebate izgubiti na težini toplo preporučujem. Nakon treninga, shake i večera. E, onda me oko 22 sata uhvatila takva glad da sam proklinjala Adrianu Limu, bivšeg muža joj, bivšu svekrvu i sve po redu. Kružila sam oko bombonijere dobrih dva sata i u 01 sat ujutro napala kutiju bez pardona. Kasnije sam ležala u krevetu i ponavljala si u glavi: "Ana, ti si dno dna. Kontrola nikakva"...

 

Dan 3. Trening za stražnjicu

Komentar trenerice: "Trening kroz stanični oblik rada sa zadanim brojem serija i ponavljanja. U glavnom dijelu treninga izvode se razne kombinacije čučnjeva (plie squats, jednonožni čučanj - single leg squat, čučanj skok) i različitih zanoženja."

Ustajanje iz kreveta na treći dan graniči s pokretima Edine Monsoon iz AB FAB. Ako ste gledali seriju znate da je Edina u jednom trenutku uredila spavaću sobu u japanskom stilu kako bi se mogla kotrljati po njoj i uzimati stvari s poda. Ruke jedva dižem, ali ok je. Neću biti cmizdravica. Idemo dalje. Danas su na rasporedu mišići stražnjice. Morate shvatiti da sam anatomski zakinuta u tom dijelu. Kada sam jednom prilikom trenerici kazala da me za vježbanje motivira spot "Blow" Beyonce Knowles pogledala me gotovo sažaljivo odostraga i rekla "Pavić, ne". Ako želim naglasiti stražnjicu moram se izvinuti u popularni oblik škampa koji često prakticiraju neke žene koje viđam po Instagramu. Nisam baš od tog sporta, pa jednostavno funkcioniram s onim što imam, tj. nemam. Nakon ovih vježbi nekako se stalno gledate u ogledalo u nadi da se nešto pokrenulo. Naravno da je nemoguće nakon jednog treninga, ali nekako ste prpošni (smijeh).

Ana Pavić

Dan 4. Trening za stabilizatore trupa

Komentar trenerice: "Core training aero twist, plank pozicije/izdržaji, transformer i ruski twist s medicinkom u kombinaciji s preskakanjem vijače u intervalima 45:15 sec.

Core

Vijača me dotukla odmah na početku. Nisam je znala preskakati ni kad sam bila mala. Jednostavno sam smotana i nemam koordinaciju.  Izdržala sam do kraja i potrudila sam se zahvaljujući Miji koja je ostala smirena i tjerala me da odradim do kraja. U nastavku pogledajte kako to radi Adriana Lima:


Dan 6. Trening za noge

Komentar trenerice: "Različite kombinacije prednjih, stražnjih i bočnih iskoraka (lunge squats) u zadanom broju ponavljanja, uz vježbe izdržljivosti (titraji u iskoraku, split jumps). Trening u različitim vremenskim intervalima.


Dan 7. Trening za mišiće stražnjice

Komentar trenerice: "Korištenje težinskih manžeta postavljenih oko gležnjeva kako bi se povećalo opterećenje. Vježbe se izvode kombinacijom različitih zanoženja, iz upora na laktovima, odnoženja iz ležanja na boku te lateralnog hodanja u čučnju."

Orlando

Mia

 

Subota (dan kad sam upala u bačvu)

U subotu smo snimali ove "spontane" fotografije i trebala sam odraditi trening, ali sam radi šminke i frizure iskamčila pauzu. Nisam se mogla zamisliti s kompletnim makeupom i ljubičastim repom kako skakućem po teretani i ozbiljno vježbam. Subotu ističem kao poseban dan jer je moj koncept "clean livinga" pao u vodu čim su me prijatelji nazvali i izrazili želju da idemo vani. Kao karakterno biće kakvo jesam izašla sam i probala svaki koktel i miks koji je bio na karti od Kolaža, Dežmana, Swankyja, Pločnika pa nadalje. Kući sam se vratila u 05 sati ujutro. Nisam pojela sendvič ni burek. Tehnički pobjeda!

Ana PAvić

Zaključak:

Generalno je bolje da ovako intenzivan trening odradite u nešto više od tjedan dana. Tijelu treba odmor i oporavak. Također, teško je izdržati svakodnevan tempo kada ste cijeli dan na poslu i ne budite se ujutro kao u nekoj reklami za margarin u bijeloj košulji i uz sunce otrčite u teretanu. Nekad ste u PMS-u, nekad ste loše, nekad vas ljudi naživciraju do te mjere da ipak odlučite popiti pivo. Ono što vam iskreno mogu reći jest da sam nakon tih tjedan dana bila sretnija, tijelo mi se napunilo pozitivnom energijom, ujutro bih se lakše razbudila (ako zanemarim bol u mišićima), osjećala sam se poletno, osim u nedjelju kad sam imala mamurluk stoljeća. Čak i s gore spomenutim varanjem u jelovniku trbuh mi se izravnao i dobio neke konture.

Ana PAvić

Ako niste skloni vježbanju savjetujem da pokušate promijeniti stav. Čisto zbog mentalnog i fizičkog zdravlja. Sve knjige o psihologiji nam nalažu da moramo napraviti nešto za sebe, odvojiti kvalitetno vrijeme u kojem ćemo se posvetiti svojim radostima. Izgovori i opravdanja su najveći neprijatelji, što i sama dobro znam. U Orlando Fit centru možete dobiti program vježbi prilagođen vama, a koji će vam složiti osobni treneri. Sve slabosti možete pretvoriti u prednosti. Samo vam treba malo volje i upornosti.

Ja sam jutros spakirala sportsku torbu i čekam kraj radnog dana da odradim trening nakon četiri dana pauze. U fazi sam preoblikovanja svih onih sitnih stvari koje me smetaju na tijelu, a koje vježbom mogu dovesti u red. Pritom ne mislim samo za ljeto nego za cijeli život. Spavaš li mirno Adriana Limo?

 

Zahvaljujemo Orlando Fit (Centar Kaptol, Green Gold Club), Moja Farmacia

Video: Sanja Bistričić

Make Up: Petra Sever

Kosa: Ruža Kerastase

Related articles

Buro 24/7 Selection

više