Search

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime?

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime?

Hrvatska za početnike, Italija za obitelji s djecom, Austrija za hedoniste...


Image: Buro247.ua

Idealne destinacije za sve ljubitelje zimskih radosti

Iako će mnogi odahnuti što su blagdani iza nas, što zbog kojeg nakupljenog kilograma viška, što zbog opterećenja za novčanik, ili pak nekog trećeg razloga, neki će zimski odmor ipak još malčice produljiti. Naravno, ovoga puta malo aktivnije što nas odmah vraća na već spomenuti nakupljeni kilogram viška jer će se ovdje idealno uklopiti kraći ili pak dulji skijaški izleti kao savršena opcija brzinskog vraćanja u formu, buđenja iz zimske tromosti, punjenja baterija, i što je najbitnije, sve to uz puno zabave, naravno uz uvjet da ne polomite koju kost. Osim na domaćim snježnim obroncima, jednodnevni ili vikend izleti mogu se organizirati i na slovenskim, te planinama Bosne i Hercegovine, koje imaju znatno veći broj staza, ali i raspoloživih snježnih dana. Dakle, kamo na skijanje?

Među hrvatskim skijalištima prosjek svakako podiže Sljeme koje je zbog održavanja natjecanja svjetskog skijaškog kupa postalo popularno vikend-skijašima i rekreativcima. S obzirom na to da upravo doživljava svoju špicu hrvatske skijaške sezone koja ugošćuje još jedno slalomsko natjecanje, Vip Snow Queen Trophy, poznatije kao Snježnu kraljicu, svi zaljubljenici u ovaj sport morat će pričekati još samo do sutra na odlazak skijaških zvijezda, pa će tako snježne staze na sjevernim obroncima Medvednice, udaljene svega tek dvadesetak minuta vožnje od središta metropole, ponovno biti na raspolaganju rekreativcima koji na zagrebačkoj gori mogu uživati na više od 4 kilometara staza s četiri spusta - Crvenom, Bijelom, Plavom i Zelenom.

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime? (фото 1)

Slovenija te Bosna i Hercegovina su zbog malih udaljenosti također iznimno popularne među skijašima iz Hrvatske, pogotovo među onima koji vole uživati u autohtonim specijalitetima, a nešto povoljniji aranžmani u Bosni i Hercegovini pogodovat će onima koji se unatoč krizi ne žele odreći uživanja u snježnim radostima. Smještaj je izuzetno kvalitetan jer je uglavnom riječ o novim hotelima i apartmanima koji su mahom koncentrirani uz sama skijališta pa tako pogodni i za veća društva. Domaćini su ljubazni i skloni hrvatskim gostima, a cijene smještaja, izvanpansionske ponude i ski-karata su ponekad i znatno niže nego drugdje u inozemstvu. Ovdje ćemo svakako spomenuti jednu od najljepših planina BiH, Jahorinu, koja nudi oko 20-ak kilometara uređenih staza, a ono što je svakako izdvaja od ostalih skijališta, bogatstvo je ugostiteljske ponude, pa se svi kreativci mogu zabavljati u brojnim kafićima i diskotekama koje daju u potpunosti drugačiji štih od onih na zapadnoeuropskim skijalištima.

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime? (фото 2)

Oni koji ipak traže nešto kvalitetnije i duže staze, svakako bi se trebali uputiti do Slovenije. Jedno od poznatijih i bližih skijališta izvan Hrvatske je Mariborsko Pohorje koje, uz Krvavec, ima najviše uređenih staza. Na Pohorju možete uživati u 40 kilometara dugoj stazi, a kako je smješteno uz sam rub Maribora, smještaja ima u izobilju, pa se izlet može produljiti i na nekoliko dana. Nešto udaljeniji Krvavec nudi odlično vikend skijanje za sve dobne skupine. Na raspolaganju je tridesetak kilometara staza svih kategorija, a uz skijalište je izgrađen i snowpark, pa je Krvavec zanimljiv i boarderima. Popularno "hrvatsko" skijalište tradicionalno je i Kranjska gora, na kojoj prevladavaju lagane i srednje teške staze, zbog čega je idealna za sve koji žele usavršiti ili produbiti svoje skijaško znanje. Ovdje ne smijemo izostaviti ni Cerkno, kao jedno od najmodernije opremljenih skijališta koje je od Ljubljane udaljeno svega 50-ak kilometara. Onima zahtjevnijima ovo skijalište možda i neće biti "po mjeri", ali bi ga zato svakako preporučili početnicima ili ljudima s malom djecom, jer su staze široke i vrlo lijepo "popeglane" te u kombinaciji s pokretnim trakama za ukrcaj predstavljaju zbilja idealno učilište. Pohvaliti se mogu i jednim od najmodernijih sustava žičara među slovenskim skijalištima.

Ako ste se ipak odlučili za nešto duži aktivni odmor, svakako preporučujemo talijanski Kronplatz, čiji vam najbolji sustav umjetnog zasnježenja garantira sezonu od 26. studenog pa sve do kraja travnja, a čak 100 kilometara ski staza, velik broj smještajnih kapaciteta, i najmoderniji ski liftovi, samo su dio razloga zbog kojeg ga skijaši vole. Mjesto je idealno kako za obitelji s djecom i početnike, tako i za one zahtjevnije skijaše. Staze su vrlo raznovrsne, svih stupnjeva težina i dužina, a posebna poslastica su crne staze Herrnegg i Sylvester dužine oko 5 kilometara. Za sve početnike tu je i jedna od najboljih staza za učenje - Miara. Još jedna velika prednost ovog skijališta je i rijetko loše vrijeme, pa će tako i oni koji izbjegavaju strmoglave spustove moći bezbrižno ljenčariti na suncu.

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime? (фото 3)

Uz Italiju, jedna od omiljenijih odredišta Hrvata su ona austrijska. S obzirom na ponudu moglo bi se reći da austrijska skijališta jednako biraju obitelji s djecom, kao i ovisnici o adrenalinu. Gostoljubivost domaćina, puno sunca i slikovita mjestašca svakako doprinose popularnosti austrijskih skijališta, a posebice odgovaraju onima koji nakon cjelodnevnih snježnih spusteva traže kakvu kupku, masažu ili neku sličnu wellness blagodat. Omiljena skijališta, posebice za obitelji s djecom su Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, Mallnitz i Flattach, dok za one u trećoj životnoj dobi preporučujemo još i Zell am See zbog wellness programa i okolice idealne za šetnju. Najnaprednije opremljena austrijska skijališta za zahtjevnije skijaše su Mallnitz i Flattach, a zahtjevnijima po pitanju luksuza, preporuka su Obertauern, Bad Gastein i Kitzbühel. Ako je Vaš prioritet zabava u raznim oblicima, a glazbeno ste neopterećeni i na skijalištu podnosite sve, od jodlanja do disco zvuka, obratite pažnju na ponude u Mallnitzu, Flattachu, Nassfeldu, Hinterglemmu i Bad Hofgasteinu.

Bez obzira na destinaciju koju ćete odabrati, želimo vam puno zimskih radosti. Početnicima da barem stanu na skije, onima ovisnima o adrenalinu da ostanu u jednom "komadu", lijenčinama da ne izgore na suncu, a svima zajedno puna pluća svježeg zraka i naravno - pregršt dobre zabave!

Kamo će Hrvati na skijanje ove zime? (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više