Search

Najveća imena svjetske joga scene pojavila su se na konferenciji u Zagrebu

Najveća imena svjetske joga scene pojavila su se na konferenciji u Zagrebu

Event je podržala i Farmacija sa svojim sportskim savjetovalištem

Urednik: A.P.


Hrvatski savez za jogu, u suradnji s Yoga & Science Conference iz New Yorka te uz potporu Indijskog veleposlanstva i Farmacia savjetovališta, protekli je vikend u Zagrebu okupio najveća imena svjetske joga scene. Hrvatski glazbeni zavod bio je tako središte inspirativnih i iznimno poučnih predavanja na tematiku joge i znanosti, prilika da se čuju najnoviji trendovi u joga svijetu, ponove dobrobiti joge i raspravi o njenom utjecaju na zdravlje te o načinima još bolje implementacije joge u suvremeni život.

Petra Bianco

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila Petra Bianco, nekadašnji uspješni model, a danas vlasnica poznatog studija za jogu Pink Elephant Yoga House. Nakon nje prvo je izlaganje održao akademik Mislav Ježić, poznati hrvatski filozof i indolog, koji je govorio o podrijetlu joge iz filozofskog uporišta.  Doktor Marshall Hagins, znanstvenik i prof. ergonomije i fizioterapije na Long Island University, svjetski poznati joga učitelj Eddie Stern i jedan od pionira joge u Hrvatskoj, Jadranko Miklec, održali su izlaganja o povezanosti joge i zapadne znanosti, ukazali na svrhu njihova povezivanja, istaknuli izazove s kojima se susreću te načine na koji ih se može prevladati korištenjem različitih metoda doživljavanja stvarnosti.

MArshall Haggings


Mlada znanstvenica Ivana Burić održala je izlaganje o rezultatima svojih istraživanja kojima je proučavala utjecaj joge i meditacije na naše gene. Završno predavanje, o mehanizmu boli, imao je dr. Marshall Hagins, koji je kroz prizmu zapadne znanosti opisao bol kao percepciju koju mozak stvara kao alarmni sustav za potencijalnu opasnost. Nakon predavačkog dijela Eddie Stern je službeno predstavio svoj prvijenac, knjigu One Simple Thing: A New Look at the Science of Yoga and How It Can Transform Your Life, koja govori o povezanosti joge i znanosti navodeći pozitivne načine na koje joga dokazano djeluje na fizičko i psihološko zdravlje.

Ivana Burić

Na samom kraju konferencije sudionici su sudjelovali u moderiranom panelu o integraciji joge u društvene strukture. Glavni zaključci konferencije su da joga pomaže smanjenju stresa i poboljšava psihofizičko stanje pojedinca, smanjuje upalne procese u tijelu i vrlo povoljno utječe na živčani, kardiovaskularni i probavni sustav, znatno pridonosi poboljšanju kvalitete sna, djeluje umirujuće na bol u leđima i vratu, pomaže pri simptomima menopauze te pridonosi regulaciji tjelesne težine. Živimo u doba u kojem će se znanstvena istraživanja ovakve vrste sve više aktualizirati i time pridonijeti razumijevanju zašto joga ima tako pozitivan utjecaj na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje ljudskog bića.

Farmacia

Kako Farmacia kroz svoje Sportsko savjetovalište već sedam godina prati i educira rekreativne vježbače, sudjelovanje na Yoga & Science konferenciji bilo je logičan potez. Brojni uzvanici su u okviru expo dijela, u sklopu Sportskog savjetovališta, izmjerili sastav tjelesne mase te uz stručnu pomoć Farmacijine savjetnice za sportsku prehranu i nutricionizam, Miljane Azenić, dobili interpretaciju podataka i odgovarajuće savjete o važnosti prehrane i pratećih dodataka ovisno o stilu života. Farmacia je sa svojim partnerima također omogućila degustaciju napitka Terranova Life Drink. 100% veganskog porijekla, ovaj napitak čini optimalan spoj bilja i superhrane. Preporučuje se, među ostalim, kroničnim bolesnicima, za jačanje imuniteta, na dijeti i za detox, a osim samostalno izvrsna je nadopuna u svim smoothie kombinacijama.

Farmacia

Polaznici konferencije su se kroz Farmacia časopis i sadržaj poklon vrećice mogli upoznati i sa suplementima nove generacije: Premium Green Stress Balance (dodatak prehrani na bazi ekstrakta korijenja ginsenga i rodiole koji pomaže prilagodbi na stres te održavanju psihičkih i fizičkih sposobnosti) te dnevnom dozom Premium Mix crvene, žute i crne želatinizirane mace. Ovaj suplement je zbog nižeg sadržaja glukozinolata najprikladniji za primjenu kod osoba s usporenim radom štitnjače. Uz to, optimalna je preporuka za žene u pred i postmenopauzi, alternativa klasičnoj hormonalnoj terapiji. Vitamin Well, napitak obogaćen elektrolitima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima, biljnim i voćnim ekstraktima, odlično se uklopio i u radionice s Eddijem Sternom i u predavački dio.

S obzirom na sve veću popularnost joge, meditacije, zdrave organske hrane i općenito zdravog načina života, nadamo se da je ovo konferencija koja je postavila temelje i za neke buduće stručne rasprave o ovoj uvijek zanimljivoj, ali još uvijek nedovoljno istraženoj temi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više