Search

Nike otkazao ugovor Mariji Šarapovoj zbog pozitivnog doping testa

Nike otkazao ugovor Mariji Šarapovoj zbog pozitivnog doping testa

Teški dani za tenisačicu

Tekst: A.P.

Image: Nike

Nakon što je jučer na medijskoj konferenciji saopćila da je pozitivna na doping test Maria Šarapova je izgubila jednog od najvećih sponzora

Sedma najbolja tenisačica na svijetu trenutno prolazi najteže dane karijere. Maria Šarapova je zlatna koka tenisa, djevojka koja je izvan terena zaradila dvostruko veće iznose nego od pobjedničkih premija. Njena komercijalna moć najbolje se vidi iz usporedbe sa Serenom Williams koja je najveća sila ženskog tenisa u posljednih deset godina a čije se bogatstvo procjenjuje na 145 milijuna dolara, dok Šarapova na svom računu ima 195 milijuna. Plavokosa ljepotica u karijeri je reklamirala sve premium brendove od Eviana, Tag Heuer satova, Porsche automobila do Tiffany dijamanata.

Unosan ugovor imala je s kućom Nike koja je svake godine plaćala 9 milijuna dolara pod uvjetom da Maria na terenu nosi njihovu sportsku opremu. Vrijednost ugovora procijenjena je na 70 milijuna dolara. Šarapovoj je ta suradnja otkazana zbog pozitivnog doping testa uoči Australian Open turnira. Nike je na svom Twitter profilu objavio da se suradnja prekida dok se ne završi službena istraga. Izrazili su žaljenje i iznenađenje te kazali kako će pozorno pratiti razvoj situacije.

Šarapova je jučer održala konferenciju za medije na kojoj je objasnila da je za propust kriva ona sama jer nije pročitala dopis od antidopinške organizacije u kojem su navedeni novi lijekovi na listi zabranjenih. Sporni lijek je Meldonium koji se daje osobama koje boluju od dijabetesa a koji Šarapova, po vlastitom priznanju, uzima od 2006. godine radi genetske predispozicije za dijabetes. Javnost je sumnjiva oko ove izjave jer je nemoguće za vjerovati da nitko iz njenog dobro plaćenog tima nije pročitao tako važan dopis i na vrijeme je upozorio da prestane uzimati lijek. Po procjeni časopisa Forbes, Šarapova bi radi ovog skandala mogla izgubiti 30 milijuna dolara godišnje.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više