Search

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča

Yoga photo session


Image: Lorna Kijurko

Da ne ulazim predaleko i preduboko u (javnu) analizu same sebe, reći ću samo da je uloga u kojoj se najlakše snalazim ona žene ratnice; snažne, sposobne i samostalne; borca za prava slabijih, buntovnice s razlogom

Volim kada se stvari jednostavno dogode; bez puno razmišljanja i planiranja. Kao prošli vikend/tjedan kada sam odlučila posjetiti drage prijatelje u Rovinju te spontano dogovorila radionicu u rovinjskom yoga centru Sadhana drage kolegice Sande Burić, te yoga photo session po fotogeničnim ulicama rovinjskog Starog grada s fotografkinjom i poznanicom Lornom Kijurko. S Lornom sam se već neko vrijeme dogovarala za fotkanje u Zagrebu, no drago mi je da smo se na ipak našle u Rovinju koji je, osim prekrasan i fotogeničan, jedan od mojih najdražih gradova te Lornin rodni grad. 

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 1)

Nakon vrlo neobaveznog i okvirnog dogovora, dok smo se sunčale na omiljenoj stijeni rovinjske Punta Corrente, zaključile smo da ni jedna ni druga nismo od velikih planova te da ćemo jednostavno pustiti trenutku da se odmota na spontan način. Lorna je zapravo više bila zainteresirana za moje viđenje yoge, yoga filozofije, što je yoga za mene te kako ju živim pokušavajući, kao svaki umjetnik, osjetiti esenciju svog "subjekta", odnosno dokučiti ono što se često skriva iza uloge koju igramo, ili ispod maske koju svi ponekad nosimo - pa tako i yoga učiteljice. Da ne ulazim predaleko i preduboko u (javnu) analizu same sebe, reći ću samo da je uloga u kojoj se najlakše snalazim ona žene ratnice; snažne, sposobne i samostalne; borca za prava slabijih, buntovnice s razlogom. Uloga u kojoj se malo manje snalazim jest ona ranjive, ženstvene, majčinske žene. 

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 2)

U jogičkoj tradiciji ove dvije različite kvalitete koje postoje u svima nama, poznate su kao Shiva/Shakti. Shiva nosi muške kvalitete, dok Shakti nosi one ženske. U  kineskoj filozofiji ove kvalitete poznate su kao yin (ženska kvaliteta) i yang (muška kvaliteta). Krug koji ih prikazuje pokazuju cjelovitost i isprepletanje te nam govori da, kako bismo bili potpuni, trebamo prihvatiti svaki dio sebe.

Iz Lorninih fotografija izvirio je onaj manje prihvaćeni dio mene; onaj ženstveniji, mekaniji, ranjiviji dio. Vjerujem djelomično i radi njene senzualne, vrlo ženske energije, no definitivno i radi njene umjetničke senzibilnosti kroz koju je ispričala neku malo drugačiju priču o meni. No, ove fotografije nisu samo priča o meni, one su zapravo priča o dvije Shakti, dvije žene koje jedna u drugoj inspiriraju kreativnost, ženstvenost i slobodu.

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 3)

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 4)

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 5)

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 6)

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 7)

Otkrivanje Shakti i jedna zanimljiva foto priča (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više